Το φθινόπωρο θα δημοπρατηθεί το έργο της ανάπλασης του Φαληρικού Μετώπου, σύμφωνα με δηλώσεις του γενικού γραμματέα Δημοσίων Έργων, κ. Στράτου Σιμόπουλου στη ΝΕΡΙΤ.

Οι αρχικοί σχεδιασμοί του υπουργείου Υποδομών ήθελαν τα έργα της διαμόρφωσης του πάρκου και τα λιμενικά έργα να έχουν δημοπρατηθεί τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2014, η ολοκλήρωση της ωρίμανσης των έργων υποδομής (υδραυλικά -αντιπλημμυρικά έργα και το Συγκοινωνιακό Έργο) και η δημοπράτησή του να γίνει μεταξύ Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου 2014 και η ολοκλήρωση των διαδικασιών ένταξης στο ΣΕΣ να προχωρήσει έως τον Δεκέμβριο 2014.
Είχαν προηγηθεί σημαντικές καθυστερήσεις τόσο στην έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για το Φάληρο όσο και στην έγκριση των περιβαλλοντικών όρων του έργου, με αποτέλεσμα να χαθεί πολύς χρόνος, αλλά και το ίδιο το ΕΣΠΑ. Μάλιστα, τα προβλήματα δεν σταμάτησαν, διότι προέκυψε οικονομική δυστοκία, με αποτέλεσμα να μειωθεί ο προϋπολογισμός του έργου, ενώ το υπουργείο Ανάπτυξης δυσκολεύεται να εξασφαλίσει το σύνολο του προϋπολογισμού, που έχει μειωθεί από τα 340 σε 230 εκατ. ευρώ.
Πάντως, όπως σημείωσε ο κ. Σιμόπουλος, οι πόροι του έργου έχουν εξασφαλιστεί, υπάρχει συμφωνία μεταξύ των υπουργείων Υποδομών, Περιβάλλοντος, Ανάπτυξης και της Περιφέρειας Αττικής και έτσι το έργο θα ενταχθεί στο ΣΕΣ. «Εμείς πιστεύουμε ότι θα έχουμε εργολάβο περίπου το Μάιο και θα είναι ένα έργο, το οποίο θα διαρκέσει περίπου τρία χρόνια» τόνισε.
Σύμφωνα με τον κ. Σιμόπουλο, θα μετατοπιστεί η Λεωφόρος Ποσειδώνος κατά 90 μέτρα προς το νότο, μέχρι τον κόμβο Κηφισού και θα υπογειοποιηθεί σε δύο κομμάτια έκτασης 300 και 400 μέτρων αντίστοιχα, μέσα από την μέθοδο του Cut & Cover.
Παράλληλα, θα δημιουργηθεί πάρκο, στα σχέδια του αρχιτέκτονα, Ρέντζο Πιάνο, έκτασης 600 στρεμμάτων, με δύο εγκάρσια μονοπάτια και πέντε κάθετα που θα ενώνουν το παραλιακό μέτωπο της Καλλιθέας και του Μοσχάτου με τη θάλασσα, τόνισε ο κ. Σιμόπουλος. Οι πέντε αυτοί άξονες θα επεκτείνονται μέσα στη θάλασσα, για αυτό και θα πραγματοποιηθεί και ένα μικρό λιμενικό έργο, πρόσθεσε.
Το πάρκο (με 2.900 δέντρα και 250 χιλιάδες θάμνους) θα συνδέεται με το πολιτιστικό κέντρο που θα στεγάσει την Νέα Εθνική Βιβλιοθήκη και την Λυρική Σκηνή, που κατασκευάζει και χρηματοδοτεί το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Όπως είπε ο κ. Σιμόπουλος, η η άρδευση θα γίνεται από τον Κηφισό, μέσα από ένα ειδικό σύστημα επεξεργασίας, ενώ θα γίνει εκβάθυνση 1,5 έως 3 μέτρων.
Επίσης, ο γενικός γραμματέας ανακοίνωσε ότι η ανάπλαση της Πανεπιστημίου προγραμματίζεται να δημοπρατηθεί επίσης το φθινόπωρο.