Επιτυχής η «πρόβα τζενεράλε» εν όψει εκλογών στο υπουργείο Εσωτερικών

Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή η τελική δοκιμή για τη συγκέντρωση και μετάδοση των εκλογικών αποτελεσμάτων στις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή η τελική δοκιμή για τη συγκέντρωση και μετάδοση των εκλογικών αποτελεσμάτων στις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

«Διαπιστώθηκε ότι τα πάντα λειτουργούν άψογα. Η μετάδοση των αποτελεσμάτων θα γίνει με μεγάλη ταχύτητα και απόλυτη αξιοπιστία» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, η πρώτη επίσημη και ασφαλής εικόνα για τα αποτελέσματα θα δοθεί περίπου στις 23:00 την Κυριακή.

Τα πρώτα ασφαλή αποτελέσματα θα μεταδοθούν λίγο αργότερα σε σύγκριση με το 2010, λόγω του αυξημένου φόρτου στην εκλογική διαδικασία.

Όπως τόνισαν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Singular Logic Μιχάλης Καριώτογλου και ο διευθυντής έργου εκλογών στην ίδια εταιρεία Α. Δρυμιώτης, παρουσιάζοντας το σύστημα συγκέντρωσης και μετάδοσης των εκλογικών αποτελεσμάτων, τόνισαν ότι ο αριθμός των ανεξάρτητων υποψηφίων είναι αυξημένος κατά πολύ σε σύγκριση με προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

«Πάντα υπήρχαν ανεξάρτητοι, αλλά σε αυτές τις εκλογές το φαινόμενο είναι πολύ πιο έντονο, πέρασαν τα χρόνια του δικομματισμού που οι υποψήφιοι κατέβαιναν «βαμμένοι». Έχουμε περιπτώσεις που τα κόμματα δηλώνουν πως ο υποψήφιος ανήκει στην παράταξή τους, ο ίδιος όμως το αρνείται. Μάλιστα είχαμε τέσσερα εξώδικα από υποψηφίους προς το ΕΣΡ και το υπουργείο Εσωτερικών και έμμεσα προς τη Singular Logic, επειδή τους χαρακτήρισαν ως εκπροσώπους συγκεκριμένων κομμάτων, ενώ αυτοί δηλώνουν ανεξάρτητοι» ανέφερε ο κ. Καριώτογλου.

Για το λόγο αυτό η εταιρία έρχεται πρώτα σε συνεννόηση με τα κόμματα και τους υποψηφίους και ανάλογα θα μπαίνει ο χρωματισμός.

Σε προηγούμενες εκλογικές διαδικασίες, τα πρώτα εκλογικά αποτελέσματα ανακοινώνονταν στις 22:15, αλλά φέτος η πρώτη ασφαλής στατιστική εκτίμηση θα είναι στις 23:00 για τους εξής λόγους:

  • Κατεβαίνουν 10% περισσότεροι συνδυασμοί συγκριτικά με το 2010
  • Λειτουργούν 10% λιγότερα εκλογικά τμήματα, άρα αυξάνεται ο αριθμός των ψήφων που καταμετρούνται
  • Παρουσιάζεται διπλάσιος αριθμός υποψηφίων σε σχέση με το 2010.

Εξακόσιοι είκοσι έξι συνδυασμοί από τους συνολικά 1.441 που παίρνουν μέρος στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές είναι κοινοί με το 2010.

Η Singular Logic χρησιμοποιεί και αυτήν τη φορά το σύστημα SRT για γρήγορα αποτελέσματα.

Οι εκτιμήσεις γίνονται από το 20% των εκλογικών τμημάτων, δηλαδή 4.900 τμήματα από τις 13 περιφέρειες της χώρας και τις πέντε μεγαλύτερες πόλεις (Αθήνα, Πειραιάς, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο).

Η δύναμη του εκλογικού σώματος, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, ανέρχεται σε 9.871.733 για το 2014, εκ των οποίων 4.779.471 άνδρες και 5.092.262 γυναίκες, ενώ 108.691 άτομα θα ψηφίσουν για πρώτη φορά.

Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7:00 και θα κλείσουν στις 19:00.

Σε κατάσταση διαρκούς ετοιμότητας βρίσκονται τα στελέχη της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενώ την ημέρα των εκλογών θα διατεθούν εξειδικευμένοι αξιωματικοί σε κομβικά σημεία του υπουργείου Εσωτερικών για τη διαφύλαξη των διαδικτυακών υποδομών από κυβερνοεπιθέσεις, προκειμένου να διεξαχθεί ομαλά η ροή της μετάδοσης των αποτελεσμάτων.

Περιφέρεια Αττικής: Πρόβα αναμετάδοσης εκλογικών αποτελεσμάτων από τους 66 δήμους της Αττικής

Ολοκληρώθηκε σήμερα, Παρασκευή, ο έλεγχος των συστημάτων μετάδοσης των εκλογικών αποτελεσμάτων από την Περιφέρεια Αττικής. Η τελική πρόβα αναμετάδοσης έγινε στο Κέντρο Συγκέντρωσης και Αναμετάδοσης των Αποτελεσμάτων, καθώς τα αποτελέσματα θα σταλούν από τους 66 δήμους της Αττικής μέσω fax στην Περιφέρεια, η οποία μέσω ειδικών τηλεφωνικών γραμμών τα αποστέλλει προς το υπουργείο Εσωτερικών.

Στο πλαίσιο της εκλογικής προετοιμασίας έγινε έλεγχος του ηλεκτρονικού εξοπλισμού και επιβεβαιώθηκε η σωστή λειτουργία των τηλεφωνικών γραμμών μεταξύ της Περιφέρειας και του υπουργείου Εσωτερικών. Στο πλαίσιο της διαδικασίας έγινε η ανταλλαγή ονομάτων των υπευθύνων κάθε τηλεφωνικής σύνδεσης και πραγματοποιήθηκε αναπαράσταση της διαδικασίας αναμετάδοσης.

Στην Περιφέρεια Αττικής των 66 Δήμων έχουν συσταθεί συνολικά 6.495 εκλογικά τμήματα. Αναλυτικά, τα 6.495 εκλογικά τμήματα είναι κατανεμημένα ανά εκλογική περιφέρεια ως εξής:

Α’ Αθηνών 1.112 εκλογικά τμήματα
Β’ Αθηνών 3.276 εκλογικά τμήματα
Νομού Αττικής 1.032 εκλογικά τμήματα
Α’ Πειραιώς 457 εκλογικά τμήματα
Β’ Πειραιώς 618 εκλογικά τμήματα

Η Περιφέρεια Αττικής πληροφορεί για την εκλογική διαδικασία:

· Την Κυριακή 18 Μαΐου 2014, από τις 07.00 το πρωί ως τις 19.00 το απόγευμα ψηφίζουμε για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές
· Ψηφίζουμε όλοι οι έλληνες πολίτες που είμαστε εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους του Δήμου και δεν έχουμε στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν
· Ψηφίζουμε όσοι έχουμε γεννηθεί το 1996 ακόμα και αν δεν έχουμε συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας μας
· Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική
· Δεν ισχύει στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές ο θεσμός του ετεροδημότη εκλογέα και συνεπώς όλοι οι εκλογείς μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα μόνο στον δήμο, στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένοι
· Για να ψηφίσουμε, χρειαζόμαστε είτε την αστυνομική μας ταυτότητα, είτε το διαβατήριο, είτε την άδεια οδήγησης, είτε το βιβλιάριο υγείας
· Όσοι, εκ παραδρομής, δεν συμπεριλαμβανόμαστε στους εκλογικούς καταλόγους, μπορούμε να ψηφίσουμε σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα του δήμου στον οποίο είμαστε εγγεγραμμένοι, αρκεί να πάρουμε την ημέρα των εκλογών από τον δήμο που είμαστε εγγεγραμμένοι πιστοποιητικό εγγραφής στα δημοτολόγια ή στα μητρώα αρρένων με την ένδειξη «Εκδίδεται αποκλειστικά για τις εκλογές της 18ης Μαΐου 2014 και 25ης Μαΐου 2014»
· Για τις δημοτικές εκλογές ο αριθμός των σταυρών που μπορούμε να βάλουμε αναγράφεται πάνω στο ψηφοδέλτιο που θα μας δοθεί
· Για τις περιφερειακές εκλογές ψηφίζουμε μόνο για τους περιφερειακούς συμβούλους της περιφερειακής ενότητάς μας. Οι σταυροί που δικαιούμαστε κυμαίνονται από 1 έως 4 ανάλογα με το πόσοι περιφερειακοί σύμβουλοι εκλέγονται στην περιοχή μας.
· Για την Περιφέρεια Αττικής βάζουμε:
– Μέχρι 4 σταυρούς στις Περιφερειακές Ενότητες Βορείου Τομέα, Δυτικού Τομέα, Κεντρικού Τομέα, Νότιου Τομέα και Ανατολικής Αττικής
– Μέχρι 3 σταυρούς στην Περιφερειακή Ενότητα Πειραιώς
– Μέχρι 2 σταυρούς στην Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής
– Μέχρι 1 σταυρό στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων

Για το πού ακριβώς ψηφίζουμε, ενημερωνόμαστε από τον Δήμο όπου κατοικούμε, την ιστοσελίδα www.patt.gov.gr και την ιστοσελίδα www.ypes.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk