Εχουμε δικαίωμα στον αξιοπρεπή θάνατο;
Οι τελευταίες ημέρες κατακλύστηκαν από ειδήσεις για τον θάνατο της Μπρίτανι Μέιναρντ
Με απεργία πείνας και δίψας
Η 86χρονη Βρετανίδα Τζιν Ντέιβις τερμάτισε τη ζωή της με απεργία πείνας και δίψας. Ο λόγος; Οι πολύ αυστηροί νόμοι στη χώρα της που απαγορεύουν την υποβοηθούμενη αυτοκτονία προβλέποντας ποινές ως και 14 χρόνια φυλάκισης. Η πρώην καθηγήτρια μαθηματικών δεν έπασχε από ανίατη ασθένεια αλλά είχε πολλά προβλήματα υγείας που δυσκόλευαν τη ζωή της, όπως χρόνιους πόνους στην πλάτη και λιποθυμικά επεισόδια. «Είναι κόλαση. Δεν θα το αποφάσιζε κάποιος αν δεν πίστευε ότι η ζωή του είναι τόσο άσχημη. Είναι αφόρητο» δήλωσε στους κυριακάτικους «Times». Η Ντέιβις, που είχε την υποστήριξη και των τεσσάρων παιδιών της, σταμάτησε να πίνει νερό στις 16 Σεπτεμβρίου 2014. Πέθανε πριν από λίγες ημέρες, την 1η Οκτωβρίου.
Ο Ιθαν Ρέμελ, πατέρας δύο ανήλικων παιδιών, ήταν μόλις 41 ετών το 2011 όταν αποφάσισε να κάνει χρήση του δικαιώματός του να πεθάνει όποτε και όπως εκείνος το επέλεγε. Ο νόμος «Death with Dignity Act» είχε ψηφιστεί τρία χρόνια νωρίτερα στην Πολιτεία της Ουάσιγκτον όπου διέμενε. Ο Ρέμελ, καθηγητής Ψυχολογίας, διαγνώστηκε με επιθετικό καρκίνο στο έντερο, ο οποίος γρήγορα έκανε μετάσταση στα οστά. Είχε προμηθευτεί τα φάρμακα αρκετούς μήνες πριν από τον θάνατό του: «Βρίσκονται φυλαγμένα σε ασφαλές σημείο. Δεν έχω αποφασίσει αν θα τα χρησιμοποιήσω, αλλά με ηρεμεί να ξέρω ότι έχω κάποιον έλεγχο στη διαδικασία του θανάτου μου» έγραψε στο προσωπικό του ιστολόγιο λίγο προτού κάνει την απόφασή του πράξη.
Ιταλίδα 85χρονη «δεν ήταν όμορφη»
Υπάρχουν όμως και λιγότερο αξιοπρεπείς περιπτώσεις. Μια ηλικιωμένη Ιταλίδα αποφάσισε στις αρχές του 2013 να βάλει τέλος στη ζωή της σε «κλινική ευθανασίας» στην Ελβετία επειδή έκρινε ότι «έχανε την καλή της εμφάνιση». Η 85χρονη Οριέλα Κατσανέλο μετέβη στην κλινική Dignitas στη Βασιλεία αφού πρώτα κατέβαλε το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 10.000 ευρώ. Εξαφανίστηκε από το σπίτι της κοντά στη Βιτσέντσα στη Βόρεια Ιταλία χωρίς να ενημερώσει τα παιδιά ή τους συγγενείς της για το πού πήγαινε. Η οικογένειά της πληροφορήθηκε την πράξη της όταν ο δικηγόρος της παρέλαβε την τέφρα της και ένα πιστοποιητικό θανάτου από το ταχυδρομείο. Στην Ελβετία η υποβοηθούμενη αυτοκτονία είναι νόμιμη ακόμη και αν το άτομο που τη ζητάει δεν πάσχει από ανίατη ασθένεια.
«Εδώ δεν έχει λόγο η θρησκευτική ηθική»
«Είναι προβληματική η χρήση στενόμυαλων θρησκευτικών επιχειρημάτων στο ζήτημα της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας» λέει στο «Βήμα» ο Τζακ Φριρ, κλινικός καθηγητής με ειδίκευση στη βιοηθική και στην παρηγορητική ιατρική στο Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο στη Νέα Υόρκη.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

