Σόιμπλε: Θετική η δημοσιονομική πορεία Ελλάδας-Ισπανίας-Πορτογαλίας

Σημαντική πρόοδο έχουν σημειώσει στη δημοσιονομική τους πολιτική η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, ενώ και στον τομέα των μεταρρυθμίσεων έχουν επιτευχθεί περισσότερα από όσα θεωρούσαμε εφικτό πριν από λίγα χρόνια, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας την Πέμπτη στην τελετή βράβευσης του Διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, στο Συνέδριο του Σαν Σουσί, στο Πότσνταμ, από μια ένωση στελεχών μέσων μαζικής ενημέρωσης

Σημαντική πρόοδο έχουν σημειώσει στη δημοσιονομική τους πολιτική η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, ενώ και στον τομέα των μεταρρυθμίσεων έχουν επιτευχθεί περισσότερα από όσα θεωρούσαμε εφικτό πριν από λίγα χρόνια, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας την Πέμπτη στην τελετή βράβευσης του Διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, στο Συνέδριο του Σαν Σουσί, στο Πότσνταμ, από μια ένωση στελεχών μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Ακόμη εξέφρασε για άλλη μια φορά την πεποίθησή του για την επιβίωση του κοινού νομίσματος.

«Το ευρώ είναι και θα παραμείνει σταθερό νόμισμα» τόνισε και πρόσθεσε ότι «όποιος επενδύει στο αντίθετο, θα χάσει».

Υπεραμυνόμενος για άλλη μια φορά της εφαρμοζόμενης διαχείρισης της κρίσης, τόνισε ότι «ο δρόμος είναι επώδυνος, αλλά δεν υπάρχει άλλη επιλογή».

Τάχθηκε ακόμη υπέρ της ενίσχυσης της πολιτικής ένωσης της Ευρώπης και αναφέρθηκε εκτενώς στην ανάγκη για μια «νέα, μοντέρνα διακυβέρνηση» στην ΕΕ, αλλά και στην εμπέδωση της κοινής δημοσιονομικής πολιτικής.

«Ο εύκολος τρόπος, μέσω δημοσιονομικής πολιτικής, δεν μπορεί πλέον να λειτουργήσει» δήλωσε και, μιλώντας για τη διαφορά ανταγωνιστικότητας μεταξύ των κρατών-μελών, έκανε λόγο για μεγάλο πρόβλημα που δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Απέρριψε, ωστόσο, την κριτική περί καθυστερημένης αντίδρασης της ΕΕ, τονίζοντας ότι οι αγορές θα πρέπει να περιμένουν.

«Δεν θα εγκαταλείψουμε τη Δημοκρατία για χάρη των αγορών» είπε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά δε την απόφαση της ΕΚΤ για νέες αγορές ομολόγων ο Β.Σόιμπλε άφησε με έμμεσο και έξυπνο τρόπο να εννοηθεί ότι μάλλον δεν τον ενθουσιάζει.

Ειδικότερα, ο Γερμανός υπουργός ανέφερε ότι ως υπουργός Οικονομικών κράτους-μέλους της Ευρωζώνης δεν επιτρέπεται να σχολιάσει τον Διοικητή της ΕΚΤ.

Αναφερόμενος πάντως στις σημερινές σημαντικές ανακοινώσεις του κ. Ντράγκι (για το νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων) στη Φρανκφούρτη, είπε χαριτολογώντας ότι, αν γνώριζε ότι θα συνέπιπταν με τη βράβευση, θα το είχε σκεφτεί διαφορετικά.

Παραλαμβάνοντας το βραβείο του, ο Μάριο Ντράγκι απηύθυνε έκκληση για τον προσδιορισμό μιας «νέας αρχιτεκτονικής» για την Ευρώπη, ζητώντας από τα κράτη να λάβουν οικονομικά και πολιτικά μέτρα που ξεπερνούν τα απλά εθνικά συμφέροντα.

«Είναι απαραίτητο να εμπλακούν περισσότερο οι πολίτες» σε μια πολιτική ευρωπαϊκή ένωση, η οποία μπορεί να οικοδομηθεί «παράλληλα» με την οικονομική ένωση, τόνισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

Σίγουρος για θετική απόφαση για τον ESM

Σίγουρος για την απόφαση του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου, το οποίο θα αποφανθεί την 12η Σεπτεμβρίου για την υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ενώπιον του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, δήλωσε ότι είναι «πιο νευρικός» για την έκβαση των εκλογών την ερχόμενη Τετάρτη στην Ολλανδία, που γίνονται την ίδια ημέρα με την απόφαση του γερμανικού Δικαστηρίου, σε ένα εθνικό πλαίσιο ευρωσκεπτικισμού.

Το ανώτατο γερμανικό δικαστήριο την Τετάρτη θα ανακοινώσει την απόφαση του σχετικά με τις προσφυγές που έχουν ως στόχο να παρεμποδίσουν την υλοποίηση του ΕΜΣ που θα διαδεχθεί το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ).

«Το ευρώ είναι και θα παραμείνει σταθερό και η Ζώνη δεν θα διαλυθεί», διαβεβαίωσε ο κ. Σόιμπλε, λέγοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προχωρήσει μπροστά ακόμη και αν αυτό γίνει «βήμα προς βήμα».

Υπερασπίστηκε την απόφαση οικοδόμησης μιας πολιτικής και νομισματικής ένωσης, εκτιμώντας ότι η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη αν αυτό δεν είχε γίνει.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk