Σπείρα που εμπλέκεται σε κλοπές αυτοκινήτων, πλαστογραφίες, παραποιήσεις των χαρακτηριστικών τους και άλλα αδικήματα εξάρθρωσαν αστυνομικοί του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Ασφάλειας Αττικής.

Οι άντρες της ΕΛ.ΑΣ. συνέλαβαν την Τετάρτη και την Πέμπτη σε περιοχές της δυτικής Αττικής δυο ομογενείς από το Καζακστάν, 26 και 27 ετών, ενώ αναζητούνται τέσσερις συνεργοί τους οι δύο επίσης από το Καζακστάν (26 και 28 ετών) και δύο έλληνες (36χρονος και 22χρονη).
Επίσης μέλος της σπείρας είναι ένας 32χρονος από το Καζακστάν, ο οποίος είναι φυλακισμένος.
Επιπλέον, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ, «για τη συνδρομή που παρείχαν σε συγκεκριμένες επιμέρους αξιόποινες πράξεις και ειδικότερα με τις κατηγορίες της υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης, ψευδορκίας, απόπειρας απάτης σχετικά με τις ασφάλειες και αποδοχής προϊόντων εγκλήματος, κατηγορούνται άλλα δυο άτομα, 29χρονη από το Καζακστάν και 28χρονος από τη Ρωσία.»
Κατά την έρευνα εξιχνιάστηκαν 15 περιπτώσεις κλοπής και παραποίησης οχημάτων, που είχαν διαπράξει οι εμπλεκόμενοι, ενώ εξετάζεται η συμμετοχή τους και σε δεκάδες άλλες παρόμοιες υποθέσεις.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση οι δράστες τουλάχιστον τα τελευταία τρία χρόνια αφαιρούσαν αυτοκίνητα και πλαστογραφούσαν τα στοιχεία κυκλοφορίας τους. Επιπλέον διέθεταν τα οχήματα σε ανυποψίαστους αγοραστές, τους οποίους εξαπατούσαν ως προς την νομιμότητα προέλευσής τους, αποκομίζοντας με αυτό τον τρόπο μεγάλα χρηματικά ποσά.
Τα αυτοκίνητα που αφαιρούσαν, επειδή ήταν νέας τεχνολογίας και διέθεταν συστήματα ασφαλείας «IMMOBILISER», χρησιμοποιούσαν για την αφαίρεσή τους, ειδικό ηλεκτρονικό εξοπλισμό (εγκεφάλους) και αυτοσχέδια κλειδιά.
Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. για τη νομιμοποίηση των κλεμμένων αυτοκινήτων, αγόραζαν κατεστραμμένα οχήματα, ίδιας μάρκας και τύπου με τα κλεμμένα και χρησιμοποιούσαν για το σκοπό αυτό τα στοιχεία κυκλοφορίας τους.
Σε περιπτώσεις που τα κατεστραμμένα αυτοκίνητα δεν ταυτίζονταν πλήρως με αυτά που είχαν αφαιρέσει, σε κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, όπως στην ύπαρξη ή μη ηλιοροφής κ.ά., με πλαστές βεβαιώσεις εξέδιδαν νέες άδειες κυκλοφορίες, έτσι ώστε να συμπίπτουν τα χαρακτηριστικά τους.
Επιπλέον, στις περιπτώσεις που δεν μπορούσαν να αφαιρέσουν οχήματα ίδιας μάρκας με τα κατεστραμμένα που είχαν προμηθευτεί, τα ασφάλιζαν και κατήγγειλαν ψευδώς την κλοπή τους, εισπράττοντας σχετικές αποζημιώσεις.
Στο πλαίσιο των ερευνών, έχουν βρεθεί και κατασχεθεί οκτώ αυτοκίνητα που είχαν πωληθεί από τα μέλη της οργάνωσης, τα οποία όπως διαπιστώθηκε είχαν κλαπεί και πλαστογραφηθεί οι αριθμοί πλαισίου τους.
Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι όταν οι δράστες αντιλήφθηκαν τις έρευνες των αστυνομικών, αφαίρεσαν αυτοκίνητα που οι ίδιοι είχαν πουλήσει σε ανυποψίαστους πολίτες, «προσπαθώντας με αυτόν τον τρόπο να εξαφανίσουν τα πειστήρια των παράνομων δραστηριοτήτων τους.»
Κατά τις έρευνες που έγιναν σε σπίτια των κατηγορουμένων βρέθηκαν πολλά έγγραφα που αφορούν μεταβιβάσεις αυτοκινήτων.
Οι συλληφθέντες, οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, ο οποίος παρέπεμψε την υπόθεση στην 22η Τακτική Ανακρίτρια Αθηνών.