«Αν σας κλέψουν στη μέση του δρόμου, μέρα μεσημέρι, μη βάλετε τις φωνές, μη καταδιώξετε τον κλεφτή». Η σύσταση γίνεται από την διεύθυνση της Αστυνομίας του Ρίο ντε Τζανέιρο και απευθύνεται κυρίως στις χιλιάδες τουρίστες που θα τρέξουν στην πόλη για το παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου, τον ερχόμενο μήνα. «Μη φωνάξετε, μην αντιδράσετε και μη πάρετε το κατόπιν τους», λέει ο Μάριο Λέιτε, διευθυντής της υπηρεσίας ασφάλειας που είναι επιφορτισμένη για την ασφάλεια και την τήρηση της τάξης στη διάρκεια των αγώνων του Κυπέλλου.

«Οι 700.000 φίλαθλοι που θα καταφθάσουν από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες για τα ματς δεν είναι συνηθισμένοι σε τέτοια πράγματα», συμπληρώνει ο Λέιτα σε συνέντευξή του στο BBC. Δεν θέλησε να πει ότι κινδυνεύουν να φάνε καμία μαχαιριά εκείνοι που είτε θα αντισταθούν είτε θα αρχίσουν να καταδιώκουν τον κλεφτή.

Το γραφείο του γνωρίζει ότι ο ένας στους δύο από εκείνους που παίρνουν το κατόπιν του κλεφτή τρώει μια σφαίρα ή, στην καλύτερη περίπτωση, μια τρικλοποδιά από κάποιον συνέταιρο του κλεφτή.

Ο διευθυντής της Αστυνομίας ανησυχεί κι ας έχει 40.000 αστυνομικούς στη διάθεση του ειδικά για τις ημέρες του Κυπέλλου. Το συνδικάτο τους απειλεί με απεργία αν δεν δοθεί επίδομα αγώνων – οι μισθοί των αστυνομικών παραμένουν καθηλωμένοι πέντε χρόνια ενώ το κόστος ζωής αυξήθηκε 23% την πενταετία. Στην προειδοποιητική απεργία που έκαναν στις αρχές Μαΐου δολοφονήθηκαν 40 άνθρωποι. Εντεκα από αυτούς μέσα στα σπίτια τους.

Το Ρίο δεν είναι η πιο επικίνδυνη πόλη της Βραζιλίας. Μόνο 13.600 βρέθηκαν σκοτωμένοι πέρυσι, μόλις το ένα τέταρτο εκείνων που δολοφονήθηκαν σε όλη τη χώρα. Οι δυο στις 10.000 Βραζιλιανούς «είναι ξεγραμμένοι» από τη μέρα που γεννήθηκαν, λέει ο Πασκουάλε Φεγιέντες πρόεδρος μιας ιδιωτικής εταιρίας παροχής ασφάλειας στο Ρίο η οποία διαθέτει 6.800 «φρουρούς ασφαλείας».