Τον ισχυρότερο θώκο της τουρκικής προεδρίας θα διεκδικήσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με το κυβερνών κόμμα AKP, όπως ανακοινώθηκε και επίσημα.

Η αναμενόμενη υποψηφιότητα του απερχόμενου, πλέον, πρωθυπουργού θεωρείται πως θα επικρατήσει με ευκολία, ενδεχομένως και από τον πρώτο γύρο.

Την Τρίτη, ο Μεχμέτ Αλί Σαχίν του ΑΚΡ ανακοίνωσε με κάθε επισημότητα πως ο Ερντογάν λαμβάνει το χρίσμα του κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του Αυγούστου, τις πρώτες στην ιστορία της Τουρκίας.

Στις πρώτες δημοσκοπήσεις, το προβάδισμα του Ερτογάν βρίσκεται στις 20 μονάδες έναντι του κοινού υποψηφίου που κατεβάζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, του Εκμελεντίν Ιχσάνογλου.

O Εκμελετίν Ιχσάνογλου, που έχει το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) και του Κόμματος της Εθνικιστικής Δράσης του (MHP), χαίρει ευρείας εκτίμησης ως ακαδημαϊκή προσωπικότητα του σουνιτικού Ισλάμ και ήταν προέδρος του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης.

Τρίτος υποψήφιος είναι ο κούρδος Σελαχετίν Ντεμιρτάς.

Και μόνο η λίστα των υποψηφίων όμως, δείχνει το ριζικό μετασχηματισμό του πολιτικού σκηνικού που έχει συντελεστεί στην Τουρκία: Δύο φιγούρες ισλαμιστικής ανατροφής και ένας Κούρδος.

Δεν υπάρχει δηλαδή υποψήφιος που να παρουσιάζεται ως εκφραστής της «καθαρής» κοσμικής κεμαλικής παράδοσης, πράγμα αδιανόητο μέχρι και πριν από μία δεκαετία.