«Η Ελλάδα και η Κύπρος απέχουν πολύ από το να είναι αυτάρκεις και να χρηματοδοτούνται μόνες τους» δήλωσε κορυφαίο στέλεχος του οίκου Standard & Poor’s.

Ο επικεφαλής τμήματος Ευρώπης, Μ. Ανατολής και Αφρικής του οίκου αξιολογήσεων S&P, σε συνέντευξή του στο Reuters ανέφερε ότι «η Ελλάδα και η Κύπρος απέχουν πολύ από το να είναι αυτάρκεις και να χρηματοδοτούνται μόνες τους. Αυτό που είναι ακόμη πιο σημαντικό, είναι το πώς βελτιώνεται το χρεωστικό προφίλ της ελληνικής κυβέρνησης με την πολύ σημαντική επιμήκυνση στις διάρκειες των δανείων». Εάν μάθαμε κάτι από την κρίση της ευρωζώνης, είναι το πόσο γρήγορα κάποιος μπορεί να χάσει την πρόσβαση στις αγορές ξανά, υπογράμμισε ο ίδιος, παρατηρώντας πως θα ήταν πρόωρο να κρίνουμε από το γεγονός ότι η Ελλάδα μπόρεσε να αποκτήσει πρόσβαση στην αγορά.

Παράλληλα, εκτίμησε πως θέλει ακόμα δουλειά για να μειωθεί το χρέος και να ενισχυθεί η ανάπτυξη στην ευρωζώνη, ενώ βλέπει να ακολουθεί μια «ήρεμη περίοδος» αναφερόμενος σε ενδεχόμενες αλλαγές αξιολογήσεων στην Ευρώπη.
«Μένει να γίνει αρκετή δουλειά. Η υπερχρέωση σε περιβάλλον χαμηλού πληθωρισμού ενέχει τεράστιους κινδύνους για την προοπτική της ανάπτυξης στην ευρωζώνη», είπε στο περιθώριο συνεδρίου στο Λονδίνο.«Δεν υπάρχει λόγος για αύξηση των αξιολογήσεων μέχρι να βελτιωθούν τα θεμελιώδη (της οικονομίας)» πρόσθεσε