Καθημερινές συναντήσεις Στουρνάρα – τρόικας ως τη Σύνοδο Κορυφής

Από τις 18.45 το απόγευμα της Πέμπτης συνεχίζεται η διαπραγμάτευση του υπουργού Οικονομιών κ. Γ. Στουρνάρα με την τρόικα.

Ολοκληρώθηκε η νέα διαπραγμάτευση του υπουργού Οικονομιών κ. Γ. Στουρνάρα με την τρόικα.

Η πρώτη συνάντηση του νέου γύρου διαπραγματεύσεων του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής της τρόικας διήρκεσε την Τετάρτη δύο ώρες και αφορούσε τόσο για το πακέτο των μέτρων ύψους 13,9 δις. ευρώ, όσο και για τις 89 παρεμβάσεις που προβλέπονται στο Μνημόνιο και θεωρούνται προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, οι συναντήσεις θα διεξάγονται σε καθημερινή βάση και η προσπάθεια εστιάζεται στο να έχει κλείσει το πακέτο έως τη Σύνοδο Κορυφής στις 18 Οκτωβρίου. Η ελληνική πλευρά επιδιώκει να περιοριστεί το δημοσιονομικό βάρος για το 2013 κάτω από 9 δισ. ευρώ, που αποτελούν τα πρόσθετα μέτρα που απαιτεί η τρόικα (έναντι των 7,8 δις. ευρώ που προβλέπει ο προϋπολογισμός). Παράλληλα, προσπαθεί να δοθεί το κύριο βάρος στην πρόσθετη περικοπή από το σύνολο των λειτουργικών δαπανών του στενού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Πάντως, τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, καθώς, σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν έως τα μέσα Νοεμβρίου. Ενώ, τα φορολογικά έσοδα στο 9μηνο ήταν κατώτερα των προσδοκιών, λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων στις Εφορίες (υπολογίζεται ότι οι «απώλειες» ανέρχονται σε περίπου 500 εκατ. ευρώ, τα οποία, πάντως, θα εγγραφούν, κατά πάσα πιθανότητα, στο 10μηνο).

Σημειώνεται ότι, μέσα στον Νοέμβριο πρέπει να εκταμιευτεί η δόση των 31,5 δισ. ευρώ, η οποία έπρεπε να έχει χορηγηθεί από τον Ιούλιο. Παράλληλα, εκκρεμεί μια δόση 5 δις. ευρώ (που έπρεπε να έχει εκταμιευθεί τον Σεπτέμβριο), ενώ έως το τέλος Δεκεμβρίου πρέπει να δοθούν στη χώρα επιπλέον 7,2 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk