«Εσείς οι Αθηναίοι µάλλον µας ξεχνάτε. Νοµίζετε ότι η Θράκη είναι η περιοχή απ’ όπου µπαίνουν στη χώρα οι λαθροµετανάστες ή η ευλογιά των ζώων». Τα λόγια της Μελαχροινής Μαρτίδου, αρχισυντάκτριας επί σειρά ετών της καθηµερινής εφηµερίδας «Ο Χρόνος» της Κοµοτηνής, δεν έκρυβαν τόσο το παράπονο, όσο τη µεγάλη αγάπη της για τον τόπο της.

Κινούµενη από αυτή την αγάπη, η κυρία Μαρτίδου και άλλες πέντε δυναµικές γυναίκες, όλες επαγγελµατίες και µητέρες, ίδρυσαν την αστική µη κερδοσκοπική εταιρεία Synaxis, µε στόχο την προώθηση των προϊόντων της θρακιώτικης γης. Το όνοµα Synaxis δεν είναι καθόλου τυχαίο. Εδρα της εταιρείας είναι η ιστορική Μαρώνεια, όπου γινόταν η σύναξη όσων επρόκειτο να µυηθούν στα Καβείρια Μυστήρια (το φυσικό λιµάνι της Μαρώνειας είναι το πλησιέστερο στη Σαµοθράκη, όπου τελούνταν τα µυστήρια).

Οι γυναίκες της Synaxis πάτησαν γερά στη µακραίωνη παράδοση του τόπου τους, αλλά δεν δίστασαν και να καινοτοµήσουν. Πάρτε ως παράδειγµα τη Μέθεξη, ένα πατενταρισµένο ζυµαρικό της Synaxis, το οποίο, εκτός από πλήθος λαχανικών, περιέχει και ιπποφαές (συστατικό ιδιαιτέρως ευεργετικό, αλλά και πολύ δύσκολο να ενσωµατωθεί σε τρόφιµα, εξαιτίας του αρώµατός του και όχι µόνο).

Ανταποκρινόµενοι στην πρόσκληση των γυναικών της Synaxis, φτάσαµε στη Μαρώνεια και µαγειρέψαµε για εσάς τις αυτούσιες, παραδοσιακές αλλά και τις προσαρµοσµένες στο σήµερα συνταγές της Θράκης.

* Ευχαριστούµε θερµά την κυρία Μελαχροινή Μαρτίδου, για τη φιλοξενία και την οργάνωση του οδοιπορικού µας, την κυρία Σοφία Τσιτηρίδου, που µαγείρεψε και µοιράστηκε µαζί µας τις συνταγές της, την κυρία Ελένη Βαλδραµίδου, που παραχώρησε το αιωνόβιο σπίτι της για τη φωτογράφιση, τις κυρίες Κάσση Τσολάκη, Μαρία Αµπατζή, Ελένη Μπλέτσα και Φωτεινή Μπάλα για τη βοήθειά τους και τον φωτογράφο κ. Φάνη Τσέκο.