Από τον Σεπτέμβριο μέσω των τραπεζών το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο πρόκειται να χορηγήσει περί τα 200 εκατ. ευρώ –τουλάχιστον –προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με ευνοϊκούς όρους.
Το Ταμείο άρχισε ήδη να λειτουργεί από την περασμένη εβδομάδα με έδρα το Λουξεμβούργο και στα ταμεία του διαθέτει τα 100 εκατ. ευρώ που έχει δώσει το ελληνικό δημόσιο και τα 100 εκατ. ευρώ του Γερμανικού Επενδυτικού Ταμείου, αλλά με την ανακύκλωση των κεφαλαίων υπολογίζεται ότι το σύνολο μπορεί να φτάσει στα 700 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο όπως ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξη τύπου –παρουσία του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα και του προέδρου του Γερμανικού Επενδυτικού Ταμείου κ. Ούλριχ Σρέντερ –την πρόθεση τους να συμμετάσχουν έχουν ανακοινώσει το Ιδρυμα Ωνάση αλλά σύντομα θα ανακοινωθεί και γαλλική συμμετοχή.
Εξάλλου όπως επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών η ύφεση έχει μειωθεί κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες και για την ανάπτυξη καταλύτης είναι η ρευστότητα.
Ο υπουργός Ανάπτυξης είπε ότι τα κεφάλαια αυτά θα μπορούν να διεκδικήσουν εταιρείες που διαθέτουν μέχρι 250 εργαζομένους και οι ετήσιες πωλήσεις τους δεν υπερβαίνουν τα 50 εκατ. ευρώ. Οι χορηγήσεις θα αφορούν στην χρηματοδότηση των επιχειρήσεων για κεφάλαια κίνησης αλλά θα μπορεί να γίνεται και αναχρηματοδότηση δανείου. Το ανώτατο όριο των χορηγήσεων θα ανέρχεται στο 1 εκατ. ευρώ. Και το επιτόκιο θα είναι μικρότερο από τα σημερινά από 1 ως και 3 ποσοστιαίες μονάδες, ανάλογα με την αξιολόγηση της επιχείρησης που θα κάνει η κάθε τράπεζα. Στην αρχή θα πληρώνονται οι τόκοι και στη λήξη του δανείου το κεφάλαιο.
Όπως ανέφεραν οι κκ Χατζηδάκης και Σρέντερ βρίσκονται σε συζητήσεις με τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες προκειμένου να επιλεγούν εκείνες μέσω των οποίων θα δανειοδοτηθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και μέχρι τον Ιούνιο θα έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις και θα έχουν υπογραφεί οι σχετικές συμβάσεις. Το Ιούλιο πρόκειται να γίνει η εκταμίευση των χρημάτων από το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο προς τις τράπεζες και από τον Σεπτέμβριο θα αρχίζουν οι χορηγήσεις. Όπως ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης ως τα μέσα του 2015 υπολογίζεται ότι θα έχουν χορηγηθεί όλα τα χρήματα προς ενδιαφερόμενους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το προαναφερόμενο είναι το πρώτο από τρία υποταμεία από τα οποία αποτελείται το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο. Τα άλλα δύο είναι το ταμείο κεφαλαιουχικής συμμετοχής σε βιώσιμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το ταμείο χρηματοδότησης περιφερειακών έργων.