Τρεις αντιεξουσιαστές στο μικροσκόπιο για την «απαγωγή των Εξαρχείων»

Ολοκληρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας πολυήμερη έρευνα σε σχέση με το πολυσυζητημένο περιστατικό της επιδρομής αγνώστων στα Εξάρχεια στις 22 Μαρτίου και την αναφερόμενη αρπαγή δύο θαμώνων της πλατείας.

Ολοκληρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας πολυήμερη έρευνα σε σχέση με το πολυσυζητημένο περιστατικό της επιδρομής αγνώστων στα Εξάρχεια στις 22 Μαρτίου και την αναφερόμενη αρπαγή δύο θαμώνων της πλατείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η σχηματισθείσα δικογραφία, ύστερα από εισαγγελική παραγγελία, περιλαμβάνει επιβαρυντικά στοιχεία σε βάρος τριών δραστήριων αντιεξουσιαστών που φέρονται να πρωταγωνίστησαν στην έφοδο της εμφανιζόμενης «πολιτοφυλακής» των Εξαρχείων προκειμένου να υπάρξει κάθαρση από κυκλώματα διακίνησης ναρκωτικών, και όχι μόνο.
Τα πρόσωπα που έχουν μπει στο στόχαστρο της αστυνομικής έρευνας φαίνεται να είναι μέλη της αναρχικής ομάδας «Ρουβίκωνας». Η έρευνα φέρεται να βασίσθηκε σε περίπου 10 μαρτυρικές καταθέσεις, σε πολυήμερη έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. στην περιοχή αλλά και σε μία ανώνυμη καταγγελία που φέρεται να έγινε σε αστυνομικές αρχές σχετικά με τους «καθοδηγητές» της εφόδου των αντιεξουσιαστών.
Νομικοί επισήμαναν όμως ότι «ολοένα περισσότερο η ΕΛ.ΑΣ. χρησιμοποιεί αυτού του είδους τις ανώνυμες καταγγελίες για να καταδείξει… ενόχους ή υπόπτους. Σε μία τακτική που προκαλεί σειρά ερωτηματικών».
Η ανάρτηση
Για την κλήση των αντιεξουσιαστών στην ΕΛ.ΑΣ. υπήρξε σχετική ανάρτηση σε διαδικτυακό τόπο αντιεξουσιαστών, στην οποία περιέχεται σειρά αναφορών για το παρασκήνιο και την προϊστορία αυτής της υπόθεσης.
Σημειώνεται λοιπόν στο σχετικό κείμενο: «Τη Δευτέρα 28/4 και την Τετάρτη 30/4 καλούνται στη ΓΑΔΑ ο Γ.Κ., ο Θ.Λ. και ο Θ.Π., μέλη της αναρχικής ομάδας «Ρουβίκωνας». Η κλήση αυτή γίνεται στα πλαίσια εισαγγελικής έρευνας σχετικά με την παρέμβαση αναρχικών ενάντια στις μαφίες που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου 22/3 στην πλατεία Εξαρχείων.
»Το γεγονός αυτό έρχεται να προστεθεί σε ένα σύνολο συμβάντων που χρονολογούνται κάποια χρόνια πριν. Το φθινόπωρο του 2009, επί υπουργίας Δημοσίας Τάξης του Χρυσοχοΐδη, αρχίζουν να διεξάγονται στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων μεγάλης κλίμακας αστυνομικές επιχειρήσεις. Η περιοχή βρίσκεται για μεγάλο χρονικό διάστημα υπό αστυνομική κατοχή. Οι δυναμικές κινητοποιήσεις που ακολούθησαν τη δολοφονία του Α. Γρηγορόπουλου και ο αγωνιστικός συμβολισμός που έχουν τα Εξάρχεια με την παράλληλη ύπαρξη συνεχών δράσεων απαντήθηκε με τον υπεροπτικό ρεβανσισμό του Χρυσοχοΐδη.
Κάποιοι σύντροφοι συγκροτήσαμε τότε την συνέλευση με την ονομασία «Συλλογικότητες, άτομα και κάτοικοι από τα Εξάρχεια» με σκοπό την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ανάσχεση της κρατικής καταστολής. Πορείες, συγκεντρώσεις, αφισοκολλήσεις και άλλες δράσεις πραγματοποιούνται και μετά από πολύμηνο αγώνα τα ΜΑΤ αποχωρούν, αποτυγχάνοντας για άλλη μια φορά να επιβάλλουν τη μόνιμη παρουσία τους στην περιοχή.
»Ενώ από τη μία υπάρχει πλούσια δράση από αγωνιζόμενους και κατοίκους ενάντια στην κρατική βαρβαρότητα κάνει δυστυχώς εμφάνιση ένα κομμάτι κόσμου απολίτικο και με έντονες αντικοινωνικές συμπεριφορές. Άτομα που ουδεμία σχέση έχουν με τους πολιτικοποιημένους ανθρώπους της περιοχής και τις πολιτικές, αγωνιστικές και ιστορικές αναφορές της.
»Φθινόπωρο 2012: Τρία χρόνια μετά η κατάσταση έχει χειροτερέψει. Το απολίτικο μπουλούκι εξελίχθηκε σε συμμορίες και οι συμμορίες σε οργανωμένη μαφία, με μεγάλη ευθύνη του αναρχικού χώρου που δεν δρομολόγησε τις απαιτούμενες διαδικασίες για την αποφυγή της παραπάνω κατάληξης. Πλέον έχει εγκατασταθεί στην περιοχή ένα πολυμελές και οργανωμένο κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών, το οποίο μάλιστα εκδηλώνει σε μεγάλο βαθμό αντικοινωνικές συμπεριφορές.
»Φυσικά, όπου εμπλέκεται μαφία ενυπάρχει η διασύνδεση και κάλυψη από τις αστυνομικές αρχές. Συγκροτείται τότε από συντρόφους και ομάδες η συνέλευση της Παρασκευής ενάντια στον κοινωνικό κανιβαλισμό, η οποία κάνει έναν διμέτωπο αγώνα ενάντια στην αστυνομική καταστολή και τις μαφίες. Οι δράσεις και οι κινήσεις που γίνονται εξελίσσονται γρήγορα σε μετωπική σύγκρουση: συγκεντρώσεις σε σημεία διακίνησης, διαπληκτισμοί και επιθέσεις σε εμπόρους, εισβολές σε υπόγεια-καβάτζες ναρκωτικών (όπου ανακαλύπτονται και καλάσνικοφ). Την ίδια περίοδο οι μαφιόζοι στοχοποιούν κι απειλούν ότι θα «πιστολιάσουν» σύμφωνα με δικά τους λεγόμενα, συντρόφους αναρχικούς που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις.
»Ύστερα από έναν μεγάλο κύκλο δράσεων η συνέλευση της Παρασκευής σταματάει, παρ’ όλο που είχε επιτευχθεί βελτίωση όσον αφορά τα συγκεκριμένα φαινόμενα (με ορισμένα σημεία διακίνησης μάλιστα να «ακυρώνονται»). Λίγο καιρό μετά η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Οι συμμορίες πυροβολούν η μια την άλλη μέρα μεσημέρι ενώ η διακίνηση έχει γιγαντωθεί.
»Δε μας κάνει καθόλου εντύπωση που όλα αυτά γίνονται με την πλήρη ανοχή και κάλυψη της αστυνομίας καθώς η διακίνηση που πραγματοποιείται σε συγκεκριμένα και πασίγνωστα στις αρχές σημεία δεν παρεμποδίζεται. Από την άλλη μεριά κάθε φορά που η αστυνομία εισβάλλει στην περιοχή κυνηγάει, τραμπουκίζει, τρομοκρατεί αγωνιστές και συντρόφους ενώ δεν μπαίνει καν στον κόπο να περισυλλέξει τους κάλυκες από ένοπλες συμπλοκές μαφιόζων που τελικά μαζεύουν οι κάτοικοι. Βέβαια, φροντίζουν με ιδιαίτερο ζήλο να εκκενώσουν το κέντρο της Αθήνας για να εισβάλλουν στο κοινωνικό κέντρο Βοξ, όπου συμμετέχουν σύντροφοι που έχουν πρωτοστατήσει στον αγώνα ενάντια στις συμμορίες των εμπόρων.
»22/3/2014: Πολυμελής ένοπλη ομάδα αναρχικών πραγματοποιεί πολιτική παρέμβαση ενάντια στις μαφίες στην πλ.Εξαρχείων. Με ανακοίνωσή τους στο Indymedia αναφέρουν συγκεκριμένα: «Από εδώ και στο εξής δεν θα γίνεται ανεκτή οποιαδήποτε εχθρική συμπεριφορά απέναντι στον πολιτικοποιημένο κόσμο της περιοχής, τους κατοίκους της, τους κινηματικούς χώρους και τα στέκια». Εμείς ως συλλογικότητα, κρίνοντας την κίνηση αυτή, θεωρούμε ότι περνάει ξεκάθαρα το μήνυμα πως, παρ’ όλη την ασυλία που απολαμβάνουν οι μαφίες από τις αρχές, οι αγωνιστές δεν θα παραδώσουν την περιοχή. Το «ισοδύναμο τετελεσμένο» είναι γεγονός.
»24/4/2014: Η ασφάλεια με κατασκευασμένη τηλεφωνική ανώνυμη καταγγελία καλεί για εξέταση τους τρεις συντρόφους της αναρχικής συλλογικότητας «Ρουβίκωνας». Σύμφωνα με την αστυνομία ο άγνωστος άντρας που έκανε την καταγγελία ανέφερε τα εξής: «Γιατί εθελοτυφλείτε και δεν ασχολείστε καθόλου με την απαγωγή που έγινε το Σάββατο στα Εξάρχεια; Αφού ξέρετε κι εσείς ότι σε αυτή εμπλέκεται η ομάδα του Γ.Κ. που συμμετέχει και ο Θ.Λ. και ο Θ.Π. και άλλοι που έχουν διαφορές με τις μαφιόζικες ομάδες στην περιοχή».
»Οι κρατικοί προστάτες των διαφόρων μαφιόζων μπαίνουν μπροστά για να διαφυλάξουν ότι θα συνεχιστεί η ίδια κατάσταση στην περιοχή. Αυταπατώνται. Είναι προφανές ότι η κλήση των τριών συντρόφων σχετίζεται με την πολύχρονη δράση τους στον αναρχικό χώρο και τους αγώνες τους ενάντια στα φαινόμενα κοινωνικού κανιβαλισμού. Επομένως, η στοχοποίηση τους προσδιορίζεται χρονικά πολύ πριν την κλήση τους στις 24/4. Η υποβάθμιση των Εξαρχείων σε γκέτο και κέντρο διακίνησης ναρκωτικών θα βρει απέναντι της τα αντιστεκόμενα κομμάτια της κοινωνίας».
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk