Προϋπολογισμός με πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ το 2015

Στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης 5,6 δισ. ευρώ ή 3% του ΑΕΠ θέτει το σχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού 2015, το οποίο παρουσίασε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Παρουσία του πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά και αρκετών μελών του υπουργικού συμβουλίου κατατέθηκε στην Βουλή ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2015. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκ. Χαρδούβελης παρέδωσε τον προϋπολογισμό και τα συνοδευτικά κείμενα στον Πρόεδρο της Βουλής κ. Ευ. Μεϊμαράκη σε μορφή memory stick.

Ο κ. Μεϊμαράκης ανακοίνωσε το χρονοδιάγραμμα της συζήτησης η οποία θα ξεκινήσει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής την Τρίτη 25 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί (σε τέσσερις συνεδριάσεις πρωί – απόγευμα) την Τετάρτη 26 Νοεμβρίου. Ακολούθως θα εισαχθεί στην Ολομέλεια στις 3 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής 7 Δεκεμβρίου με ονομαστική ψηφοφορία, η οποία ενέχει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.


Η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα


Συγκεκριμένα, ο νέος Προϋπολογισμός αναφέρει πως το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί από τα 3,3 δισ. ευρώ ή 1,8% του ΑΕΠ εφέτος, στα 5,6 δισ. ευρώ ή 3% του ΑΕΠ το 2015.

Το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης, σύμφωνα με τη μεθοδολογία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Λογαριασμών, εκτιμάται ότι θα περιορισθεί περαιτέρω από το 1,3% του ΑΕΠ το 2014, στο 0,2% του ΑΕΠ το 2015.

Τα καθαρά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 50,9 δισ. ευρώ.
Οι πρωτογενείς δαπάνες προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 41,9 δισ. ευρώ.

Το ύψος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων προβλέπεται να διαμορφωθεί στα 6,4 δισ. ευρώ.

Το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στα 317 δισ. ευρώ ή στο 171% του ΑΕΠ, μειωμένο κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ έναντι του 2014. Οι δαπάνες για τόκους χρέους της Κεντρικής Διοίκησης προβλέπονται να διαμορφωθούν στα 5,7 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων 2015 αναμένεται να εισφέρει έσοδα 2,5 δις. ευρώ .

Ανάπτυξη 2,9% – Ανεργία 22,6%

Για τους ρυθμούς της οικονομικής ανάπτυξης το σχέδιο του Προϋπολογισμού εκτιμά πως το 2015 θα ανέλθουν ΑΕΠ στο 2,9%, έναντι αύξησης του ΑΕΠ κατά 0,6% το 2014 σε ετήσια βάση. Η αύξηση προβλέπεται να προέλθει, κυρίως, από την ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης και την ενίσχυση των επενδύσεων και των εξαγωγών. Εκτιμάται ότι θετικές επιδράσεις θα έχουν η υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων από πόρους του ΕΣΠΑ, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του νεοσυσταθέντος Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου, η συνέχιση της διαδικασίας αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, η περαιτέρω βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και η ενίσχυση της εμπιστοσύνης στην Ελληνική οικονομία.

Θετικές επιδράσεις στην οικονομική δραστηριότητα, χωρίς να έχουν ακόμη ποσοτικά προσδιορισθεί, αναμένεται να έχουν η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης λόγω της μείωσης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, η πλήρης απόδοση – σε ετήσια βάση – του μέτρου της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών που άρχισε να ισχύει από τα μέσα του 2014, η αύξηση της μεταφερόμενης επίδρασης του 2014 στο 2015 και η συνέχιση, βάσει των σημερινών ενδείξεων, της μεγάλης αύξησης του τουρισμού και το 2015.

Το ισοζύγιο της Γενικής Κυβέρνησης προβλέπεται ισοσκελισμένο το 2015. Συγκεκριμένα, εκτιμάται δημοσιονομικό έλλειμμα 0,2% το 2015, από 0,8% το 2014 και 1,9% το 2013.

Αναφορικά με το ποσοστό ανεργίας αυτό προβλέπεται να μειωθεί σε εθνικολογιστική βάση, στο 22,6% του εργατικού δυναμικού το 2015, από 24,8% το 2014. Το 2015 η απασχόληση αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,6%.

Ο εναρμονισμένος πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 0,3% από -1% το 2014.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk