«Οχυρωματικά» έργα στο Εφετείο Αθηνών με τεράστια μεταλλική περίφραξη και έλεγχο με τουρνικέ και μαγνητικές πύλες στους εισερχομένους. Τοποθέτηση 40 καμερών μέσα σε κτίρια της οδού Ευελπίδων.

Δημιουργία αστυνομικού κλοιού γύρω από τη ΓΑΔΑ με φρουρές σε κρίσιμα σημεία της λεωφόρου Αλεξάνδρας και των γύρω δρόμων. Ολοκλήρωση τοποθέτησης καμερών σε 25 ευαίσθητους στόχους και σε 20 περιπολικά της ΕΛ.ΑΣ.

Αυτά είναι ορισμένα από τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνουν οι αστυνομικές και οι δικαστικές αρχές με τον φόβο επιθέσεων από ένοπλες οργανώσεις του Νίκου Μαζιώτη, του Χριστόδουλου Ξηρού και άλλων ανταρτών πόλης. Οι αρμόδιες κρατικές αρχές βρίσκονται σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού, αφού εκτιμούν ότι είναι «τεράστιος ο κίνδυνος να κτυπηθεί αστυνομικός ή δικαστικός που είναι μονίμως –μετά κυρίως την εξάρθρωση της 17Ν –στο στόχαστρο των οργανώσεων επαναστατικής βίας». Παράλληλα η θωράκιση των δικαστηρίων και των αστυνομικών υπηρεσιών σχετίζεται με την αποφυγή εγκληματικών ενεργειών. Και αυτό διότι είχε διαπιστωθεί ότι «σε οποιονδήποτε κακόβουλο, ένοπλο και άλλους ήταν το πιο εύκολο να βρεθεί ανενόχλητος απέναντι σε έναν δικαστικό λειτουργό».


«Θωράκιση»

Ενα από τα κύρια έργα ασφαλείας είναι η τοποθέτηση μεγάλου αριθμού καμερών στα κτίρια με τα γραφεία των ανακριτών, των εισαγγελέων κ.ά. στο Πρωτοδικείο της οδού Ευελπίδων. Επιπλέον γίνονται έργα ενίσχυσης της περίφραξης στις ίδιες δικαστικές υπηρεσίες. Στόχος αυτού του έργου είναι να υπάρξει περαιτέρω έλεγχος της κίνησης των πολιτών μέσα στους δικαστικούς χώρους για την αποφυγή αιματηρής ένοπλης επίθεσης αλλά και μη επανάληψη δολοφονικής επίθεσης όπως συνέβη τον Οκτώβριο του 2012, όταν 37χρονη πυροβόλησε 33χρονο Τσιγγάνο και τραυμάτισε τον 25χρονο ετεροθαλή αδελφό του για να εκδικηθεί τη δολοφονία του 19χρονου γιου της.
Ενα επίσης σημαντικό έργο αποφυγής αιματηρής επίθεσης ξεκίνησε στα δικαστικά κτίρια της λεωφόρου Αλεξάνδρας με τίτλο «Επείγουσες εργασίες κατασκευής περίφραξης στο Εφετείο Αθηνών», με σκοπό τη βελτίωση των μέτρων ασφαλείας του κτιρίου συνολικού κόστους περίπου 350.000 ευρώ. Οπως αναφέρεται στις σχετικές προδιαγραφές του έργου, «για λόγους ασφαλείας η Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών έχει ζητήσει την επείγουσα κατασκευή των απαραίτητων εργασιών προκειμένου να καταστεί δυνατός ο έλεγχος σε σταθερά σημεία των εισερχομένων στο κτίριο προσώπων και για λόγους οικονομίας στα λιγότερα δυνατά σημεία. Η περίφραξη θα εκτείνεται στο υπόλοιπο της περιμέτρου του οικοδομικού τετραγώνου Κυρίλλου Λουκάρεως – Ανδρέα Κάλβου – Δέγλερη, από το τέλος των περιφράξεων του Ειρηνοδικείου Αθηνών. Οι δικαστικοί λειτουργοί και υπάλληλοι που προσέρχονται πεζή στο κτίριο θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης και από τις τρεις προαναφερόμενες οδούς. Από τη Λουκάρεως και τη λεωφ. Αλεξάνδρας θα κατευθύνονται σε κοινό σημείο ελέγχου εισόδου στο ισόγειο του κτιρίου και προς την πλευρά της οδού Λουκάρεως, ενώ οι προσερχόμενοι από τη διεύθυνση της οδού Δέγλερη θα κατευθύνονται στο σημείο ελέγχου εισόδου που θα δημιουργηθεί εκεί για τον σκοπό αυτόν. Ο έλεγχος όλων των υπολοίπων προσερχόμενων στο κτίριο προσώπων θα γίνεται στο προαναφερθέν σημείο ελέγχου εισόδου στο ισόγειο του κτιρίου προς την οδό Λουκάρεως. Η έξοδος όλων ανεξαιρέτως των προσώπων είναι δυνατόν να γίνεται και από τα δύο σημεία. Προβλέπεται προμήθεια και τοποθέτηση τουρνικέ (περιστρεφόμενων μεταλλικών συστημάτων διέλευσης, αντίστοιχων αυτών των γηπέδων) στα σημεία ελέγχου των εργαζομένων και στα σημεία ελεγχόμενης εξόδου των επισκεπτών που συμπεριλαμβάνουν και δοκιμές πλήρους λειτουργίας μηχανισμών-αυτοματισμών ανοίγματος-κλεισίματος».


Το «ευάλωτο» γκαράζ

Ενα από τα σημεία ενδιαφέροντος είναι το γκαράζ του κτιρίου αφού, όπως είχε αποκαλύψει «Το Βήμα», το 2010 υπήρξε σχεδιασμός του «Επαναστατικού Αγώνα» για τοποθέτηση αυτοκινήτου παγιδευμένου με εκρηκτικά στο υπόγειο του κτιρίου. Ηδη στο σημείο έχουν ενισχυθεί τα τεχνικά μέτρα ασφαλείας για έλεγχο της πρόσβασης ενώ υπάρχει η παρουσία και ενισχυμένης αστυνομικής δύναμης.
Εκτακτα μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί στο κτίριο της ΓΑΔΑ αλλά και σε άλλες αστυνομικές υπηρεσίες, με την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων απέναντι από την είσοδο και γύρω από τα κτίρια, με τον φόβο εκτός των άλλων να μη γίνει επίθεση με πυροβολισμούς, εκτόξευση ρουκέτας ή παγιδευμένο ΙΧ.
Τέλος, άρχισε ήδη να λειτουργεί το σύστημα με 25 τηλεχειριζόμενες κάμερες που θα τοποθετηθούν σε σκοπιές και σε άλλους χώρους έξω από κτίρια τα οποία εκτιμάται ότι είναι υποψήφιοι στόχοι του εγχώριου αντάρτικου πόλης και θεωρείται ότι έχουν σχετικό έλλειμμα ασφαλείας. Αλλες 20 κάμερες τοποθετήθηκαν σε ισάριθμα αυτοκίνητα της ΕΛ.ΑΣ. με συμβατικές πινακίδες. Τα οχήματα αυτά θα περιπολούν στην Αττική ή θα σταθμεύουν έξω από κτίρια που δεν έχουν σκοπιές ώστε να αναπληρώνουν το «κενό» στην ασφάλειά τους. Ολες αυτές οι κάμερες θα δίνουν εικόνα σε ένα ειδικό επιχειρησιακό κέντρο της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και σε φορητούς υπολογιστές αρμοδίων αξιωματικών.

HeliosPlus