«Ο υπουργός είναι δυσαρεστημένος»…

Τρίτα πρόσωπα, υπηρεσιακούς παράγοντες και δηµόσιο λειτουργό αναφέρουν ως αυτούς που ενδιαφέρονταν για την εξέλιξη της διερεύνησης καυτών υποθέσεων οικονοµικού εγκλήµατος οι δύο οικονοµικοί εισαγγελείς κκ. Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης στα ξεχωριστά υποµνήµατά τους. Σύµφωνα µε πληροφορίες, η φράση-κλειδί την οποία εξέλαβαν ως έµµεση παρέµβαση στο έργο τους – παρ’ ότι δεν αναφέρουν τη λέξη ακριβώς – είναι η σύσταση «άντε τελειώνετε» η οποία ειπώθηκε κυρίως από παράγοντα …

Τρίτα πρόσωπα, υπηρεσιακούς παράγοντες και δηµόσιο λειτουργό αναφέρουν ως αυτούς που ενδιαφέρονταν για την εξέλιξη της διερεύνησης καυτών υποθέσεων οικονοµικού εγκλήµατος οι δύο οικονοµικοί εισαγγελείς κκ. Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης στα ξεχωριστά υποµνήµατά τους. Σύµφωνα µε πληροφορίες, η φράση-κλειδί την οποία εξέλαβαν ως έµµεση παρέµβαση στο έργο τους – παρ’ ότι δεν αναφέρουν τη λέξη ακριβώς – είναι η σύσταση «άντε τελειώνετε» η οποία ειπώθηκε κυρίως από παράγοντα που έχει θεσµική θέση και έπαιρνε µέρος στη διαδικασία συγκεκριµένης έρευνας. Το ίδιο πρόσωπο φέρεται να µετέφερε στον έναν από τους δύο οικονοµικούς εισαγγελείς τη δυσαρέσκεια εν ενεργεία υπουργού διότι συγκεκριµένη υπόθεση δεν διερευνάτο γρήγορα ή µε τους ρυθµούς που υπαγόρευε η σοβαρότητά της. Παρ’ όλα αυτά, και οι δύο δηλώνουν και ρητά ξεκαθαρίζουν ότι «ουδέποτε µας τηλεφώνησε υπουργός για να παρέµβει στο έργο µας…». Ετσι κι αλλιώς, διευκρινίζουν, δεν θα δεχόµασταν ποτέ τέτοιου είδους υπαγόρευση. Προσθέτουν µάλιστα ότι «δεν επηρεάστηκαν ποτέ στην άσκηση των καθηκόντων τους».

Στα άλλα πρόσωπα τα οποία παρενέβησαν στο έργο τους οι δύο αντεισαγγελείς Εφετών συµπεριλαµβάνουν υπηρεσιακούς παράγοντες αλλά και δηµοσιογράφους. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν και δικαστικούς λειτουργούς. Φέρεται ότι έκαναν συστάσεις είτε για την επίσπευση είτε για το κλείσιµο συγκεκριµένων υποθέσεων. Παραµένει ακόµη αδιευκρίνιστο αν µε τη λέξη «κλείσιµο» εννοείται αρχειοθέτηση ή γρήγορη δικαστική εκκαθάριση συγκεκριµένων δικαστικών ερευνών.

Σύµφωνα µε πληροφορίες, αναφέρονται και οι δύο στα 20σέλιδα υποµνήµατά τους στο κλίµα της ενηµέρωσης που έκαναν την περασµένη εβδοµάδα στο γραφείο του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ι. Τέντε σε τρεις κυρίως υποθέσεις που φαίνεται να ήγειραν το ενδιαφέρον των µεσαζόντων. Πρόκειται για την υπόθεση των καυσίµων, της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και µία ακόµη που φαίνεται να αφορά πολιτικά πρόσωπα. Οι παραινέσεις γίνονταν σύµφωνα µε την περιγραφή πραγµατικών περιστατικών – και των δύο ήταν κοινά κατά τα δύο τρίτα – µε τηλεφωνήµατα και επαφές στο πλαίσιο υπηρεσιακών συναντήσεων, χωρίς ευθύ και συγκεκριµένο τρόπο. Ως αιχµή και αποτέλεσµα της δυσαρέσκειας όσων ενόχλησαν µε τις έρευνές τους οι δύο δικαστικοί αναφέρουν την προώθηση νοµοθετικής ρύθµισης αλλαγής του θεσµού του οικονοµικού εισαγγελέα την οποία εκείνοι εξέλαβαν ως επιβεβαίωση ότι κάποιοι από την πολιτική εξουσία έτειναν ευήκοον ους στους παρεµβαίνοντες. Στο βάθος εκείνων που παρενέβαιναν, σύµφωνα µε τους δύο, ήταν πολιτικοί και επιχειρηµατίες αλλά είναι νεφελώδες ποιοι είναι ακριβώς. Η παράθεση πραγµατικών περιστατικών, όπως την καταγράφουν οι δύο εισαγγελείς, δεν περιέχει αξιολογήσεις, γι’ αυτό αποφεύγουν να πουν τη λέξη «παρέµβαση»… Σύµφωνα µε εισαγγελικές πηγές του Αρείου Πάγου, οι δύο έχουν κληθεί και για περαιτέρω διευκρινίσεις τη ∆ευτέρα. Από την Εισαγγελία τηρήθηκε άκρα µυστικότητα για το περιεχόµενο των υποµνηµάτων σε αντίθεση µε την προηγούµενη έρευνα που αρχειοθετήθηκε την Παρασκευή 30 ∆εκεµβρίου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk