Την εκτίμηση ότι η ζήτηση για την αύξηση κεφαλαίου των 2,50 δισ. ευρώ της Εθνικής Τράπεζας θα ξεπεράσει τα 5 δισ. ευρώ διατυπώνουν πηγές της αγοράς που βρίσκονται κοντά στη διαδικασία του βιβλίου προσφορών που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Η υπερκάλυψητης έκδοσης νέων μετοχώνκατά τουλάχιστον 2 φορέςεπιτρέπει στη διοίκηση της τράπεζας να επιλέξει …μετοχολόγιο κατά τη διαδικασία της κατανομής των μετοχών που θα ξεκινήσει μετά το κλείσιμο του βιβλίου προσφορών την Πέμπτη το βράδυ.
Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται ο στόχος του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας Αλέξανδρου Τουρκολιά για μία πολυμετοχική τράπεζα μετά την αύξηση κεφαλαίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ζήτηση που έχει καταγραφεί έως σήμερα επιβεβαιώνει τις προσδοκίες της ομάδας της τράπεζας, υπό τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλό της Πέτρο Χριστοδούλου, που ανέλαβε την παρουσίαση των προοπτικών του ομίλουστην επενδυτική κοινότητα τις προηγούμενες εβδομάδες.
Με βάση τις ίδιες πηγές από χθες έχει ξεκινήσει η υποβολή προσφορών από περισσότερα ποιοτικά επενδυτικά κεφάλαια, που επιθυμούν να τοποθετηθούν στην τράπεζα μακροπρόθεσμα.
Όπως εξηγούν οι ίδιοι κύκλοι, η εκδήλωση ενδιαφέροντος αγοράς μετοχών της Εθνικής από longtermκεφάλαια αναμένεται να συνεχιστεί και σήμερα, δίνοντας τη δυνατότητα στη διοίκηση του ομίλου να επιτύχει από τη μία πλευρά μεγάλο εύρος στον αριθμό των νέων της μετόχων και από την άλλη να εντάξει στο μετοχολόγιό της «σοβαρά» επενδυτικά σχήματα που επιθυμούννα ποντάρουν στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας μέσω του τραπεζικού κλάδου.
Αναφορικά με την τιμή στην οποία θα διατεθούν οι νέοι τίτλοι, κύκλοι της αγοράς επισημαίνουν ότι δεν μπορούν να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις για το ακριβές ύψος της, προσθέτουν ωστόσο πως είναι λογικό να κινηθεί μεταξύ 2,2 – 2,5 ευρώ ανά μετοχή.
Οι επίσημες ανακοινώσεις της τράπεζας αναμένονται την Παρασκευή, για να ακολουθήσει το Σάββατο το πρωί η γενική συνέλευση των μετόχων της, που θα επικυρώσει την αύξηση κεφαλαίου.
Μετά την επιτυχή αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΤΕ το ποσοστό του Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στην τράπεζαθα πέσει κάτω από το 67%.
Σημειώνεται ότι η αρχική σκέψη για μικρή έκδοση τίτλων στο εσωτερικό προς κάλυψητης ζήτησης από εγχώριους επενδυτές εγκαταλείφτηκε, λόγω έλλειψης χρόνου.