Μια νέα τεχνολογία που ανέπτυξε το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον υπόσχεται να καταργήσει τους εξειδικευμένους αισθητήρες και τις κάμερες στα σημερινά συστήματα αναγνώρισης χειρονομιών. Η νέα ιδέα, με την ονομασία WiSee, αξιοποιεί τα σήματα του ασύρματου δικτύου για να αναγνωρίζει κινήσεις του σώματος ακόμα και στο διπλανό δωμάτιο.

Το σύστημα απαιτεί μόνο έναν έξυπνο δέκτη που παρακολουθεί τις μεταδόσεις όλων των συσκευών που βρίσκονται συνδεδεμένες στο δίκτυο W-Fι. Κάθε τέτοια συσκευή, από τους σταθερούς υπολογιστές μέχρι τα κινητά τηλέφωνα, μπορεί να παρακολουθεί από έναν χρήστη μέσα σε ένα σπίτι, χωρίς να επηρεάζεται από τους ενδιάμεσους τοίχους.

Η νέα προσέγγιση αξιοποιεί το λεγόμενο φαινόμενο Ντόπλερ, στο οποίο η συχνότητα ενός κύματος (ηλεκτρομαγνητικού ή ηχητικού) φαίνεται να αλλάζει όταν η πηγή του σήματος μετακινείται σε σχέση με τον παρατηρητή. Το γνωστότερο παράδειγμα είναι η παρατηρούμενη αλλαγή στη συχνότητα της σειρήνας ενός ασθενοφόρου που απομακρύνεται ή μας πλησιάζει με μεγάλη ταχύτητα.

Ο δέκτης της νέας τεχνολογίας αναλύει τις μικρές μεταβολές στη συχνότητα των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων του WiFi λόγω των κινήσεων του ανθρώπινου σώματος.

Διαβάζοντας της γλώσσα του σώματος

Στη σημερινή του μορφή, το WiSee αναγνωρίζει εννέα διαφορετικές χειρονομίες, όπως το σπρώξιμο, το τράβηγμα και η κίνηση γροθιάς. Σε δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν σε ένα δυάρι και σε έναν εργασιακό χώρο, στις οποίες πραγματοποιήθηκαν συνολικά 900 χειρονομίες, το σύστημα αναγνώρισε σωστά το 94%.

Οι ερευνητές έχουν μάλιστα προνοήσει ώστε το σύστημα να μην μπορεί να παραβιαστεί από χάκερ που βρίσκονται έξω από το σπίτι: για να ενεργοποιήσει κανείς το WiSee πρέπει να ολοκληρώσει τέσσερις φορές μια προκαθορισμένη αλληλουχία χειρονομιών, η οποία λειτουργεί ουσιαστικά ως κωδικός πρόσβασης.

Δεδομένου ότι ο δέκτης του συστήματος θα μπορούσε να ενσωματωθεί εύκολα στους δρομολογητές (router) που υπάρχουν σήμερα στις περισσότερες κατοικίες, οι ερευνητές πιστεύουν ότι η νέα τεχνολογία θα αξιοποιηθεί εμπορικά σύντομα.

Φαντάζονται, για παράδειγμα, ότι ο χρήστης θα μπορεί να ενεργοποιεί με νοήματα τους διακόπτες φωτισμού ή να αλλάζει την ένταση της μουσικής.

Η αλήθεια όμως είναι ότι οι κινήσεις που αναγνωρίζει σήμερα το WiSee είναι μάλλον χονδροειδής σε σχέση με τις λεπτές χειρονομίες, ή ακόμα και τις κινήσεις των δακτύλων, τις οποίες αντιλαμβάνονται εξειδικευμένα συστήματα όπως το Κinect της Microsoft.

Πιθανώς όμως να υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης στη νέα προσέγγιση. Εξάλλου, ορισμένα μέλη της ερευνητικής ομάδας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον συνεργάζονται με τη Microsoft στην ανάπτυξη του SoundWave, ενός παραπλήσιου συστήματος που βασίζεται στον ήχο, καθώς και του Humantenna, μιας τεχνολογίας που αξιοποιεί την ακτινοβολία από τα καλώδια ηλεκτροδότησης.

Η μελέτη για το WiSee δημοσιεύτηκε σε μορφή σχεδίου στο δικτυακό τόπο του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον και έχει υποβληθεί για παρουσίαση σε επιστημονικό συνέδριο.