Κερδοφορία και μέρισμα ο νέος στόχος των τραπεζών

Με στόχο την επιστροφή το 2015 σε επίπεδα κερδοφορίας που θα επιτρέψουν τη διανομή ενός έστω συμβολικού μερίσματος κινούνται πλέον οι τραπεζικές διοικήσεις

Με στόχο την επιστροφή το 2015 σε επίπεδα κερδοφορίας που θα επιτρέψουν τη διανομή ενός έστω συμβολικού μερίσματος κινούνται πλέον οι τραπεζικές διοικήσεις, απαλλαγμένες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) από την πίεση για άμεσες νέες αυξήσεις κεφαλαίου. Στο τρίτο τρίμηνο συνεχίστηκε με μικρά αλλά σταθερά βήματα η βελτίωση των αποτελεσμάτων, όπως φάνηκε από τις οικονομικές καταστάσεις εννεαμήνου που δημοσιοποίησαν η Alpha Bank, η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank την περασμένη εβδομάδα. Πρόκειται για μια ανάκαμψη που σε επίπεδο προ προβλέψεων κερδών έχει συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά, προερχόμενη κατά κύριο λόγο από τη μείωση του κόστους των καταθέσεων και των λειτουργικών δαπανών.
Οι προβλέψεις


Από την άλλη πλευρά, τα έσοδα από δάνεια στην εγχώρια αγορά εξακολουθούν να πιέζουν το καθαρό επιτοκιακό αποτέλεσμα, καθώς συνεχίζεται η απομόχλευση των ισολογισμών, την ίδια στιγμή που η επανατιμολόγηση των παλαιών συμβάσεων υλοποιείται με αργό ρυθμό. Τραπεζικές πηγές σημειώνουν ότι το κρίσιμο μέγεθος που θα καθορίσει τον χρόνο επιστροφής των ελληνικών ομίλων σε βιώσιμη κερδοφορία αποτελεί το ύψος των προβλέψεων που θα αναγκαστούν να σχηματίσουν στα επόμενα τρίμηνα βάσει των ελέγχων που διενήργησε στα δανειακά τους χαρτοφυλάκια η ΕΚΤ στο πλαίσιο των stress tests.
Στο τρίτο τρίμηνο του 2014 το συγκεκριμένο μέγεθος, με εξαίρεση τη Eurobank, κινήθηκε σταθεροποιητικά σε τριμηνιαία βάση, δεδομένης της συνεχιζόμενης μείωσης του ρυθμού δημιουργίας νέων επισφαλειών. Ωστόσο αναλυτές που παρακολουθούν τον κλάδο εκτιμούν ότι στα επόμενα τρίμηνα θα υπάρξει ένα νέο κύμα προβλέψεων για την προσαρμογή των ισολογισμών των τραπεζών στα αποτελέσματα του ελέγχου ποιότητας των στοιχείων του ενεργητικού τους (Asset Quality Review – AQR) από την ΕΚΤ.
Επισφάλειες


Τα ευρήματα αυτά έδειξαν μια αρνητική επίπτωση της τάξεως των 7,5 δισ. ευρώ στα κεφάλαια από επισφάλειες που δεν είχαν αποτυπωθεί σωστά στα βιβλία των τραπεζών. Ως εκ τούτου θα πρέπει να υπάρξει μια προσαρμογή, ο χρόνος υλοποίησης της οποίας θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την επιστροφή στην κερδοφορία. Αν, π.χ., επιλέξουν οι διοικήσεις των τραπεζών να πάρουν όλη τη ζημιά στην εφετινή χρήση, για να ξεκινήσει από νέα βάση το 2015, διευκολύνεται η προσπάθεια αυτή.
Οι τραπεζίτες, με εξαίρεση την Εθνική που κατά πάσα πιθανότητα θα κλείσει και το 2014 με κέρδη λόγω των επιδόσεων της τουρκικής θυγατρικής της Finansbank, έχουν θέσει ως στόχο το γύρισμα σε θετικό αποτέλεσμα στη χρήση του 2015, ενώ έχουν αρχίσει να… ψελλίζουν το ενδεχόμενο διανομής μερίσματος το 2016. Χρηματιστηριακοί αναλυτές σημειώνουν ότι, αν ευοδωθεί αυτή η προσπάθεια, η επιστροφή κεφαλαίου θα είναι κατά πάσα πιθανότητα συμβολική, ενώ προϋποθέτει όχι μόνο την πλήρη αποπληρωμή της κρατικής βοήθειας από το τραπεζικό πακέτο του 2008 (στήριξη ρευστότητας – προνομιούχες μετοχές) αλλά και την έγκριση των Αρχών λόγω των περιορισμών που υπάρχουν στα πλάνα αναδιάρθρωσης που έχουν δεσμευτεί να υλοποιήσουν οι ελληνικές τράπεζες.
Για να συμβούν βέβαια όλα αυτά θα πρέπει να συνεχιστεί και η βελτίωση του οικονομικού κλίματος, η οποία αποτελεί αναγκαία συνθήκη για τη μείωση των δανείων σε καθυστέρηση και την ανάπτυξη νέων εργασιών, προς στήριξη των επιτοκιακών εσόδων. «Η πορεία επιστροφής σε κέρδη εξαρτάται άμεσα από το πολιτικό κλίμα που θα διαμορφωθεί τα επόμενα τρίμηνα» τονίζει έμπειρο τραπεζικό στέλεχος, εξηγώντας πως κάθε πισωγύρισμα μπορεί να ανακόψει τις τάσεις βελτίωσης που έχουν διαμορφωθεί.
Πηγές πίεσης


Ο ίδιος αναφέρει δύο πηγές πίεσης των αποτελεσμάτων που μπορεί να υπάρξουν σε ένα περιβάλλον αστάθειας και αβεβαιότητας: πρώτον, την άνοδο των δανείων σε καθυστέρηση δημιουργώντας ανάγκη για νέες προβλέψεις και, δεύτερον, την αντιστροφή της ανοδικής τάσης των υπολοίπων στις καταθέσεις, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα τα επιτόκιά τους, επιβαρύνοντας το κόστος άντλησης ρευστότητας των τραπεζών από το αποταμιευτικό κοινό.
Ενδεικτική του πόσο βαραίνει στις εκτιμήσεις των επενδυτών για τις τράπεζες η πολιτική κατάσταση στη χώρα αποτελεί η σημαντική πτώση των τιμών των μετοχών την περασμένη Παρασκευή. Οπως επισημαίνουν εκπρόσωποι χρηματιστηριακών εταιρειών, από τις συνομιλίες με πελάτες τους από το εξωτερικό είναι έκδηλη η ανησυχία για τις εξελίξεις στο πολιτικό μέτωπο. «Η αύξηση του κινδύνου χώρας είναι η βασική αιτία της πτώσης των μετοχικών αξιών» τονίζει αναλυτής, εξηγώντας ότι με ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών δεν είναι λίγα τα funds που επέλεξαν να πάρουν ακόμη και ζημιά και να αποχωρήσουν έστω και προσωρινά από την ελληνική αγορά προκαλώντας πιέσεις στο Χρηματιστήριο.


Ενστάσεις για τη ρύθμιση
Κριτική στον νόμο των «κόκκινων» δανείων

Κριτική στην κυβέρνηση για τον τρόπο που χειρίζεται, τουλάχιστον επικοινωνιακά, το ζήτημα της ρύθμισης των «κόκκινων» δανείων ασκούν οι διοικήσεις των τραπεζών. Στην τηλεδιάσκεψη με αναλυτές με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας εξέφρασε τις ενστάσεις της για τη ρύθμιση επιχειρηματικών και επαγγελματικών δανείων που προωθεί η κυβέρνηση σημειώνοντας ότι ήδη ενθάρρυνε τη στάση πληρωμών από πελάτες της, κυρίως στο κομμάτι της λιανικής τραπεζικής.
Ορισμένες επιχειρήσεις και επαγγελματίες επέλεξαν να σταματήσουν την πληρωμή των δόσεων με την ελπίδα να πετύχουν μια ευνοϊκή διευθέτηση του χρέους τους, ακόμη και σε περιπτώσεις που αυτό είναι βιώσιμο. Εξάλλου η διοίκηση της ΕΤΕ σχολιάζοντας το ενδεχόμενο «κουρέματος» κατά 50% επιχειρηματικών και επαγγελματικών δανείων, όπως ορίζει ο νόμος, σημείωσε ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια συζήτηση.
Στο θέμα αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της Alpha Bank κ. Βασίλης Ράπανος μιλώντας στη γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας την Παρασκευή. Οπως είπε, οι κυβερνήσεις πρέπει να σταματήσουν να ψηφίζουν νόμους που ευνοούν τους κακοπληρωτές. Εξάλλου ενοχλημένες είναι οι τραπεζικές διοικήσεις και με την πρόταση του πρώην υπουργού Ανάπτυξης κ. Νίκου Δένδια για έμμεσο «κούρεμα» στα στεγαστικά δάνεια κατά 30%. Σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους, θα πρέπει να υπάρξει μεγάλη προσοχή στο τι λέγεται δημοσίως καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να καταστούν προβληματικά ακόμη και ενήμερα δάνεια υπό την προοπτική μιας γενναίας ρύθμισής τους.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk