Τα εταιρικά επιτελεία εγκαταλείπουν τη Γαλλία

Η πετρελαϊκή Total μετέφερε τις διοικητικές και οικονομικές της υπηρεσίες στο Λονδίνο.

Η πετρελαϊκή Total μετέφερε τις διοικητικές και οικονομικές της υπηρεσίες στο Λονδίνο. Ο γιγαντιαίος βιομηχανικός κολοσσός που γεννήθηκε από τη συνένωση της ελβετικής Holcim και της γαλλικής Lafarge επέλεξε ως έδρα την Ελβετία. Ο Ζαν-Φρανσουά Παλούς, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ειδών πολυτελείας Kering (πρώην Pinault-Printemps-Redoute, που ίδρυσε ο γάλλος κροίσος Φρανσουά Πινό), ο Αντρέα Ρόσι, επικεφαλής της επενδυτικής Axa Investment Managers, και ο Κριστόφ Ναβάρ, επικεφαλής του οίκου Moet Hennessy, εγκαταστάθηκαν στο Λονδίνο. Οσο για τον Ζαν-Πασκάλ Τρικουάρ του βιομηχανικού ομίλου Schneider, επέλεξε για βάση το Χονγκ Κονγκ. Πρόκειται για κορυφαία παραδείγματα ενός φαινομένου εξόχως ανησυχητικού για τη Γαλλία. Το φαινόμενο αυτό αφορά τη φυγή των επιτελικών στελεχών και των διευθύνσεων κορυφαίων επιχειρήσεων της χώρας στο εξωτερικό.
«Συμφωνία σιωπής»


«Η κατάσταση κρύβει πιθανούς κινδύνους» διαπιστώνει ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου του Παρισιού Ζαν-Ιβ Ντουράνς σε μελέτη με τίτλο «Φυγή των κέντρων αποφάσεων, μια πραγματικότητα», που δημοσίευσε σε συνεργασία με τη διευθύντρια των Νομοθετικών και Νομικών Πολιτικών του Επιμελητηρίου Αν-Κατρίν Ουτέν-Αντάμ. Καταγραφή της ροής φυγής των εταιρικών επιτελείων από τη Γαλλία δεν υπάρχει. «Ουδεμία στατιστική μελέτη έχει διενεργηθεί. Θα έλεγε κανείς ότι πρόκειται για ένα ζήτημα για το οποίο υπάρχει μια ομερτά, μια συμφωνία σιωπής τόσο των πολιτικών όσο και των επιχειρηματικών κύκλων» τονίζουν οι συγγραφείς της μελέτης στη «Figaro».
Ο Γιαν Λε Γκαλέ εξάλλου, που υπογράφει την έρευνα της γαλλικής εφημερίδας, σημειώνει ότι η πλειονότητα των δικηγόρων, των μελών διοικητικών συμβουλίων επιχειρήσεων, των στρατολόγων επιχειρηματικών στελεχών και των καθηγητών που του μίλησαν το έκαναν υπό τον όρο ότι θα διατηρήσουν την ανωνυμία τους.
«Μια ρήξη πολιτισμική»


Οι αιτίες του ανεπισήμως πλην αδιαμφισβήτητα παρατηρούμενου αναχωρητισμού επιχειρηματικών στελεχών ή και σύσσωμων εταιρικών επιτελείων αποτυπώνουν τις αγκυλώσεις και τις δυσλειτουργίες της γαλλικής κοινωνίας, παρατηρεί ο Λε Γκαλέ. «Οι φορολογικοί γρίφοι που αφορούν και τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα, η αστάθεια του ρυθμιστικού συστήματος και οι 3.500 σελίδες του Εργατικού Κώδικα ευθύνονται γι’ αυτή την ομαδική έξοδο» γράφει χαρακτηριστικά.

«Η φυγή των διευθυντικών στελεχών και το έλλειμμα ελκυστικότητας της ευρύτερης περιοχής του Παρισιού και της Γαλλίας ολόκληρης στα μάτια των μεγάλων διεθνών μάνατζερ οφείλονται εν πολλοίς σε μια διαβολή. Οφείλονται σε μια προπαγάνδα που έχει να κάνει κυρίως με τη φορολόγηση στη χώρα»
δηλώνει ένας ειδικευμένος στα φορολογικά ζητήματα δικηγόρος.
Οι επιπτώσεις της εξόδου αυτής είναι σοβαρές διότι έχει τεθεί σε λειτουργία η «μηχανή απώλειας θέσεων εργασίας υψηλών προσόντων και απαιτήσεων, ακόμη κι αν οι υπηρεσίες δημοσίων σχέσεων των επιχειρήσεων παραμένουν στη Γαλλία» τονίζει στη «Figaro» επίσης υπό τον όρο της ανωνυμίας ένας «κυνηγός κεφαλών», ένας υπεύθυνος προσλήψεων ανωτέρων επιχειρηματικών στελεχών δηλαδή. Και αυτό επειδή, όπως ο ίδιος εξηγεί, «οι μάνατζερ που φεύγουν προτιμούν να επενδύουν στη χώρα που τους υποδέχεται». Αυτό σημαίνει ότι επιλέγουν συνεργάτες στη χώρα της μετεγκατάστασής τους. Σε ερευνητικά κέντρα της χώρας αυτής επενδύουν, με δικηγόρους και με γραφεία ευρέσεως στελεχών της χώρας αυτής συνεργάζονται και φυσικά από τράπεζες της χώρας αυτής δανείζονται.

«Τα κέντρα των επιχειρηματικών αποφάσεων διαδραματίζουν έναν εκπαιδευτικό ρόλο σε κάθε εθνική οικονομία. Αυτά δίνουν τον ρυθμό της επιχειρηματικότητας σε κάθε χώρα, αυτά δίνουν το παράδειγμα της εταιρικής διακυβέρνησης, αυτά διαμορφώνουν έναν οικονομικό και εταιρικό πολιτισμό»
συμπεραίνουν οι Ζαν-Ιβ Ντουράνς και Αν-Κατρίν Ουτέν-Αντάμ. Εν προκειμένω, περίπου 270.000 επιχειρήσεις που εδρεύουν στην ευρύτερη διοικητική περιοχή της γαλλικής πρωτεύουσας απασχολούν περισσότερους από 6 εκατ. μισθωτούς σε ολόκληρη τη Γαλλία – τους μισούς εξ αυτών στην επαρχία.
Θεραπεία σοκ


Για να σταματήσει η φυγή των επιχειρηματικών επιτελείων από τη χώρα το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο του διοικητικού διαμερίσματος της γαλλικής πρωτεύουσας θεωρεί ότι πρέπει να συμβούν «μια θεραπεία σοκ και μια πραγματική πολιτισμική ρήξη». Η πρώτη αφορά τη φορολογική πολιτική, η αναμόρφωση της οποίας «απαιτεί μεγάλο κουράγιο», όπως σημειώνει. Η δεύτερη αφορά την «αποσυμφόρηση και τον εκσυγχρονισμό του δικαιικού συστήματος». Προϋπόθεση για όλα αυτά είναι όμως να δείξει κανείς εμπιστοσύνη στους μάνατζερ της πατρίδας του. Διότι «για να πετύχει κανείς την επανεκκίνηση της οικονομίας πρέπει πρώτα να κρατήσει κοντά του τα ταλέντα».

Η κατάταξη της Παγκόσμιας Τράπεζας
Από τις πλέον φιλικές προς το επιχειρείν χώρες!

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο του Παρισιού κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη φυγή των επιχειρηματικών στελεχών από τη χώρα, η Γαλλία, ωστόσο, η οποία βρίσκεται μπροστά σε μια νέα κρίση οικονομική αλλά και πολιτική (η δημοτικότητα του Φρανσουά Ολάντ έχει πέσει στο πρωτοφανές για γάλλο πρόεδρο ποσοστό 14%), «σκαρφάλωσε» επτά θέσεις στην εφετινή κατάταξη της Παγκόσμιας Τράπεζας που αφορά τις πλέον φιλικές προς το επιχειρείν χώρες του πλανήτη.
Η Γαλλία συγκεκριμένα σκαρφάλωσε στην 31η θέση της λίστας μεταξύ 189 χωρών από την 38η θέση που ήταν πέρυσι. Επέστρεψε, δηλαδή, στη θέση που κατείχε το 2008 τερματίζοντας μια τετραετία διαρκούς κατρακύλας. Απέχει, ασφαλώς, παρασάγγας από την πρώτη (επί σειρά ετών) Σιγκαπούρη, από τη δεύτερη Νέα Ζηλανδία και το τρίτο Χονγκ Κονγκ, αλλά και από τις ΗΠΑ, που είναι στην 7η θέση, τη Βρετανία (8η) και τη Γερμανία (14η) και βρίσκεται μόλις δύο θέσεις πιο κάτω στην κατάταξη από τη βιομηχανική και οικονομική υπερδύναμη Ιαπωνία (29η) και μιαν… ανάσα πίσω από την «αναδυόμενη» πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (30ή).
Στο σημείωμά της που αφορά τη Γαλλία η Παγκόσμια Τράπεζα σημειώνει ότι η χώρα μείωσε σημαντικά τον χρόνο και το «χαρτομάνι» που απαιτείται για να ανοίξει κανείς μια επιχείρηση. Αρκούν πλέον 4,5 ημέρες «τρεξίματος» (δύο λιγότερες συγκριτικά με πέρυσι) και η συμπλήρωση μόνο πέντε εντύπων. Η Γαλλία βελτίωσε επίσης τις διαδικασίες μεταξύ των κοινωνικών εταίρων για την επίλυση των εταιρικών προβλημάτων. Υπάρχουν ωστόσο πολλά ακόμη που πρέπει να βελτιωθούν, με πρώτο τον χρόνο κατοχύρωσης μιας ευρεσιτεχνίας (49 ημέρες). Στον τομέα αυτόν η Γαλλία βρίσκεται στην 126η θέση παγκοσμίως…
Παρεμπιπτόντως, η Ελλάδα στην εφετινή κατάταξη «Doing business» της Παγκόσμιας Τράπεζας κατέχει την 61η θέση καταφέρνοντας να ανεβεί τέσσερις θέσεις καθώς πέρυσι ήταν 65η. Η πρόοδος οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η Ελλάδα σκαρφάλωσε από την 170ή στην 116η θέση στον τομέα του «registering property», που αφορά τα βήματα, τον χρόνο και τα κόστη με τα οποία επιβαρύνεται ένας επιχειρηματίας που επιθυμεί να αγοράσει γη ή κτιριακές εγκαταστάσεις. Η Τράπεζα αναφέρεται στη μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων και στην κατάργηση της υποχρέωσης από τον νέο επιχειρηματία να προσκομίσει βεβαίωση καταβολής δημοτικών φόρων. Από την άλλη πλευρά, στον τομέα της φορολόγησης η χώρα μας εκτινάχθηκε 18 θέσεις υψηλότερα (από την 41η στην 59η θέση).

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk