Εγκεφαλικό εμφύτευμα ενάντια στην υπέρταση

Μια εμφυτεύσιμη μικροσυσκευή που δημιούργησαν γερμανοί ερευνητές προκαλεί σημαντική μείωση της αρτηριακής πίεσης του αίματος, σύμφωνα με προκαταρκτικά αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of Neural Engineering.

Μια εμφυτεύσιμη μικροσυσκευή που δημιούργησαν γερμανοί ερευνητές προκαλεί σημαντική μείωση της αρτηριακής πίεσης του αίματος, σύμφωνα με προκαταρκτικά αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of Neural Engineering.

Η συσκευή που εκπέμπει ηλεκτρικά σήματα δοκιμάστηκε επιτυχώς σε πειραματόζωα, μειώνοντας έως και κατά 40% την αρτηριακή τους πίεση, χωρίς μάλιστα σοβαρές παρενέργειες.

Σε όσους δεν ανταποκρίνονται στην αγωγή τους


Οι επιστήμονες του Εργαστηρίου Βιοϊατρικής Μικροτεχνολογίας του Πανεπιστημίου του Φράιμπουργκ, με επικεφαλής τον δρα Ντένις Πλάχτα, εκτιμούν ότι η μικροσυσκευή ενδεχομένως στο άμεσο μέλλον να αποτελέσει εναλλακτική θεραπευτική λύση για τους ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται στην αντι-υπερτασική αγωγή με φάρμακα.

Οι επιστήμονες εμφύτευσαν τη συσκευή, που διαθέτει 24 ηλεκτρόδια, έχει μήκος δύο εκατοστών και διάμετρο 0,8 χιλιοστών, ενώ εκπέμπει 40 ηλεκτρικούς παλμούς ανά δευτερόλεπτο, σε πέντε αρσενικούς αρουραίους. Τοποθετήθηκε γύρω από το πνευμονογαστρικό νεύρο του παρασυμπαθητικού συστήματος, το οποίο ξεκινά από το στέλεχος του εγκεφάλου και φθάνει έως τον θώρακα και την κοιλιά, περνώντας από ζωτικά όργανα, όπως η καρδιά.

Αισθητήρες αντιλαμβάνονται τη διαστολή των αγγείων

Το εμφύτευμα διαθέτει αισθητήρες που αντιλαμβάνονται τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, όταν αυξάνεται η αρτηριακή πίεση. Στη συνέχεια, στέλνει τα κατάλληλα ηλεκτρικά ερεθίσματα στο πνευμονογαστρικό νεύρο για να μειωθεί η αρτηριακή πίεση.

Οι επιστήμονες δοκίμασαν την ηλεκτρική διέγερση του συγκεκριμένου νεύρου σε διάφορα σημεία του, με διάφορες συχνότητες και εντάσεις παλμών. Τελικά, διαπίστωσαν ότι ήταν σε θέση να μειώσουν την αρτηριακή πίεση των τρωκτικών έως και 60% από το αρχικό επίπεδό της. Σημαντικές παρενέργειες, όπως μεγάλη μείωση των παλμών της καρδιάς ή της αναπνοής, δεν παρατηρήθηκαν.

Σύμφωνα με τον δρα Πλάχτα, «δείξαμε ότι είναι δυνατό να χρησιμοποιήσουμε το αριστερό πνευμονογαστρικό νεύρο για να μειώσουμε την αρτηριακή πίεση χωρίς παρενέργειες, πράγμα σημαντικό για μια ευρεία γκάμα πιθανών θεραπειών, οι οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τη νευρική διέγερση, χωρίς να επεμβαίνουν στο ίδιο το νεύρο».

Απαιτεί επέμβαση στον εγκέφαλο

Πάντως επειδή η εμφύτευση της συσκευής απαιτεί χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο, δεν αναμένεται να αποτελέσει την πρώτη θεραπευτική επιλογή για την υπέρταση, αλλά θα αφορά κυρίως όσους ασθενείς, για οποιονδήποτε λόγο, δεν αποκρίνονται στην υπάρχουσα φαρμακοθεραπεία.

Σε επόμενο στάδιο, οι ερευνητές σχεδιάζουν να εξελίξουν το εγκεφαλικό εμφύτευμά τους, έτσι ώστε να καταγράφει συνεχώς την εγκεφαλική δραστηριότητα του ασθενούς και να αναπροσαρμόζει κατά περίσταση (π.χ. στη διάρκεια σωματικής άσκησης) το επίπεδο της αρτηριακής πίεσης.

Προς το παρόν όμως θα συνεχίσουν τις πειραματικές δοκιμές σε μεγαλύτερα ζώα (χοίρους, πρόβατα κ.α.), ώστε να ελέγξουν την αποτελεσματικότητα και ασφάλεια του εμφυτεύματος (ιδίως κατά πόσο παρεμβαίνει στη δράση των αντιϋπερτασικών φαρμάκων), προτού δοκιμαστεί σε ανθρώπους.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
Σίβυλλα
  • Το γαλήνιο μπλε του Ιονίου… Το ιστιοφόρο, υπερπολυτελές, με κατάλευκα και χρυσαφένια πανιά, που έκαναν φαντασμαγορικό άνοιγμα, υπακούοντας σε μηχανισμό τελευταίας τεχνολογίας, έμοιαζε να... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk