Προς το αύριο

Ολοι, λίγο-πολύ, το έχουμε βιώσει: το κινητό γλιστράει από τα χέρια μας και πέφτει μέσα στο νερό… και μετά επικρατεί ο απόλυτος πανικός!

Ολοι, λίγο-πολύ, το έχουμε βιώσει: το κινητό γλιστράει από τα χέρια μας και πέφτει μέσα στο νερό… και μετά επικρατεί ο απόλυτος πανικός! Το κόλπο με το μπολ ρυζιού για την απορρόφηση της υγρασίας γνωστό, ωστόσο υπάρχει κάτι άλλο που θα μπορούσαμε να κάνουμε μόνοι μας στο σπίτι; Υπάρχει το σύστημα αποτελεσματικής «ανάνηψης» για βρεγμένα κινητά που επινόησε ο 20χρονος Ολιβερ Μέρφι από τη Βρετανία.
Το σωτήριο σύστημα Reviveaphone για κινητά αποτελείται από μια θήκη, ένα πανίσχυρο διάλυμα ικανό να απομακρύνει οποιαδήποτε διαβρωτικά στοιχεία από την «μπανιαρισμένη» συσκευή και ένα δισκάκι εναπόθεσης του κινητού για το επόμενο 24ωρο, με σκοπό την πλήρη αποκατάσταση των ηλεκτρονικών τμημάτων του.
Σύμφωνα με τον νεαρό επινοητή, το Reviveaphone είναι ένα «σωσίβιο» για ηλεκτρονικές συσκευές το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες μικροσυσκευές (φωτογραφικές μηχανές, mp3 players, μίνι ταμπλέτες) που έκαναν… βουτιά κατά λάθος.
Το μεγάλο προσόν του εν λόγω συστήματος αποκατάστασης για βρεγμένες συσκευές είναι ότι ο χρήστης αποφεύγει την αποσυναρμολόγησή τους. Σύμφωνα με τον Μέρφι, το μόνο που έχει να κάνει κανείς είναι να ρίξει τη συσκευή του στη θήκη μαζί με το ειδικό διάλυμα για επτά λεπτά και στη συνέχεια να την αφήσει να «στεγνώσει» για το επόμενο 24ωρο.
Ο «ναυαγοσώστης» ηλεκτρονικών πωλείται προς περίπου 18 ευρώ στην επίσημη ιστοσελίδα του (www.reviveaphone.com).
Βυζαντινή μουσική σε μια εφαρμογή
Δυο πρωτότυπες εφαρμογές που «κλείνουν» μέσα τους τον πλούτο της βυζαντινής μουσικής ανέπτυξε ένας έλληνας ιεροψάλτης και εκπαιδευτικός με το «μικρόβιο» της… τεχνολογίας. Ο λόγος για τον κ. Ιωάννη Μπακόπουλο, ο οποίος δημιούργησε τις εξειδικευμένες εφαρμογές βυζαντινής μουσικής Digital Isokratis (Ψηφιακός Ισοκράτης) και Analogion & Isokratis (Ψηφιακό Αναλόγιο & Ισοκράτης), για iOS.
«Παντρεύοντας» τη βυζαντινή μουσική με την τεχνολογία των smartphones και των ταμπλετών, η απαιτητική ψαλμωδία γίνεται πιο επιβλητική, μελωδική, ελκυστική αλλά και διασκεδαστική. Με τη βοήθεια των εν λόγω εφαρμογών ένας ιεροψάλτης που ψέλνει συνήθως μόνος του μπορεί να απολαύσει σχεδόν «ζωντανά» ισοκρατήματα (μουσική συνοδεία της κύριας μελωδίας στη βυζαντινή μουσική), πλούσια σε όγκο και αρμονία, ενώ είναι σε θέση να κρατάει στα χέρια του ένα πλούσιο και άρτια ταξινομημένο βυζαντινό μουσικό ανθολόγιο. Οι εφαρμογές με βυζαντινό χαρακτήρα ωστόσο απευθύνονται σε ψαγμένους χρήστες καθώς η τιμή τους ξεκινάει από περίπου 50 ευρώ στην περίπτωση του Digital Isokratis, και ανεβαίνει στα 100 ευρώ στην περίπτωση του Analogion & Isokratis.

Αντίο υαλοκαθαριστήρες;

Ενα νέο σύστημα που υπόσχεται την κατάργηση των υαλοκαθαριστήρων στα οχήματα επιβεβαίωσε ότι αναπτύσσει αυτό το διάστημα η αυτοκινητοβιομηχανία McLaren. Η τεχνολογία βασίζεται σε εκείνη που χρησιμοποιούν τα πολεμικά αεροσκάφη για τον καθαρισμό των τζαμιών χωρίς υαλοκαθαριστήρες.
Το καινοτόμο σύστημα ενδεχομένως να χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα υψηλής συχνότητας για τον καθαρισμό της γυάλινης επιφάνειας του παρμπρίζ, παρόμοια με εκείνα που χρησιμοποιούνται στην οδοντιατρική για την απομάκρυνση της πλάκας από τα δόντια.
Η νέα τεχνολογία της αυτοκινητοβιομηχανίας, με έδρα το Σάρεϊ στη Βρετανία, αναμένεται να ενσωματωθεί στο νέο της υπερ-όχημα που πρόκειται να κυκλοφορήσει μέσα στο 2015. Η εταιρεία για την ώρα δεν έχει αποκαλύψει περαιτέρω λεπτομέρειες γύρω από την τεχνολογία του νέου της συστήματος, με σκοπό να διαφυλάξει την πρωτοποριακή ιδέα της από τα «νύχια» των αντιπάλων της. Παραδέχεται ωστόσο ότι το σύστημα καθαρισμού θα μπορούσε να δημιουργεί μικροδονήσεις μέσω υπερήχων διώχνοντας έτσι σταγόνες, λάσπη και έντομα από την επιφάνεια του παρμπρίζ.
Βάτα κατά της παρακολούθησης
Μια «έξυπνη» βάτα, ικανή να γνωρίζει πότε ο κάτοχός της παρακολουθείται από κάμερα κλειστού κυκλώματος (CCTV) και να τον προειδοποιεί «χτυπώντας» τον στον ώμο, σχεδίασε ο βρετανός καλλιτέχνης Τζέιμς Μπριτλ.
Οπως περιγράφει ο ίδιος στο προσωπικό του μπλογκ (booktwo), εμπνεύστηκε τη βάτα που προστατεύει από τα αδιάκριτα βλέμματα από τη μεσαιωνική πανοπλία η οποία είχε ένα ενισχυμένο μέρος στον ώμο για επικείμενη επίθεση από ψηλά.
Η βάτα κατά της παρακολούθησης περιλαμβάνει έναν ανιχνευτή υπερύθρων που χρησιμοποιούν συνήθως οι συγκεκριμένες κάμερες με αποτέλεσμα να εντοπίζει την πηγή του φωτός. Το σήμα περνάει ως ηλεκτρικό ρεύμα μέσα από ηλεκτρόδια, που βρίσκονται τοποθετημένα επάνω στον ώμο του χρήστη, προκαλώντας του έναν ελαφρύ μυϊκό σπασμό ως ένδειξη ότι κάποιος τον παρακολουθεί.
«Το σύστημα Surveillance Spaulder δημιουργήθηκε με σκοπό να προειδοποιεί τον χρήστη ότι εκτίθεται στη «βία» της διαρκούς παρακολούθησης» αναφέρει ο Μπριτλ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk