Η κρίση γεννά ιδέες, απελευθερώνει υγιείς δυνάμεις και δημιουργεί συνθήκες ανάπτυξης του κλάδου της πρωτογενούς παραγωγής και της ελληνικής υπαίθρου.
Στο πλαίσιο αυτό, το Σάββατο 25 Ιανουαρίου στον Αγιο Στέφανο Αττικής ανοίγει τις πύλες της η πρώτη στεγασμένη ιδιωτική λαϊκή αγορά. Στόχος των ανθρώπων που βρίσκονται πίσω αυτή την προσπάθεια είναι να δοθεί η δυνατότητα στον έλληνα παραγωγό να φέρει τα προϊόντα του κοντά στον καταναλωτή, χωρίς μεσάζοντες.
Πρόκειται για ένα φιλόδοξο, προσωπικό εγχείρημα του κ. Δημήτρη Κουτσιολιούτσου, της γνωστής οικογενείας που ελέγχει τη Folli-Follie.Μιλώντας στο HeliosPlus κ. Κουτσολιούτσος εξηγεί πώς θα λειτουργήσει το «φρέσκο» αυτό μοντέλο λιανικής πώλησης στην Ελλάδα μιας και στο εξωτερικό τα Farmers Markets (αγορές παραγωγών) είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα:
«Η πρώτη στεγασμένη λαϊκή αγορά με την επωνυμία Farmers Republic θα λειτουργήσει σε έκταση 1.200 τ.μ από το Σάββατο 25 Ιανουαρίου στον Αγιο Στέφανο Αττικής. Εμείς παρέχουμε τον χώρο, την οργάνωση και υπηρεσίες logistics στους παραγωγούς δημιουργώντας έτσι σημαντικές οικονομίες κλίμακος για αυτούς. Θα πρόκειται για εγκεκριμένους και πιστοποιημένους παραγωγούς με βιολογικά προϊόντα, προϊόντα εποχής, νωπά λαχανικά, φρούτα και κρέατα αλλά και μικρούς συνεταιρισμούς και οικοτεχνίες με συσκευασμένα τρόφιμα.

Η πώληση θα γίνεται απευθείας από τους παραγωγούς με τη δική τους ταμειακή μηχανή. Επίσης, θα υπάρχει η δυνατότητα εφόσον ο καταναλωτής γνωρίσει και εμπιστευτεί έναν παραγωγό να παραγγέλνει ηλεκτρονικά μέσω του e-shop και εμείς θα κάνουμε τη διανομή κατ’ οίκον. Στόχος είναι το Farmers Republic να παρέχει ποιοτικά προϊόντα σε ανταγωνιστικές τιμές με όφελος πρωτίστως για τον καταναλωτή αλλά και για τον παραγωγό που αποκτά πρόσβαση σε ένα ευρύ καταναλωτικό κοινό μέσω του φυσικού αυτού σημείου λιανικής πώλησης».
Προβλέπονται 40 θέσεις παραγωγών για νωπά προϊόντα και 150 θέσεις για παραγωγούς με συσκευασμένα τρόφιμα. Κάθε Σάββατο το Farmers Republic θα λειτουργεί ως λαϊκή αγορά και καθημερινά ως παντοπωλείο. Στο μέσο των κτιριακών εγκαταστάσεων υπάρχει κουζίνα όπου θα πραγματοποιούνται και events γευσιγνωσίας.
Οι παραγωγοί θα πληρώνουν ένα εισιτήριο για την είσοδό τους, ενώ η ιδιοκτήτρια εταιρεία του χώρου θα αμείβεται και με ένα ποσοστό εφόσον η παραγγελία γίνει μέσω του e-shop του Farmers Republic αφού η διανομή στο σπίτι θα διεκπεραιώνεται από την ίδια.
Μεταξύ των παροχών του Farmers Republic προς τους παραγωγούς ξεχωρίζουν οι υποστηρικτικές υπηρεσίες marketing και βελτίωσης των καλλιεργειών σε χαμηλές τιμές, η συνεργασία με γεωπόνους, τεχνολόγους τροφίμων φορέων ελέγχου και πιστοποίησης, η προβολή βιογραφικού των παραγωγών και των μεθόδων καλλιέργειας και παρασκευής των προϊόντων σε ειδικές προθήκες στους πάγκους και στο παντοπωλείο, καθώς επίσης και οπτικοακουστικό και έντυπο υλικό που παρουσιάζεται στον χώρο και εστιάζει σε ιδιαίτερα προϊόντα και πρόσωπα που έχουν διαγράψει σημαντική πορεία στην ελληνική διατροφή.
«Στόχος μας είναι η ανάδειξη των παραδοσιακών προτύπων παραγωγής και κατανάλωσης με προτεραιότητα στις ποικιλίες της ελληνικής γης, η επαναφορά αξιών και η τήρηση κανόνων ηθικής στη διάθεση τροφίμων» επισημαίνει ο κ. Δ. Κουτσολιούτσος.

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 14 Ιανουαρίου 2014

HeliosPlus