Στις 23 Οκτωβρίου θα ξεκινήσει τελικά η δίκη σε δεύτερο βαθμό του Ακη Τσοχατζόπουλου και των συγκατηγορουμένων του για τη μεγάλη υπόθεση των παράνομων αμοιβών από προμήθειες εξοπλιστικών προγραμμάτων.
Η δίκη είχε προσδιοριθεί να ξεκινήσει, σήμερα, Παρασκευή, αλλά εξαιτίας της στενότητας του χώρου της δικαστικής αίθουσας, συγκριτικά με το πολυπληθές των παραγόντων της δίκης το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων διέκοψε την εκδίκασή της προκειμένου έως τότε να έχει βρεθεί και ο κατάλληλος χώρος.
Ο πρώην υπουργός και οι 16 συγκατηγορούμενοί του, μεταξύ των οποίων η σύζυγος και η κόρη του, καλούνται να υπερασπιστούν τις εφέσεις τους και να πετύχουν ευνοϊκότερες ποινές από αυτές που τους επιβλήθηκαν σε πρώτο βαθμό για τη διακίνηση και απόκρυψη μεγάλων χρηματικών ποσών που φέρεται να δόθηκαν για την αγορά των υποβρυχίων και των TORM1.
Σύμφωνα με την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, που κήρυξε ενόχους και καταδίκασε τους 17 από τους συνολικά 19 κατηγορούμενους στην υπόθεση, το ποσό που καταλογίζεται ότι έλαβε ο πρώην υπουργός ανέρχεται σε περίπου 54 εκατομμύρια ευρώ μέσα σε μία δεκαετία.
Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο έκρινε πως ο Άκης Τσοχατζόπουλος ζητούσε ωφελήματα κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Άμυνας από την άνοιξη του 1997 έως και τον Οκτώβριο του 2001. Σύμφωνα με το δικαστήριο, τα χρήματα που εισέπραξε διακινήθηκαν τμηματικά και μέσω άλλων προσώπων ή εταιρειών, ώστε να αποκρυφτεί η πραγματική τους προέλευση.
Από τους καταδικασθέντες βάσει της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων παραμένουν στη φυλακή ο Άκης Τσοχατζόπουλος, ο Γιάννης Σμπώκος, η Αρετή Τσοχατζοπούλου, η Βίκυ Σταμάτη, η Φρόσω Λαμπροπούλου και ο Γιώργος Σαχπατζίδης.



