ΥΛΙΚΑ (για 1 ταψί 18 x 25 εκ.)
100 γρ. ξανθές σταφίδες
200 ml μαύρο ρούμι
350 γρ. τσουρέκι, σε χονδρά κομμάτια
200 γρ. λευκή σοκολάτα, σε σταγόνες
60 γρ. αμύγδαλα, καβουρδισμένα και
χονδροκομμένα
50 γρ. βούτυρο, λιωμένο
4 αβγά
250 ml κρέμα γάλακτος
450 ml γάλα
1 λουβί βανίλιας, τους σπόρους
80 γρ. ζάχαρη
ζάχαρη άχνη, για το πασπάλισμα
παγωτό βανίλια, για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Μουλιάζουμε τις σταφίδες στο ρούμι μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνουμε σε ένα μπολ το τσουρέκι, τη σοκολάτα, τα αμύγδαλα, το βούτυρο και τις σταφίδες και ανακατεύουμε καλά. Σε ένα πυρίμαχο σκεύος απλώνουμε το μείγμα του τσουρεκιού.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C. Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα αβγά, την κρέμα γάλακτος, το γάλα, τη βανίλια και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Ρίχνουμε το μείγμα της κρέμας στο μείγμα του τσουρεκιού, φροντίζοντας να προεξέχουν κάποιες άκρες του τσουρεκιού (σαν ύφαλοι).Ψήνουμε μέχρι να πήξει η κρέμα και το γλυκό να πάρει έντονο, χρυσαφί χρώμα.
Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε με παγωτό βανίλια.
*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014.



