Χειμώνα-Καλοκαίρι (Λεωφ. Ποσειδώνος 93, Ζούμπερι, τηλ. 22940 99704, 6944 636 134)
Η επιμέλεια του μενού ανήκει στην μαμά, Νίκη Παρλιάρου, αν και τον τελευταίο λόγο (τα γλυκά δηλαδή) τον έχει ο Φώτης Χρυσανθίδης.Οσο για τη γεύση, -όπως πάντα- εγγυημένη.
Menu Χριστουγέννων (38ευρώ/άτομο )
Καλοσώρισμα: Σούπα βελουτέ από κάστανα και κόκκινη κολοκύθα
Πρώτο πιάτο: Μιλφειγ με φιλέτο από λαβράκι και λευκή σάλτσα με φρέσκα μυρωδικά και σαλάτα από φρέσκιες πρασινάδες με κράνμπερι, ξυνόμηλο, καρύδια και σος πορτοκαλιού
Κύριο πιάτο: Μοσχάρι (entrecote) σε σάλτσα κόκκινου κρασιού με δαμάσκηνα και πουρέ γλυκοπατάτας
Προ-desert: Σορμπέ μανταρίνι με κρέμα σοκολάτα caraibe
Γλυκό: Κορμός κάστανο με σοκολάτα
Επίσης, στα 4 άτομα, το δεύτερο μπουκάλι κρασί προσφέρεται δωρεάν.
Menu πρωτοχρονιάς (38 ευρώ/άτομο)
Καλοσώρισμα: Σούπα βελουτέ από κόκκινη κολοκύθα και σέλερι
Πρώτο πιάτο:και πράσινη σαλάτα με ρόδι ,καρύδια, ψητό χαλούμι και σος με μέλι και αρωματικά βότανα
Κύριο πιάτο: Κότσι χοιρινό με σάλτσα μουστάρδας και άγριο ρύζι με συκωτάκια πουλιών (ιτς πιλαφ)
Προ-desert: Μους σαμπάνια με μέλι
Γλυκό: Σοκολατένια έκπληξη
Fuga (Κόκκαλη 1, Αθήνα, τηλ. 210 7242 979)
Το εστιατόριο του Μεγάρου Μουσικής, συμπληρώνει φέτος ένα χρόνο επιτυχημένης λειτουργίας και μας προσφέρει μενού για την Παραμονή αλλά και την ημέρα των Χριστουγέννων γεμάτο ιδιαίτερες γεύσεις με την υπογραφή των Andrea Berton (σύμβουλος σεφ) και του συνεργάτη του Pantaleo De Pinto (μόνιμος σεφ).
Καλωσόρισμα: Σούπα κολοκύθας με ricotta και μέλι
Πρώτο πιάτο: Σολομός μαριναρισμένος με άνηθο και «mostarda» αχλαδιού
Ριζότο με παντζάρι και σάλτσα σαμπάνιας με παρμεζάνα
Κύριο πιάτο: Κόκορας με Χριστουγενιάτικη γέμιση από κάστανα, μανιτάρια, και φουαγκρά σερβιρισμένος με πουρέ σελινόριζας
Επιδόρπιο: Τιραμισού με panettone
65 ευρώ / άτομο
Whispers of Wine (Αγίου Κωνσταντίνου 48, Μαρούσι, τηλ. 210 6179 051 και 6973 997 879)
Για την παραμονή των Χριστουγέννων (5 πιάτα/55 ευρώ) και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς (7 πιάτα/65ευρώ) ο βραβευμένος με Χρυσό σκούφο Γιώργος Γρύλλης, επιμελείται ένα μεσογειακό μενού με οινική συνοδεία από μια πλούσια κάβα εγχώριων και εισαγόμενων ετικετών.
Παραμονή Χριστουγέννων
Καλοσώρισμα: Βελουτέ σούπα άγριων μανιταριών του δάσους αρωματισμένη με παλαιωμένο Port, Noilly prat και νιφάδες παρμεζάνας και 1 ποτήρι από Moscato d’ Asti.
Πρώτο πιάτο: Ανάμεικτη σαλάτα με φιλετάκια πάπιας, ηλιόσπορους, τραγανά φλέικς αγκινάρας και βινεγκρέτ ροδιού και ραβιόλι γεμιστό με duxelles μανιταριών, σάλτσα από pecorino Romano και βερύκοκο .
Κύριο πιάτο: Γαλοπούλα braised με λαχανικά, ροζ πιπέρι και εστραγκόν και γέμιση από τα συκωτάκια της, αποξηραμένα φρούτα και φουντούκια.
Επιδόρπιο: Αχλάδι ποσέ σε κρασί Βarolo και Μoscato d’ Asti με μπαχαρικά και παγωτό μελομακάρονο.
Παραμονή Πρωτοχρονιάς
Καλωσόρισμα: Bisk γαρίδας με καβούρι, αρωματισμένο κρουτόν με βασιλικό και τραγανό μαϊντανό με ποτήρι από Moscato d’ Asti.
Πρώτα πιάτα: Ανάμεικτη σαλάτα με καπνιστό σολομό και gravlax , κύβους αγγουριού και βινεγκρέτ από σόγια σος με λάιμ. Σορμπέ ροδιού αρωματισμένο με βότκα Beluga. Καραμέλες γεμιστές με gorgonzola και απαλή κρέμα καρυδιού με σύκο.
Κύριο πιάτο: Rib eye σιγοψημένο για 12 ώρες σε σος από το ζουμί του και πατάτες σοτέ με μανιτάρια και αρωματικά βότανα.
Επιδόρπιο: Μιλφέιγ με κρέμα από κάστανο και βατόμουρα .
Lalu (Αναγνωστοπούλου 1, Κολωνάκι, τηλ. 210 6233 933 και 6942 400 896)
Μενού Χριστουγέννων, 100€/άτομο
Καλωσόρισμα: Ποτήρι γαλλικής σαμπάνιας με ποικιλία από καναπεδάκια και καπνιστός σολομός σε μπλίνις, fresh cream και μπρικ.
Πρώτο πιάτο: Γεμιστή γαλοπούλα με ξυνόμηλα, κουκουνάρι και δαμάσκηνα, σορμπέ μάνγκο με πέρλες από ρόδι και μέντα και χριστουγεννιάτικη σαλάτα.
Κύριο πιάτο: Φιλέτο Rossini με φουά γκρα, πατάτα φοντάν και καραμελωμένο μήλο
Επιδόρπιο: Μους πραλίνα με φεγιεντίν και φύλλα χρυσού
Επίσης
30-40 ευρώ / άτομο
Καλωσόρισμα του Αντώνη (Γεωργ. Λύρα 41, Νέα Κηφισιά, τηλ. 210 8017 869)
Ο Αντώνης Ρούσος δεν θα περιορίσει το ελεύθερο πνεύμα της γιορτινής επιλογής σε συγκεκριμένο μενού, αλλά θα εμπλουτίσει τις κατσαρόλες του με αγριογούρουνο στιφάδο, χοιρινό με δαμάσκηνα, κόκορα χριστουγεννιάτικο και μοσχάρι βραστό.
Αργουρα(Αγησιλάου 49-51, Τζιτζιφιές, τηλ. 217 7173 200)
Τον Νίκο Μιχαήλ τον αγαπήσαμε για τον τρόπο που ανανεώνει τη γεύση της θάλασσας, με σεβασμό για την πρώτη ύλη. Ωστόσο, στο φετινό ρεβεγιόν των Χριστουγέννων, που θα κοστίσει 35 ευρώ για τα 5 πιάτα του, ο Νίκος σκοπεύει να μας ξετυλίξει το ταλέντο του και στις στεριανές γεύσεις.
Polly Maggoo (Λεωνίδου 80 & Σαλαμίνος, Κεραμεικός, τηλ. 210 5241 120)
Γύρω στα 37 ευρώ και με 4 πιάτα σχεδιάζει το μενού του και ο Γιώργος Ηλιού που θα ρεβεγιονάρει μόνο την παραμονή των Χριστουγέννων. Με ελληνική άποψη κι ένα κάτι από κλασική γαλλική κουζίνα, θα μαγειρέψει και μοσχαρίσια μάγουλα με λάδι λευκής τρούφας και γλυκό με λευκή σοκολάτα.
Αθήρι (Πλαταιών 15, Κεραμεικός, τηλ. 210 3462 983)
Ο Αλέξανδρος Καρδάσης αλλάζει πλεύση στο Αθήρι του και σχεδιάζει νέο μενού. Για τις γιορτές ξέρει πως θα αρχίζει με σούπα, θα συνεχίζει με πράσινη σαλάτα με σάλτσα αποξηραμένων σύκων, ρόδι και ψητό μανούρι, μοσχάρι μπρεζέ με πουρέ γλυκοπατάτας και καπνιστή σάλτσα. Το δε επιδόρπιο θα είναι σοκολατένιο. Κάπως έτσι θα είναι το μενού και για την Πρωτοχρονιά και η πρόθεσή του είναι να κρατηθούν οι τιμές στα 35 ευρώ για 5 πιάτα.
Bar-B-Q (Ελ. Βενιζέλου 46, Νέα Σμύρνη, τηλ. 210 9319 675)
Εδώ και Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά ισχύουν «τα κοψίδια στις τιμές», οπότε θα μπορείς να παραγγείλεις από τον κατάλογο, αλλά θα υπάρχει και γιορτινό πιάτο ημέρας. Σούπα γλυκιάς κολοκύθας και η παραδοσιακή γαλοπούλα με τη γέμισή της, ενώ την Πρωτοχρονιά προτείνουν χοιρινό ή πικάνια. Οι τιμές θα κυμαίνονται από 30 ως 35 ευρώ.
Μπουκιά-Μπουκιά (Τυρταίου 39, Παλαιό Φάληρο, τηλ. 210 9320155)
Στη γνωστή οικογενειακή ατμόσφαιρα του απλού αυτού εστιατορίου δεν σηκώνει να υπάρξει ταμπλ ντ’ οτ. Θα είναι ανοιχτά όμως τα Χριστούγεννα και ο καθένας θα μπορεί να παραγγείλει από τον κατάλογο ή να επιλέξει το πιο γιορτινό αγριογούρουνο που θα μαγειρευτεί με μανιτάρια πορτσίνι και πατατούλες φούρνου (25 ευρώ, περίπου, αναλόγως παραγγελίας).
Il Buco (Σαρρή 18 και Σαχτούρη 2, τηλ. 210 3210 388)
Στο χαριτωμένο ιταλικό εστιατόριο, στις παρυφές του Ψυρρή, η γιορτή θα βασιστεί κατ’ αρχήν στα πολύ καλά αλλαντικά και τυριά που εισάγουν μόνοι τους για το εστιατόριο και το ντελί τους. Αυτές τις μέρες, έχοντας τη δυνατότητα να επιλέξεις εκτός των γιορτινών και 2-3 επιπλέον πιάτα από τον κατάλογο, δεν θα ξεφύγεις από τα 40 ευρώ, με το κρασί.
40-70 ευρώ / άτομο
Η Ρένα της Φτελιάς (25ης Μαρτίου 28, Ν. Ψυχικό, τηλ. 210 6743 874, 210 6748 718)
Με μενού 5 πιάτων στην τιμή των 45 ευρώ, όπου περιλαμβάνεται και ένα μπουκάλι κρασί του εστιατορίου, λευκό ή κόκκινο, αλλά και δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε δύο κύρια, η Ρένα ετοιμάζεται τόσο για τα Χριστούγεννα όσο και για την Πρωτοχρονιά δίνοντας έμφαση στη σπιτική ατμόσφαιρα που θέλει να διατηρήσει ειδικά φέτος τις γιορτές.
Ανετον (Στρ. Λέκκα 19, Μαρούσι, 210 8066 700)
Με 40 ευρώ για το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων και 60 για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς μαζί με το κρασί, ο Βασίλης Καλλίδης μαγειρεύει μενού βασισμένο στο κρέας από μικρές φάρμες, κλείνοντας το μάτι με χιούμορ στη γιορτινή κουζίνα της παράδοσης. Στο τέλος κέρασμα τα κουραμπιεδάκια και τα μελομακάρονα από τα χεράκια του.
Γεύσεις με ονομασία προέλευσης (Λεωφ. Κηφισίας 317, Κηφισιά, τηλ. 210 8001 402)
Η Νένα Ισμηρνόγλου δίνει ένα γυναικείο άγγιγμα στα αρωματικά και στα μπαχαρικά του χειμώνα και προτείνει ένα μενού 7 πιάτων μόνο για το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων, με 65 ευρώ. Ανοίγει την όρεξη με θαλασσινά μεζεδάκια και κολοκυθόσουπα με πορτοκάλι και τζίντζερ, συνεχίζει με ριζότο με κάστανα και τραγανό προσούτο, γουρουνόπουλο με τσάτνεϊ από κυδώνι και στον επίλογο ένα σοκολατένιο γλυκό με φρούτα του δάσους.
Hytra (Ν. Αποστόλη 7, Ψυρρή, τηλ. 210 3316 767)
Ο Νίκος Καραθάνος ωριμάζει και αποδεσμεύεται από τα ήθη των ισπανών δασκάλων του, δίνοντας μια ολοκαίνουρια διάσταση στη γεύση της ελληνικής παράδοσης, σε παρουσίαση που μοιάζει με θεατρική παράσταση. Κάτι μου λέει ότι για χάρη των ημερών ίσως να ξαναθυμηθεί το ονειρεμένο γουρουνάκι του «με τρεις τρόπους». Για τα ρεβεγιόν των γιορτών, 70 ευρώ τα 5 πιάτα.
50-80 ευρώ / άτομο
2 Μαζί (Νίκης 48, Πλάκα-Σύνταγμα, τηλ. 210 3222 839)
Η σύμπραξη του Γιάννη Μπαξεβάνη και του Ηλία Γώγου στην οδό Νίκης μάς υπόσχεται για φέτος γιορτινά τραπέζια με κρητικής εμπνεύσεως εδέσματα. Τα Χριστούγεννα θα υπάρχει ένα μενού με τέσσερα πιάτα κρητικών μεζέδων και κότσι από αγριογούρουνο σιγομαγειρεμένο με τον παραδοσιακό τρόπο, αλλά όποιος δεν θέλει το μενού θα παραγγείλει από τον κατάλογο. Αν επιλέξεις και τα 5 πιάτα του μενού θα φτάσεις στα 50 ευρώ.
2 Duo (Ξενοκράτους 49, Κολωνάκι, τηλ. 210 7294 111-2)
Στο καινούργιο εστιατόριο (ex Stars, ex Al Milanese), όπου συνεργάζονται ο Λευτέρης Λαζάρου (Βαρούλκο) με τον Βάλτερ Φανιόνι (Da Walter), η κλασική ιταλική πρόταση των ζυμαρικών γίνεται πιο γιορτινή. Θα υπάρχει πικάνια με πάστα τρούφας και παπαρδέλες με κοτόπουλο ή κάποιο άλλο πουλερικό και θα μπορείς να επιλέγεις από τον κατάλογο ή το μενού που θα κυμανθεί μεταξύ 50 και 52 ευρώ.
Fabrizio’s (Σπευσίππου 8, Κολωνάκι τηλ. 210 7229 971 & 210 7224 180)
Στου Fabrizio η κουζίνα γιορτάζει καθημερινά, για τα Χριστούγεννα, όμως, ο σεφ θα ετοιμάσει σούπα κολοκύθας με ραβιόλι γεμιστό με ξηρούς καρπούς, θα ακολουθήσει ένα πρώτο πιάτο έκπληξη, πάπια ή χήνα, μαγειρεμένη με τον παραδοσιακό τρόπο της ιδιαίτερης πατρίδας του σεφ, και θα κλείσει με ένα πανετόνε, που σερβίρεται με λικέρ La strega. Για την Πρωτοχρονιά σχεδιάζει κάτι εξίσου ξεσηκωτικό. Και τις δύο μέρες το μενού θα φτάσει στα 50 ευρώ.
Botrini’s (Βασ. Γεωργίου Β’ 24Β, Χαλάνδρι, τηλ. 210 6857 324)
Ο Εκτορας Μποτρίνι μετά από ένα καλωσόρισμα, για τα Χριστούγεννα θα σερβίρει κρέμα από φασόλια μπορλότι και τόνο, βούτυρο μπίρας και φοκάτσα σολομού, καρπάτσο από μοσχάρι με μανιτάρια πορτσίνι και κρέμα τρούφας, στήθος από ορτύκι γεμιστό με φουαγκρά και κερκυραϊκή συκόπιτα, ριζότο με ρόδι και γαρίδες και κακάο, αγριόχοιρο με πολέντα, ενώ για επιδόρπιο θα σερβίρει σαμπλέ με τρεις σοκολάτες. Διαφορετικό και ξεχωριστό μενού για την Πρωτοχρονιά. Υπολογίζεις 65 ευρώ για τα Χριστούγεννα και 75 ευρώ για την Πρωτοχρονιά.
Cibus (Αίγλη Ζαππείου, είσοδος από Βασ. Ολγας, τηλ. 210 3369 364)
Ο Δημήτρης Δημητριάδης παρ’ ότι έχει κάνει στροφή προς την παραδοσιακή μας κουζίνα, για τις γιορτές καταργεί τα εθνικά όρια και μεταξύ άλλων αποφασίζει να σερβίρει τα Χριστούγεννα την πολύ επιτυχημένη μανιταρόσουπά του και στήθος φραγκόκοτας κονφί με σάλτσα κύμινου (58 ευρώ το μενού), ενώ για την Πρωτοχρονιά θα κινηθεί σε ντολμά πάπιας κονφί, πουρέ σελινόριζας και πράσινου μήλου και μοσχάρι με πουρέ πατάτας με τρούφα μεταξύ άλλων (78 ευρώ το μενού).