ΕΛ.ΑΣ: Κανένας παιδόφιλος δεν παραμένει στο απυρόβλητο

Πολύμηνη, σε παγκόσμιο επίπεδο, διαδικτυακή αστυνομική επιχείρηση, με την κωδική ονομασία «HYDRA», ολοκληρώθηκε πρόσφατα με τη συμμετοχή και της Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας που είχε σαν στόχο την καταπολέμηση του φαινομένου της κατοχής και διακίνησης υλικού παιδικής πορνογραφίας, μέσω Ιντερνετ.

Πολύμηνη, σε παγκόσμιο επίπεδο, διαδικτυακή αστυνομική επιχείρηση, με την κωδική ονομασία «HYDRA», ολοκληρώθηκε πρόσφατα με τη συμμετοχή και της Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας που είχε σαν στόχο την καταπολέμηση του φαινομένου της κατοχής και διακίνησης υλικού παιδικής πορνογραφίας, μέσω Ιντερνετ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. κατά τη διάρκεια της επιχείρησης εντοπίστηκαν συνολικά 78 χρήστες, τα ηλεκτρονικά ίχνη των οποίων προκύπτουν σε 32 διαφορετικές χώρες του κόσμου.
Πιο αναλυτικά, εκτός από την Ελλάδα εντοπίστηκαν ίχνη παιδόφιλων στη Γερμανία, Ρωσία, Η.Π.Α, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Πολωνία, Σουηδία, Κίνα, Τσεχία, Ιράν, Ολλανδία, Ιταλία, Ελβετία, Βραζιλία, Περού, Βενεζουέλα, Ουκρανία, Σαουδική Αραβία, Νότια Αφρική, Κολομβία και Γεωργία, Λίβανο, Σρι Λάνκα, Αυστραλία, Καναδάς, Πορτογαλία, Μεξικό, Μπαχάμες, Αυστρία, Σλοβενία και το Βέλγιο.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση για τη διαδικτυακή έρευνα ενεργοποιήθηκε το ειδικό πρόγραμμα TLO (λογισμικό σάρωσης ηλεκτρονικών ιχνών διακίνησης πορνογραφικού υλικού), που διαθέτει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, για τον εντοπισμό ιχνών χρηστών του διαδικτύου, που διακινούν υλικό παιδικής πορνογραφίας.
Σχετικά με την Ελλάδα σχηματίστηκαν τρεις δικογραφίας και συνελήφθησαν με την αυτόφωρη διαδικασία στα Ιωάννινα και την Αττική τρία άτομα, από τα οποία δύο είναι έλληνες ηλικίας 34 και 25 ετών και ο 47χρονος παιδίατρος υπήκοος Βουλγαρίας. Σε βάρος τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για πορνογραφία ανηλίκων, μέσω του διαδικτύου.
Για το γιατρό σημειώνεται στην ανακοίνωση πως σε βάρος του ασκήθηκε ποινική δίωξη για προμήθεια και κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας, με χρήση διαδικτύου, η παραγωγή του οποίου συνδέεται με τη χρήση ανήλικου που δεν συμπλήρωσε τα 15 έτη, από υπαίτιο που ενεργεί κατά συνήθεια και θεωρείται πως «κατείχε κεντρικό ρόλο σε κλειστή ομάδα χρηστών του συγκεκριμένου προγράμματος ανταλλαγής αρχείων, τα μέλη της οποίας χρησιμοποιούσαν ιδιαίτερα τεχνάσματα, προγράμματα απόκρυψης ηλεκτρονικής ταυτότητας και κρυπτογράφησης, για να καλύπτουν την παράνομη δράση τους στο διαδίκτυο».
Τα ψηφιακά αρχεία που κατασχέθηκαν κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων εστάλησαν στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια για να εξεταστούν περαιτέρω «ενώ για πολλά από αυτά προέκυψε ότι αποτελούσαν πρωτοεμφανιζόμενο υλικό, «σκληρής» παιδικής πορνογραφίας», σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ..
Παράλληλα τα αποτελέσματα των ερευνών γνωστοποιήθηκαν σε Interpol και Εuropol «για να εντοπιστούν οι υπόλοιποι χρήστες του προγράμματος, ο ακριβής αριθμός αρχείων που κατέχουν και για να αναγνωριστούν πιθανά θύματα παιδικής πορνογραφίας».
Όπως ειπώθηκε κατά την παρουσίαση της υπόθεσης «είναι η πρώτη φορά που η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σχεδιάζει, οργανώνει, συντονίζει και υλοποιεί μια τόσο μεγάλης έκτασης αστυνομική επιχείρηση, στον παγκόσμιο διαδικτυακό ιστό.Το μήνυμα και ο απόηχος της επιχείρησης είναι ότι οι Αρχές επιβολής του νομού επαγρυπνούν. Κανένας παιδόφιλος δεν παραμένει στο απυρόβλητο. Η εγκληματική δράση τους αποκαλύπτεται και λογοδοτούν στη Δικαιοσύνη».Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
Σίβυλλα
Helios Kiosk