φορολογικές απορίες

«Για αγορά εντός του 2012 διαμερίσματος 55 τ.μ., αντικειμενικής και βάσει συμβολαίου αξίας 65.000 ευρώ, που δεν είναι πρώτη κατοικία, τι ισχύει σε ό,τι αφορά «πόθεν έσχες» και τεκμήρια;».

Ο κ. Γρηγόριος Ντόκος ερωτά:
«Για αγορά εντός του 2012 διαμερίσματος 55 τ.μ., αντικειμενικής και βάσει συμβολαίου αξίας 65.000 ευρώ, που δεν είναι πρώτη κατοικία, τι ισχύει σε ό,τι αφορά «πόθεν έσχες» και τεκμήρια;».

Απάντηση:
1. Η αγορά ακινήτου η οποία θα πραγματοποιηθεί ως 31.12.2013 δεν αποτελεί τεκμήριο απόκτησης περιουσιακών στοιχείων. 2. Η κατοικία που αγοράσατε, αν ιδιοχρησιμοποιείται, θα υπαχθεί στις λεγόμενες αντικειμενικές δαπάνες με τις οποίες προσδιορίζεται το τεκμαρτό εισόδημα του φορολογουμένου.
Ηλεκτρονικά η υποβολή μισθωτηρίων
Ο κ. Γιώργος Παπαδάκης ερωτά:
«Είμαι ιδιοκτήτης ενός διαμερίσματος στο Χαλάνδρι. Το σπίτι νοικιάστηκε στις αρχές Φεβρουαρίου σ’ ένα ζευγάρι. Πρέπει να ενημερώσω την Εφορία. Πρέπει να υποβάλω αντίγραφο του μισθωτηρίου και πότε;».

Απάντηση:
Με τις αλλαγές που προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών στο εξής όλες οι συμφωνίες μίσθωσης ακινήτων ανεξαρτήτως ποσού μισθώματος πρέπει να υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην Εφορία. Υποχρέωση υποβολής των μισθωτηρίων συμβολαίων έχουν οι ιδιοκτήτες οι οποίοι θα πρέπει να ενημερώσουν με αυτόν τον τρόπο την Εφορία το αργότερο μέσα στον επόμενο μηνά από την έναρξη της μίσθωσης. Οπως ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Οικονομικών:
  • Ολες οι προφορικές ή έγγραφες, αρχικές ή τροποποιητικές συμφωνίες μίσθωσης γης ή ακινήτων, στις οποίες συμφωνείται έναρξη μίσθωσης από 1/1/2014 και μετά, ανεξαρτήτως ποσού μισθώματος, υποβάλλονται ηλεκτρονικά από τον εκμισθωτή μέσα στον επόμενο μήνα από την έναρξη της μίσθωσης.
  • Ανάλογη υποχρέωση υπάρχει και για την υπεκμίσθωση γης ή ακινήτων, καθώς και για τη δωρεάν παραχώρηση αυτών για την οποία τεκμαίρεται φορολογητέο εισόδημα.
  • Επίσης, υποχρέωση υποβολής των πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης γης ή ακινήτων υπάρχει για όσες έγγραφες, αρχικές ή τροποποιητικές, συμφωνίες μίσθωσης είχαν συναφθεί μέχρι και 31/12/2013, οι οποίες, παρά τη σχετική υποχρέωση, δεν υποβλήθηκαν στη ΔΟΥ για θεώρηση.
  • Εξαιρούνται από την υποχρέωση υποβολής, εφόσον έχουν συναφθεί πριν τη 1/1/2014 και είναι σε ισχύ, οι έγγραφες αρχικές ή τροποποιητικές συμφωνίες μίσθωσης γεωργικής γης με μηνιαίο μίσθωμα έως και 100 ευρώ.
Αγορά πρώτης κατοικίας
Ο κ. Δημήτρης Κριτσώνης ερωτά:
«Προτίθεμαι να αγοράσω ένα διαμέρισμα 100 τ.μ., για πρώτη κατοικία. Ποιες είναι οι προϋποςθέσεις για την απαλλαγή μου από τον φόρο μεταβίβασης;».

Απάντηση:
Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 1 του Ν. 1078/1980 οι προϋποθέσεις για την απαλλαγή από τον φόρο μεταβίβασης όταν αγοράζεται πρώτη κατοικία είναι οι ακόλουθες:
Ο αγοραστής ή η σύζυγός του ή τα ανήλικα παιδιά του να μην έχουν δικαίωμα πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας ή οικήσεως σε άλλη οικία ή διαμέρισμα που πληροί τις στεγαστικές ανάγκες της οικογένειάς του ή δικαίωμα πλήρους κυριότητας επί οικοπέδου οικοδομήσιμου ή επί ιδανικού μεριδίου οικοπέδου, στο οποίο αντιστοιχεί εμβαδόν κτίσματος που πληροί τις στεγαστικές του ανάγκες, και βρίσκονται σε δημοτικό διαμέρισμα με πληθυσμό άνω των 3.000 κατοίκων. Ακόμη για την απαλλαγή απαιτείται το αγοραζόμενο οικόπεδο ή το γήπεδο στο οποίο βρίσκεται η αγοραζόμενη οικία ή το διαμέρισμα να είναι οικοδομήσιμο και εντός εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου δήμου ή κοινότητας, και μεταξύ αγοραστή και πωλητή να μην υπάρχει συγγένεια εξ αίματος ή εξ αγχιστείας πρώτου βαθμού.
Οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση της απαλλαγής θα πρέπει να συντρέχουν στο όνομα του αγοραστή.
Θεωρείται ότι καλύπτονται οι στεγαστικές ανάγκες του αγοραστή και της οικογένειάς του, αν το συνολικό εμβαδόν της καθαρής επιφάνειας είναι: 70 τ.μ., προσαυξανόμενα κατά 20 τ.μ. για καθένα από τα δύο πρώτα παιδιά του και 25 τ.μ. για το τρίτο και τα επόμενα τέκνα. Η απαλλαγή παρέχεται με τον όρο ότι το ακίνητο θα παραμείνει στην κυριότητα του αγοραστή για τουλάχιστον μία πενταετία.
Διαγραφή αγροτεμαχίων
Η κυρία Παρασκευή Κατσίνα ερωτά:
«Εχω κληρονομήσει κάποια αγροτεμάχια χωρίς καμία αξία και δεν ξέρω και πού βρίσκονται ακριβώς. Επίσης, μία δασική περιοχή. Επειδή δεν με ενδιαφέρουν, αλλά ούτε θέλω να πληρώσω κανέναν φόρο, μπορώ να τα απαλείψω από το Ε9; Αν όχι, τι μπορώ να κάνω;».

Απάντηση:
Η διαγραφή ακινήτων από το Ε9 μπορεί να γίνει μόνον εφόσον αυτά μεταβιβαστούν με οποιονδήποτε τρόπο. Να επιδιώξετε την πώλησή τους και αν αυτό δεν είναι δυνατόν, να τα δωρίσετε.
Εισφορά αλληλεγγύης
Ο κ. Κωνσταντίνος Θεοδωρίδης ερωτά:
«Για την εισφορά αλληλεγγύης, για ποσό πάνω από 12.000 ευρώ υπολογίζεται το ατομικό εισόδημα ή το οικογενειακό; Π.χ. ζευγάρι – ο σύζυγος 11.500 ευρώ, η σύζυγος 950 ευρώ – θα πληρώσει εισφορά αλληλεγγύης; Υπολογίζεται και τεκμήριο διαβίωσης στο εισόδημα για την εισφορά αλληλεγγύης;».

Απάντηση:
Η εισφορά αλληλεγγύης υπολογίζεται στο ατομικό εισόδημα κάθε φορολογουμένου και όχι στο οικογενειακό. Αν το εισόδημα προσδιοριστεί τεκμαρτώς με βάση τις αντικειμενικές δαπάνες και αυτό το εισόδημα είναι μεγαλύτερο του πραγματικού εισοδήματος, η εισφορά αλληλεγγύης θα υπολογιστεί στο τεκμαρτό.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk