Νιγηρία: Πέντε ερωτήσεις για τα «κλεμμένα κορίτσια»

Θα βρεθούν ποτέ τα «κλεμμένα κορίτσια» της Νιγηρίας; Την ώρα που διεθνείς εμπειρογνώμονες φθάνουν στη χώρα για να βοηθήσουν στις προσπάθειες για την σωτηρία των 200 μαθητριών, που απήχθησαν πριν από τρεις εβδομάδες από τους ισλαμιστές αντάρτες της οργάνωσης Μπόκο Χαράμ, μερικά ερωτήματα γύρω από αυτή την συγκλονιστική υπόθεση παραμένουν αναπάντητα.

Θα βρεθούν ποτέ τα «κλεμμένα κορίτσια» της Νιγηρίας; Την ώρα που διεθνείς εμπειρογνώμονες φθάνουν στη χώρα για να βοηθήσουν στις προσπάθειες για την σωτηρία των 200 μαθητριών, που απήχθησαν πριν από τρεις εβδομάδες από τους ισλαμιστές αντάρτες της οργάνωσης Μπόκο Χαράμ, μερικά ερωτήματα γύρω από αυτή την συγκλονιστική υπόθεση παραμένουν αναπάντητα.
1. Πού είναι τα κορίτσια;
Πιστεύεται ότι οι αντάρτες έχουν μεταφέρει τις μαθήτριες, ηλικίας 16-18 ετών, μέσα στο δάσος Σαμπίζα, μια απομακρυσμένη και δυσπρόσιτη περιοχή. Γράφεται ότι το δάσος είναι πυκνό και αδιαπέραστο, αλλά αυτό είναι παραπλανητικό. Το τοπίο σε αυτό το γεωγραφικό πλάτος νοτίως της Σαχάρας έχει κυρίως χαμηλή βλάστηση, με δασώδεις ρεματιές ποταμών.
Κορυφογραμμές από γρανίτη υψώνονται στα αμμώδη εδάφη, γεγονός που τα καθιστά αδιάβατα ακόμα και από οχήματα με κίνηση και στους τέσσερις τροχούς. Υπήρξαν επίσης πληροφορίες ότι τα κορίτσια έχουν μεταφερθεί σε σκλαβοπάζαρα εκτός Νιγηρίας, ίσως στο βόρειο Καμερούν, αλλά αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί. Ο αρχηγός της Μπόκο Χαράμ απείλησε ότι θα πουλήσει τις μαθήτριες για «σκλάβες του σεξ», προς 12 δολάρια την μία.

2. Ποιά είναι τα κορίτσια;

Ο αριθμός των κοριτσιών που απήχθησαν δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως, αλλά ένας χριστιανός ακτιβιστής αποκάλυψε τις ταυτότητες περίπου 180 μαθητριών. Πενήντα τρεις κοπέλες κατάφεραν να διαφύγουν. Στην περιοχή Μπόρνο ζουν πολλές χριστιανικές κοινότητες, μεταξύ των μουσουλμάνων, και πιστεύεται ότι η πλειοψηφία των κοριτσιών είναι χριστιανές.

3. Γιατί απήγαγε τα κορίτσια η Μπόκο Χαράμ;

«Το όνομα της οργάνωσης σημαίνει επί λέξει «Η δυτική Παιδεία είναι Αμαρτία». Για τους ισλαμιστές αντάρτες η εκπαίδευση των κοριτσιών είναι μια εκδήλωση των δυτικών προτύπων και αξιών», λέει στο ΒΗΜΑ ο Σολ Γκαμπέϊ, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Ντένβερ στις ΗΠΑ, και ειδικός στα θέματα του μουσουλμανικού κόσμου.

«Η Μπόκο Χαράμ τρομοκρατεί τον πληθυσμό της Νιγηρίας για περισσότερο από μια δεκαετία τώρα. Εκτιμάται ότι έχει δολοφονήσει περί τους 12.000 ανθρώπους. Κύριος στόχος της είναι να επιβάλει τον νόμο της Σαρίας στη χώρα. Δεν κηρύσσει μόνο τον τζιχάντ – την διάδοση του ισλάμ με την χρήση βίας – αλλά και το «τακφίρ», τον αφορισμό των μουσουλμάνων που δεν συμμορφώνονται με την δική τους ερμηνεία του ισλάμ», τονίζει ο Γκαμπέϊ.

Επιπλέον, οι αντάρτες βγάζουν χρήματα από τα λύτρα, και χρησιμοποιούν συχνά τις αιχμάλωτες γυναίκες σαν σκλάβες του σεξ για τους άνδρες του στρατού τους.

4. Γιατί άργησε τόσο να αναλάβει δράση η Νιγηρία;

Ο μεγάλος αριθμός των κοριτσιών που απήχθησαν δεν έγινε αμέσως πιστευτός, ίσως επειδή στις περισσότερες ειδήσεις στη Νιγηρία οι αριθμοί είναι αναξιόπιστοι, και συνήθως αγνοούνται. Οι διαιρέσεις μεταξύ της πολιτικής τάξης στην πορεία προς τις εκλογές του επόμενου έτους είναι μια πρόσθετη δυσκολία.

Οι βορειοανατολικές πολιτείες, τα προπύργια της Μπόκο Χαράμ, διοικούνται από κυβερνήτες της αντιπολίτευσης, και υπάρχει αμοιβαία έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης και των τοπικών ηγετών. Αυτό οδήγησε την κυβέρνηση να αποστασιοποιηθεί στην αρχή από το πρόβλημα, από τον φόβο μην πέσει σε πολιτική παγίδα.
Ούτως ή άλλως, η κυβέρνηση έχει φανεί ανίκανη να δράσει αποτελεσματικά σε πολλούς τομείς – στην εκπαίδευση, την υγεία, την ασφάλεια, ακόμη και στην ενεργειακή πολιτική στην πλούσια σε πετρέλαιο Νιγηρία.

5. Γιατί άλλαξε γνώμη η Νιγηρία για την ξένη βοήθεια;

Η Νιγηρία είναι πολύ ευαίσθητη σε ό,τι αφορά την εθνική κυριαρχία της. Μέχρι τώρα έχει απορρίψει αιτήματα για την εγκατάσταση της Africom, του αφρικανικού κέντρου διοίκησης του στρατού των ΗΠΑ, στη χώρα. Προτιμά να χρηματοδοτεί από μόνη της το πρόγραμμα μη επανδρωμένων αεροσκαφών, χωρίς όμως να έχει σημειώσει καμία επιτυχία στον πόλεμο κατά των ανταρτών.
Τώρα που βρέθηκε κάτω από τα φώτα της παγκόσμιας δημοσιότητας, την ώρα που αντιπροσωπείες από πολλά κράτη βρίσκονται στην πρωτεύουσα Αμπούτζα για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ για την Αφρική αυτή την εβδομάδα, η κυβέρνηση υποχώρησε, και δέχθηκε ξένους συμβούλους ασφαλείας.
Στο παρελθόν ο πρόεδρος Γκούντλακ Τζόναθαν έχει ζητήσει από ξένες κυβερνήσεις να «στηρίξουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης» κατά της Μπόκο Χαράμ – κάτι που είχε ερμηνευθεί ως αίτηση για χρήματα.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Δείτε επίσης
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk