Χατζηδάκης: Είμαστε αισιόδοξοι για περαιτέρω θετικές εξελίξεις

Περί τα 37,6 δις. ευρώ ανέρχεται η αξία των επενδύσεων που έχουν υπογραφεί στη διάρκεια των τελευταίων 22 μηνών και αντιστοιχούν στη δημιουργία 95.000 θέσεων εργασίας.

Περί τα 37,6 δις. ευρώ ανέρχεται η αξία των επενδύσεων που έχουν υπογραφεί στη διάρκεια των τελευταίων 22 μηνών και αντιστοιχούν στη δημιουργία 95.000 θέσεων εργασίας.

Σύμφωνα με μελέτη του ΚΕΠΕ, που παρουσίασαν σε συνέντευξη τύπου ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο υφυπουργός κ. Νότης Μηταράκης και ο πρόεδρος του ΚΕΠΕ κ. Νίκος Φίλιππας τα 37,6 δισ. ευρώ προέρχονται από τα mega deals ύψους 9,7 δισ. ευρώ (Ελληνικό, αγωγός TAP, αύξηση μετοχικού κεφαλαίου Eurobank), τρία έργα φαστ τρακ ύψους 1,4 δισ. ευρώ, δεκατέσσερα έργα ΣΔΙΤ ύψους 1,8 δισ. ευρώ, οι αυτοκινητόδρομοι 5,5 δισ. ευρώ, οι αποκρατικοποιήσεις που έγιναν ύψους 2,1 δισ. ευρώ, οι νέες επενδύσεις ξένων εταιριών ύψους 897 εκατ. ευρώ, οι επενδύσεις εταιριών για επέκταση δραστηριοτήτων συνολικής αξίας 537 εκατ. ευρώ, εξαγορές, συγχωνεύσεις εταιριών 4,6 δισ. ευρώ, επενδύσεις που έχουν ενταχθεί στις διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου 1,8 δισ. ευρώ και αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου τραπεζών περί τα 8,1 δισ. ευρώ.

Ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε ακόμη πως ενόψει της προεκλογικής περιόδου «στην αλλαγή του κλίματος κρίσιμο στοιχείο αποτελούν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών. Όλες οι θετικές εξελίξεις στηρίζονται σαφώς στις θυσίες των πολιτών αλλά και στις προσπάθειες της κυβέρνησης. Δεν είναι η ώρα να θέσουμε σε αμφιβολία τα επιτεύγματα των Ελλήνων. Είναι η ώρα με την ψήφο μας να δώσουμε νέα ώθηση». Και πρόσθεσε πως «η κρίση που ζούμε τα τελευταία χρόνια είχε συνέπειες σε όλους τους τομείς, περιλαμβανομένων και των επενδύσεων οι οποίες από το 2008 ξεκίνησαν να μειώνονται. Όμως το τελευταίο διάστημα το κλίμα αντιστρέφεται και οι πρώτες εκτιμήσεις για το 2014 μας κάνουν αισιόδοξους ότι θα υπάρξουν περαιτέρω θετικές εξελίξεις.

Αυτό αποδεικνύεται από την κινητικότητα της τελευταίας περιόδου στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων, των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών και των επιχειρηματικών συμφωνιών αλλά και από τα στοιχεία για την εξέλιξη των ξένων επενδύσεων στη χώρα».

Κι από την πλευρά του ο υφυπουργός κ. Μηταράκης σημείωσε ότι «οι εταιρείες αυτές δίνουν μια ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελληνική οικονομία και οι θετικές αναφορές στο ελληνικό επενδυτικό περιβάλλον ξεπερνούν πλέον τις οικονομικές εφημερίδες και εμφανίζονται σε μέσα ευρείας κυκλοφορίας του εξωτερικού».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk