Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις υποστηρίζονται από εκατοντάδες ξένους μισθοφόρους από τις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, τόσο στην αστυνομία, όσο και στον στρατό επιχειρούν περίπου 400 καλά εκπαιδευμένοι μαχητές από την ιδιωτική εταιρεία Security Academi, που αποτελεί το διάδοχο σχήμα της διαβόητης Blackwater με συμμετοχή σε συγκλονιστικά περιστατικά στο Ιράκ με δολοφονίες και βασανισμούς Ιρακινών.
Το γνωρίζει η γερμανική κυβέρνηση
Η πληροφορία δημοσιεύτηκε στην κυριακάτικη Bild με πηγές τις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες. Οι μισθοφόροι-ελίτ βρίσκονται στην Ανατολική Ουκρανία και μάχονται στις τάξεις των ειδικών δυνάμεων ΣΟΚΟΛ του ουκρανικού στρατού εναντίον των ρωσόφωνων αυτονομιστών στην πόλη Σλαβιάνσκ.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες BND έχουν ήδη ενημερώσει τη κυβέρνηση της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ στο πλαίσιο τακτικών συναντήσεων που γίνονται με τον υπουργό παρά τη καγκελαρία και συντονιστή των μυστικών υπηρεσιών Πέτερ Αλτμάιερ. Στις συγκεκριμένες επαφές συμμετείχαν οι επικεφαλής του BND και της Υπηρεσίας κατά του Εγκλήματος και ανώτατα στελέχη υπουργείων.
Οπως σημειώνει η ελληνόφωνη υπηρεσία της Deutsche Welle, δεν υπάρχει επιβεβαίωση του δημοσιεύματος μιας και οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες αρνήθηκαν να πάρουν θέση. Πάντως στο ίδιο θέμα έχουν αναφερθεί πριν λίγες εβδομάδες και αμερικανικές εφημερίδες με την εταιρεία Σεκιούριτι Academi να τις διαψεύδει.
Η Bild αναφέρεi επίσης ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες διαθέτουν πληροφορίες πως ρωσικά αεροσκάφη παραβίασαν ηθελημένα τον ουκρανικό εναέριο χώρο. Η Μόσχα διέψευσε πάντως τις πληροφορίες
Ποια είναι η Academi
Για να απαντήσουμε στο ερώτημα θα πρέπει πρώτα να αναφερθούμε στην Blackwater και τα όσα κατηγορείται ότι έχει κάνει στο Ιράκ. Μεταξύ άλλων, μισθοφόροι της σκότωσαν 17 ιρακινούς αμάχους στις 16 Σεπτεμβρίου του 2007, την ώρα που συνόδευαν αμερικανικό κομβόι με διπλωμάτες. Επίσης φέρεται ότι συμμετείχαν σε βασανιστήρια σε μυστικές φυλακές της CIA, ενώ η ιδιωτική εταιρία συνδέεται με την παιδική πορνογραφία, με βιασμούς και με εμπόριο όπλων. Το 2009 η Blackwater μετονομάστηκε σε Xe Services για να «ξεπλύνει» την κηλίδα στο όνομά της και το 2010 αγοράστηκε από μια ιδιωτική επενδυτική ομάδα. Ο ιδρυτής της Έρικ Πρινς, πρώην στρατιώτης του ναυτικού και κληρονόμος πολυεκατομμυριούχου, αναγκάστηκε να φύγει από την εταιρεία.
Το 2011, οι Xe Services μετονομάστηκαν σε Academi, με επικεφαλής τον πρώην ταξίαρχο του αμερικανικού στρατού Κρέηγκ Νίξον και με τον Τζον Ασκροφτ, πρώην υπουργό Δικαιοσύνης επί εποχής Τζορτζ Μπους υιού στο εποπτικό συμβούλιο. Η εταιρία αρνείται βέβαια οποιαδήποτε επαφή με τη Blackwater και τον Πρινς, όμως πήρε τόσο την έδρα της, στο MacLean (Virginia), όσο και τα στρατόπεδα εκπαίδευσης στη Βόρεια Καρολίνα.
Η Academi συνεργάζεται με την αμερικανική κυβέρνηση και μεταξύ των πελατών της έχει κι άλλες κυβερνήσεις και ιδιωτικές οργανώσεις. Κάθε χρόνο στέλνει σε αποστολές 20.000 εργαζομενούς της. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες η Academi εκπαίδευσε μάλιστα την αστυνομία της Βραζιλίας για το ενδεχόμενο τρομοκρατικών επιθέσεων στο πλαίσιο του Μουντιάλ.