Επιδότηση για λέβητα αερίου

Χρονικό περιθώριο έως τις 30 Απριλίου 2015 θα έχουν οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων να υποβάλουν αίτηση προκειμένου να εγκαταστήσουν ατομικό λέβητα φυσικού αερίου με επιδότηση.

Χρονικό περιθώριο έως τις 30 Απριλίου 2015 θα έχουν οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων να υποβάλουν αίτηση προκειμένου να εγκαταστήσουν ατομικό λέβητα φυσικού αερίου με επιδότηση.
Στο ΦΕΚ δημοσιεύθηκε η απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννη Μανιάτη η οποία καθορίζει τις λεπτομέρειες και τις προϋποθέσεις ένταξης στη δράση «αντικατάστασης συστημάτων θέρμανσης πετρελαίου με συστήματα φυσικού αερίου σε κατοικίες».
Το πρόγραμμα επιδότησης του κόστους αλλαγής καυστήρων από πετρέλαιο σε φυσικό αέριο αφορά 15.000 δικαιούχους και θα τρέξει μέσω των τριών εταιρειών παροχής αερίου σε Αττική, Θεσσαλία και Θεσσαλονίκη.
Τις αποφάσεις με τις οποίες εντάχθηκε το πρόγραμμα στα αντίστοιχα επιχειρησιακά προγράμματα των τριών περιφερειών είχε υπογράψει ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νικόλαος Ταγαράς.
Οπως είχε ανακοινωθεί, με τα τρία προγράμματα θα επιχορηγηθούν οι δαπάνες που αφορούν την προμήθεια και εγκατάσταση καυστήρα, λέβητα, σωληνογραμμής φυσικού αερίου, συστήματος απαγωγής καυσαερίων, υλικών – εξαρτημάτων -, αυτοματισμών εγκατάστασης και σύνδεσης, τις εργασίες εσωτερικής εγκατάστασης, τη μελέτη και την επίβλεψη.
Θα αφορούν δε 6.000 συστήματα φυσικού αερίου στην Αττική, 3.000 στη Θεσσαλία και 2.000 στη Θεσσαλονίκη με συνολική χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ύψους 15 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα θα έχει ισχύ ως την 31η Δεκεμβρίου 2015, ενώ ήδη για την Αττική έχει γίνει δέσμευση 3,3 εκατ. ευρώ για το 2014.
Τι περιλαμβάνει
Το πρόγραμμα αφορά την επιδότηση του κόστους της εσωτερικής εγκατάστασης θέρμανσης φυσικού αερίου σε κατοικίες προς αντικατάσταση των υφιστάμενων συστημάτων θέρμανσης πετρελαίου και υλοποιείται σε συνεργασία με το υπουργείο ΠΕΚΑ. Η επιδότηση καλύπτει ποσοστό 60% του συνολικού κόστους της εσωτερικής εγκατάστασης φυσικού αερίου, με ανώτατο ποσό ανάλογα με την κατηγορία εγκατεστημένης ισχύος του λέβητα (πίνακας).
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όσοι:
• Είναι ιδιοκτήτες (δικαίωμα κυριότητας ή επικαρπίας) σε επιλέξιμη κατοικία.
Εχουν στην κατοικία τους (και όχι σε επαγγελματικό χώρο) σύστημα θέρμανσης πετρελαίου εν λειτουργία. Σε μια πολυκατοικία πρέπει τουλάχιστον το 50% (αριθμητικά) των θερμαινόμενων, από το κεντρικό σύστημα θέρμανσης, ιδιοκτησιών (διαμερίσματα και μη) να χρησιμοποιείται ως κατοικία. Δεν χαρακτηρίζονται επιλέξιμες οι ιδιοκτησίες που δεν χρησιμοποιούνται για κατοικία.
• Εχουν υπογράψει σύμβαση παροχής φυσικού αερίου μετά τις 25 Σεπτεμβρίου 2014.
Μια κατοικία θεωρείται επιλέξιμη αν βρίσκεται σε περιοχές με τιμή ζώνης ως 2.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ανεξάρτητα αν είναι μονοκατοικία, πολυκατοικία ή μεμονωμένο διαμέρισμα, και σε σημείο με δίκτυο φυσικού αερίου.

Χρηματοδότηση με 15 εκατ. ευρώ
Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού ΠΕΚΑ κ. Γιάννη Μανιάτη η χρηματοδότηση θα γίνει από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και ανέρχεται σε 15 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα θα έχει ισχύ ως την 31η Δεκεμβρίου 2015, ενώ ήδη για την Αττική έχει γίνει δέσμευση 3,3 εκατ. ευρώ για το 2014. Για τη χορήγηση της επιδότησης κατά την προμήθεια και κατασκευή της νέας εγκατάστασης φυσικού αερίου το νοικοκυριό καταβάλλει μόνο τη δική του συμμετοχή. Το επιδοτούμενο ποσό θα αποδοθεί στον εγκαταστάτη ή και προμηθευτή του νέου εξοπλισμού μέσω της ΕΠΑ Αττικής μετά την υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών και την ολοκλήρωση των διαδικασιών ελέγχου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk