Αλέξης Τσίπρας: «Αυτός ο Μάης είναι δικός μας»

Είναι υπόγειο κτίσμα. Το ποδηλατοδρόμιο του Βερολίνου, στο προάστιο Πρεντσλάουερμπεργκ, βρίσκεται στα έγκατα της γης, κάτω από ένα λιβάδι. Για να μπει κανείς σε αυτό πρέπει να περάσει από αχανείς διαδρόμους και να ανεβοκατεβαίνει υψηλές σκάλες. Όταν είναι άδειο, μοιάζει με μαυσωλείο. Όταν γεμίζει όμως με θεατές και αρχίζουν οι αγώνες θυμίζει κυριολεκτικά καζάνι που βράζει.

Είναι υπόγειο κτίσμα. Το ποδηλατοδρόμιο του Βερολίνου, στο προάστιο Πρεντσλάουερμπεργκ, βρίσκεται στα έγκατα της γης, κάτω από ένα λιβάδι. Για να μπει κανείς σε αυτό πρέπει να περάσει από αχανείς διαδρόμους και να ανεβοκατεβαίνει υψηλές σκάλες. Όταν είναι άδειο, μοιάζει με μαυσωλείο. Όταν γεμίζει όμως με θεατές και αρχίζουν οι αγώνες θυμίζει κυριολεκτικά καζάνι που βράζει.

Τέτοια εικόνα έδινε το Velodrom και τη νύχτα του Σαββάτου, όταν μπήκε σε αυτό ο Αλέξης Τσίπρας για να μιλήσει στο συνέδριο του κόμματος Die Linke (Αριστερά). Οι 700 περίπου σύνεδροι τον χειροκρότησαν θερμά μόλις τον είδαν. «Ο Αλέξης είναι και δικός μας εκπρόσωπος» είπε ένας από αυτούς υπαινισσόμενος το γεγονός, ότι ο κ.Τσίπρας είναι υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Αριστερού Κόμματος για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν στις ευρωεκλογές της 25ης Μαϊου. Ο τελευταίος το επιβεβαίωσε στο λόγο του με τη φράση: «Προσπαθώ να συνεισφέρω με όλες τις δυνάμεις μου, (και) ως δικός σας υποψήφιος για την προεδρία».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε οξεία κριτική στην «καταστροφική πολιτική της λιτότητας» και τόνισε, ότι το ξεκάθαρο δίλλημα των ευρωεκλογών είναι: «Ή με την Ευρώπη των λαών ή με την Ευρώπη των τραπεζιτών».

Παράλληλα επιτέθηκε προσωπικά στην Άνγκελα Μέρκελ και στον Αντώνη Σαμαρά.

«Σας διαβεβαιώνω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιτύχει μια μεγάλη νίκη στις ευρωεκλογές της 25ης Μαίου» είπε. «Μια νίκη που θα σημάνει το τέλος της κυβέρνησης Σαμαρά και την αρχή του τέλους της λιτότητας σε όλη την Ευρώπη. Η αγαπημένη κυβέρνηση της Μέρκελ, η κυβέρνηση Σαμαρά, σε λίγες ημέρες θα έχει χάσει τη δεδηλωμένη στο λαό. Και λυπάμαι που θα το πω εδώ στο Βερολίνο και θα το ακούσει η καγκελάριος και θα στεναχωρηθεί. Δεν θα αργήσει πολύ η ώρα που απέναντί της θα έχει μια κυβέρνηση της Αριστεράς».

Αναφερόμενος στο ελληνικό χρέος, ο κ.Τσίπρας τόνισε ότι αυτό δεν πρόκειται να γίνει «βιώσιμο χωρίς τολμηρές πρωτοβουλίες» – με πρώτη τη «διαγραφή μεγάλου μέρους της ονομαστικής αξίας του», όπως έγινε το 1953 για τη Γερμανία «σε μια κορυφαία στιγμή αλληλεγγύης για την Ευρώπη».

Ο ίδιος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει Die Linke για την «ειλικρινή στήριξη» στην Ελλάδα στο θέμα των πολεμικών επανορθώσεων «και ειδικότερα του αναγκαστικού κατοχικού δανείου».

Εκτός κλίματος βρέθηκε ο κ.Τσίπρας μόνο σε συνάρτηση με την Ουκρανία. Οι σύντομες αναφορές του κατά της συμμετοχής των νεοναζί στην κυβέρνηση του Κιέβου και της επιθετικής πολιτικής του ΝΑΤΟ έναντι της Ρωσίας, ήταν προφανώς «λίγες» σε σύγκριση με την ατμόσφαιρα συναγερμού που επικρατούσε στο συνέδριο ενόψει των εξελίξεων στη γείτονα της Ρωσίας. Ορισμένοι σύνεδροι, όπως ο κ.Γκέρκε, προειδοποίησαν για τον άμεσο κίνδυνο πολέμου σε ολόκληρη την Ευρώπη. Μια απόφαση του συνεδρίου, που ψηφίστηκε σχεδόν ομόφωνα, περιλαμβάνει και σειρά προτάσεων για την αποτροπή του πολεμικού κινδύνου.

Όμως το καλό κλίμα αποκαταστάθηκε γρήγορα χάρη στις συνεχώς επαναλαμβανόμενες ατάκες του κ.Τσίπρα εναντίον της «βάρβαρης λιτότητας». Ο λόγος του έληξε με τη διαπίστωση: «Αυτός ο Μάης είναι δικός μας. Θα είμαστε η ευχάριστη έκπληξη αυτής της κάλπης». Οι σύνεδροι τον επευφήμησαν όρθιοι με το σύνθημα: «Ζήτω η διεθνής αλληλεγγύη» και το τραγούδι του εργατικού κινήματος «Avanti o popolo, alla riscossa, bandiera rossa» (Εμπρός λαέ, στην αντεπίθεση, με την κόκκινη σημαία…).

Προεκλογικός αγώνας στο συνέδριο ενός αδελφού κόμματος, και όχι στις μεγάλες προεκλογικές αρένες με συμμετοχή του κοινού; «Η πρόσκληση ήρθε από Die Linke, δεν το αποφασίσαμε εμείς» ήταν η εξήγηση του κ.Τσίπρα σε συζήτηση με έλληνες δημοσιογράφους.

Η γερμανική Αριστερά φαίνεται πάντως να έχει χάσει την πίστη της για μια νίκη στις ευρωεκλογές. «Οι ψηφοφόροι μας δεν δείχνουν ενδιαφέρον γι αυτές» παραδέχεται ο εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας σε θέματα εξωτερικής πολιτικής Βόλφγκανγκ Γκέργκε. Σε αυτό πρέπει να προστεθούν και οι ατέλειωτες διαμάχες στο εσωτερικό του κόμματος, που στο συνέδριο εκφράστηκαν με το παραλίγο «μαύρισμα» των νέων κομματικών αντιπροέδρων. Το τελικό αποτέλεσμα: Στις δημοσκοπήσεις για τις ευρωεκλογές, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεπερνά μεν οριακά με 8% το αποτέλεσμα του 2009 (7,5%), βρίσκεται όμως πολύ πιο πίσω από τους Πράσινους (11%) που περνούν επίσης ισχυρή εσωκομματική κρίση.

Παρόλα αυτά, ο κ.Τσίπρας υπολογίζει με την κατάκτηση της τρίτης θέσης στις κάλπες από την Ευρωπαϊκή Αριστερά – μετά το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (Χριστιανοδημοκράτες) και τους Σοσιαλδημοκράτες και πριν τους Φιλελεύθερους. Και τον υπολογισμό αυτόν τον στηρίζει στις δημοσκοπήσεις που δείχνουν σημαντική άνοδο των αριστερών κομμάτων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες: Ισπανία (15%), Τσεχία (15%), Ιρλανδία (10-12%), Σουηδία (10%), Ολλανδία (10%), Δανία (9%), Ισλανδία (11%), Γαλλία (7%). Τα πράγματα πηγαίνουν καλά και στην Ιταλία, όπου λίγους μήνες νωρίτερα η Αριστερά, κατακερματισμένη, βρισκόταν κυριολεκτικά «στο χώμα» και τώρα, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, κοντεύει να επιτύχει το εκλογικό όριο του 4% (προς το παρόν: 3,7%) για την είσοδο στο ευρωκοινοβούλιο. Η επιβεβαίωση των προγνωστικών στις εκλογές θα σήμαινε διπλασιασμό των εδρών της Αριστεράς – από 30 στο 2009 σε 55-60 το 2014. Και αυτό θα είχε όχι μόνο αριθμητική, αλλά και πολιτική σημασία, ιδίως σε περίπτωση που ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς θα μπορούσε να εκλεγεί πρόεδρος της Κομισιόν με τη βοήθεια των ψήφων της Αριστεράς. «Η βοήθεια αυτή θα δοθεί μόνο με όρους» έλεγε συνεργάτης του κ.Τσίπρα. «Χωρίς λήξη της πολιτικής της λιτότητας δεν θα υπάρξει στήριξη».

Την Κυριακή, ο κ.Τσίπρας αναχώρησε για τη Μόσχα, όπου τη Δευτέρα θα συναντηθεί με ανώτατους ρώσους αξιωματούχους και θα δώσει διάλεξη στο ινστιτούτο στρατηγικών μελετών, το λεγόμενο think tank της ρωσικής πρωτεύουσας. «Η συνάντηση είχε προγραμματιστεί παλιότερα, πιθανόν να επιλέγει όμως από τους Ρώσους η τωρινή ημερομηνία λόγω της υποψηφιότητας του Τσίπρα για την προεδρία της Κομισιόν» έλεγε συνεργάτης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Αν τελικά γίνει η προγραμματισμένη συνάντηση με τον Σέργκεϊ Λαβρόφ είναι όμως άδηλο, δεδομένου ότι ο ρώσος υπουργός εξωτερικών είναι συνεχώς «με τη βαλίτσα στο χέρι» λόγω του Ουκρανικού.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk