Κ. Κυριακοπούλου: Η «τρομερή κυρία της βιομηχανίας» έφερε τους Γάλλους στη Μήλο

Η S&B Βιομηχανικά Ορυκτά – πρώην Βαρυτίνη -, μία από τις πιο εμβληματικές επιχειρήσεις της Ελλάδας, πέρασε την περασμένη Πέμπτη υπό τον έλεγχο του γαλλικού μεταλλευτικού ομίλου Imerys

Η S&B Βιομηχανικά Ορυκτά – πρώην Βαρυτίνη -, μία από τις πιο εμβληματικές επιχειρήσεις της Ελλάδας, πέρασε την περασμένη Πέμπτη υπό τον έλεγχο του γαλλικού μεταλλευτικού ομίλου Imerys έναντι τιμήματος που συνδυαστικά (μετρητά, ανάληψη μετοχών και δικαιώματα μετόχων μειοψηφίας) ξεπερνά τα 700 εκατ. ευρώ.
Στο τιμόνι της εταιρείας από το 1970 η κυρία Καίτη Κυριακοπούλου, η «τρομερή κυρία της βιομηχανίας», θεώρησε σωστό ότι τη δεδομένη στιγμή η συνέχεια του ομίλου που ίδρυσε ο πατέρας της Γιώργος Ηλιόπουλος το 1934 εξασφαλίζεται αν ο όμιλος τεθεί υπο τη σκέπη ενός ξένου κολοσσού.
Διαφορά επιτοκίων


Στις δηλώσεις του ο πρόεδρος της S&B κ. Οδυσσέας Κυριακόπουλος, γιος της Καίτης Κυριακοπούλου, εξήγησε ότι το επιτόκιο δανεισμού της Imerys κυμαίνεται στο 3% όταν η S&B πληρώνει 9% αφού, αν και εξαγωγικός όμιλος, το ρίσκο της Ελλάδας βαραίνει στις διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες.
Αλλοι πάντως υποστηρίζουν ότι το τίμημα ήταν δελεαστικό και η πώληση ήταν επακόλουθο της πρωτοβουλίας των βασικών μετόχων που προηγήθηκε το 2013, να μεταφερθεί δηλαδή η έδρα της εταιρείας στο Λουξεμβούργο.
Μετρητά €311 εκατ.


Η οικογένεια ελέγχει σήμερα το 61% της S&B (το υπόλοιπο 39% ανήκει στο fund Rhone Capital) και θα λάβει μετρητά 311 εκατ. ευρώ αλλά και μετοχές της γαλλικής εταιρείας αξίας 214 εκατ. ευρώ που θα προκύψουν από αύξηση κεφαλαίου.
Μετά την ολοκλήρωση του deal η οικογένεια Κυριακόπουλου θα διαθέτει ποσοστό 4,4% της Imerys και θα έχει δικαίωμα συμμετοχής στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας.
Στελέχη της εταιρείας αναφέρουν ότι οι δραστηριότητες στην Ελλάδα (ορυχεία στη Μήλο) θα συνεχίσουν κανονικά τη λειτουργία τους, ενώ στο deal δεν περιλαμβάνονται οι εγκαταστάσεις βωξίτη στον Παρνασσό που παραμένουν στην οικογένεια.
Η αλλαγή έδρας


Η S&B ήταν εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αλλά μετά τη δημόσια πρόταση που υπέβαλε η οικογένεια Κυριακόπουλου το 2013 αποχώρησε από το ΧΑ, κίνηση που συνοδεύτηκε και από την αλλαγή έδρας στο Λουξεμβούργο.
Πρόκειται στην ουσία για μια ελληνική πολυεθνική αφού έχει στην κατοχή της 47 εργοστάσια, 26 ορυχεία και 26 κέντρα διανομής σε όλον τον κόσμο. Τα προϊόντα της (μπετονίτης και περλίτης) χρισιμοποιούνται στη χαλυβουργία, στις κατασκευές, στη μεταλλουργία και στη γεωργία. Περίπου το 90% των εσόδων της προέρχεται από το εξωτερικό.

Το 2013 είχε πραγματοποιήσει τζίρο 441 εκατ. ευρώ και συνολικά απασχολεί 2.000 εργαζομένους. Στην Ελλάδα απασχολούνται 600 εργαζόμενοι στη Μήλο και στους Βωξίτες Παρνασσού. Ο τζίρος των ελληνικών δραστηριοτήτων αντιπροσωπεύει περίπου το 1/4 των συνολικών εσόδων.

Ο γαλλικός όμιλος


Η Imerys είναι μία από τις ισχυρότερες βιομηχανίες μετάλλων παγκοσμίως. Δραστηριοποιείται σε 50 χώρες, με πάνω από 250 βιομηχανικές τοποθεσίες, ενώ απασχολεί περίπου 16.000 εργαζομένους.
Το 2013 κατέγραψε έσοδα 3,69 δισ. ευρώ και κέρδη 304 εκατ. ευρώ. Είναι εισηγμένη στο γαλλικό χρηματιστήριο και η μετοχή της συμπεριλαμβάνεται στον δείκτη CAC 40. Η κεφαλαιοποίησή της με τις τρέχουσες τιμές διαμορφώνεται στα 4,3 δισ. ευρώ.
O πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Imerys Giles Michel δήλωσε: «Υποδεχόμαστε την ομάδα της S&B, η οποία μοιράζεται ίδια αξία και κουλτούρα με μας και θα μας επιτρέψει να ενισχύσουμε την παρουσία μας στον κλάδο των μετάλλων. Η δυναμική της εταιρείας προς την καινοτομία και η επιτάχυνση της διεθνούς ανάπτυξης θα αποτελέσουν τους κύριους καταλύτες και θα προσδώσουν αξία στους μετόχους».
Στρατηγική


Ο πρόεδρος της S&B Oδυσσέας Κυριακόπουλος επεσήμανε: «Με τον συνδυασμό των δραστηριοτήτων των δύο ηγετών του κλάδου βιομηχανικών ορυκτών η S&B κάνει ένα αποφασιστικό βήμα προς την παγκόσμια στρατηγική ανάπτυξης, προς όφελος των πελατών της. Με οδηγό τις ίδιες ισχυρές επιχειρηματικές αξίες, οι υπάλληλοι της εταιρείας μας θα βρουν νέες ευκαιρίες ανάπτυξης. Θα ήταν τιμή μου να λάβω θέση στο ΔΣ της Imerys και να συμμετέχω στις στρατηγικές αποφάσεις που θα επιταχύνουν την ανάπτυξη».
Υπενθυμίζεται ότι η οικογένεια Κυριακοπούλου έχει υπό τον έλεγχό της την εισηγμένη εταιρεία Μοτοδυναμική που αντιπροσωπεύει στη χώρα μας τη Yamaha και την Porsche.

S&B Βιομηχανικά Ορυκτά
Ημερομηνίες-σταθμοί στην ιστορία της εταιρείας

1934: Εναρξη δραστηριότητας της Βωξίται Παρνασσού στη Φωκίδα

και της Αργυρομεταλλευμάτων & Βαρυτίνης στη Μήλο από τους Ευριπίδη Μαυρομμάτη, Ηλία Ηλιόπουλο, Γεώργιο Ηλιόπουλο και Αθανάσιο Ηλιόπουλο.

1935:
Υπογραφή πρώτου συμβολαίου εξαγωγής βωξίτη στη γαλλική τσιμεντοβιομηχανία Lafarge.

1963:
Συμβόλαιo 30 ετών για την τροφοδοσία με βωξίτη του εργοστασίου της Pechiney στη Βοιωτία.

1970:
Ανάληψη της ηγεσίας του συγκροτήματος από την Καίτη Κυριακοπούλου μετά τον θάνατο του πατέρα της Γιώργου Ηλιόπουλου.

1989:
Αναλαμβάνει διευθύνων σύμβουλος ο κ. Οδυσσέας Κυριακόπουλος.

1994:
Είσοδος στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

1998:
Λειτουργία εργοστασίου στην Κίνα.

2000:
Επίσημη ανάληψη ηγεσίας από τον Οδυσσέα Κυριακόπουλο και ανακήρυξη της Καίτης Κυριακοπούλου ως επίτιμης προέδρου.

2003:
Αλλαγή ονομασίας του ομίλου από Αργυρομεταλλευμάτων και Βαρυτίνης σε S&B Βιομηχανικά Ορυκτά.

2005:
Εξαγορά της Stolberg.

2006:
Υπογραφή 10ετούς συμβολαίου με το Αλουμίνιον της Ελλάδος για την τροφοδοσία της εταιρείας με βωξίτη.

2011:
Εξαγορά της NYCO στην Κίνα.

2013:
Η Rhone Capital επενδύει στην S&B. Yποβάλλεται δημόσια πρόταση από τους επενδυτές και την οικογένεια Κυριακόπουλου. Η μετοχή διαγράφεται από το ΧΑ και ακολουθεί μεταφορά της έδρας στο Λουξεμβούργο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk