• Αναζήτηση
 • «Ο Ιησούς δεν γεννήθηκε σε σταύλο», υποστηρίζει Βρετανός θεολόγος

  H γέννηση του Χριστού είναι η πιο διάσημη ιστορία της Αγίας Γραφής, και ξαναζωντανεύει κάθε χρόνο με φάτνες που στήνονται σε όλο τον κόσμο κάθε Χριστούγεννα: Ο Ιησούς γεννήθηκε σε έναν στάβλο, επειδή δεν υπήρχε χώρος στο πανδοχείο, λέει η παράδοση.

  H γέννηση του Χριστού είναι η πιο διάσημη ιστορία της Αγίας Γραφής, και ξαναζωντανεύει κάθε χρόνο με φάτνες που στήνονται σε όλο τον κόσμο κάθε Χριστούγεννα: Ο Ιησούς γεννήθηκε σε έναν στάβλο, επειδή δεν υπήρχε χώρος στο πανδοχείο, λέει η παράδοση.
  Αλλά ένας Βρετανός θεολόγος, ο αιδεσιμώτατος Ιαν Πολ, υποστηρίζει ότι αυτή η παράδοση μπορεί να βασίζεται σε μια εσφαλμένη ερμηνεία της Καινής Διαθήκης, αναβιώνοντας μια αρχαία θεωρία ότι ο Ιησούς δεν γεννήθηκε στην πραγματικότητα μέσα σε έναν στάβλο.
  «Λυπάμαι που θα χαλάσω τις προετοιμασίες σας για τα Χριστούγεννα», έγραψε στο προσωπικό του μπλογκ ο αιδ. Πολ, πρώην κοσμήτορας στη Θεολογική Σχολή του Αγίου Ιωάννη, στο Νότιγχαμ.

  «Αλλά ο Ιησούς δεν γεννήθηκε σε στάβλο, και, περιέργως, η Καινή Διαθήκη δεν υπαινίσσεται καν κάτι τέτοιο», τόνισε.

  Ο Πολ υποστηρίζει ότι η ελληνική λέξη «κατάλυμα», που συνήθως μεταφράζεται σαν «πανδοχείο» ήταν στην πραγματικότητα χώρος σε ένα ιδιωτικό σπίτι – ο ίδιος όρος χρησιμοποιείται για να περιγράψει το δωμάτιο όπου ο Ιησούς και οι μαθητές του έφαγαν στον Μυστικό Δείπνο.
  Μια εντελώς διαφορετική λέξη, «το πανδοχείον» χρησιμοποιείται στην Αγία Γραφή για να περιγράψει το μέρος
  όπου καταλύουν οι ξένοι.
  Ο Πολ υποστηρίζει ότι ακόμα και αν υπήρχε ένα πανδοχείο στη Βηθλεέμ, ο Ιωσήφ και η Μαρία δεν θα είχαν μείνει εκεί. Ο μόνος λόγος για τον οποίον ταξίδεψαν στη Βηθλεέμ για την απογραφή ήταν επειδή ο Ιωσήφ είχε οικογένεια εκεί. Και αν είχε, τα έθιμα του πρώτου αιώνα στην Παλαιστίνη απαιτούσαν να μείνει με τους συγγενείς, και όχι με ξένους.
  Στο πλαίσιο αυτό, η λέξη κατάλυμα όπου έμειναν ο Ιωσήφ και η Μαρία δεν σημαίνει πανδοχείο, αλλά ένα δωμάτιο στο σπίτι των συγγενών που τους φιλοξένησαν, γράφει ο Πολ.
  «Ο σχεδιασμός των παλαιστινιακών σπιτιών (ακόμη και σήμερα) δίνει άλλο νόημα στην ιστορία», συνεχίζει ο Πολ. «Οι περισσότερες οικογένειες ζούσαν σε σπίτια που είχαν ένα δωμάτιο, έναν χαμηλότερο χώρο όπου έβαζαν τα ζώα την νύχτα, και είτε ένα δωμάτιο στο πίσω μέρος για τους επισκέπτες, ή έναν χώρο στην οροφή.
  Ο χώρος όπου ζούσε η οικογένεια είχε συνήθως ένα κατώι γεμάτο με άχυρο όπου έβαζαν τα ζώα. Ετσι ο Ιησούς δεν γεννήθηκε σε έναν απομονωμένο στάβλο, αλλά στον κάτω όροφο ενός σπιτιού αγροτών μέσα σε «φάτνη των αλόγων», καταλήγει ο Πολ.
  Κόσμος
  One Channel
  Ο νέος ενημερωτικός τηλεοπτικός σταθμός της Ελλάδας
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Οι σαμπάνιες του τσάρου… Η τεράστια ψάθινη καπελίνα με την υπογραφή Eugenia Kim παρασύρθηκε από τους ισχυρούς ανέμους οι οποίοι έπνεαν στα τουρκικά... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk