Το Β’ Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ Τήνου θα πραγματοποιηθεί και φέτος στο κυκλαδίτικο νησί το τριήμερο 28-30 Ιουλίου, στη Χώρα, στο χωριό Βωλάξ και στην πλατεία του χωριού Πύργος. Θα συμμετάσχουν δεκαεπτά συγγραφείς, από έντεκα χώρες, οι οποίοι με σημαντικές ομιλίες, λογοτεχνικές εισηγήσεις και αναγνώσεις, θα φωτίσουν το κοινό με το έργο τους σε εννέα διαφορετικές γλώσσες.

«Το τριήμερο αυτό η Τήνος θα χορέψει στους ρυθμούς της ποίησης. Φέτος τα πράγματα είναι λίγο πιο μαζεμένα και λόγω της συγκυρίας είμαστε επί της ουσίας πιο σεμνοί και ταπεινοί. Παρά τη μεγάλη οικονομική κρίση όμως, υπάρχει μεγάλη όρεξη για λογοτεχνία. Ο κόσμος της τέχνης, σε περιόδους κρίσης, συσπειρώνεται και στρέφεται δημιουργικά προς τον εαυτό του και τον υπόλοιπο κόσμο. Ακόμα και τα λογοτεχνικά περιοδικά, απ’ ότι μαθαίνω, παρουσιάζουν τώρα σημαντική κίνηση» λέει στο «Βήμα» ο Ντίνος Σιώτης, εκδότης του περιοδικού (δε)κατα και εκπρόσωπος της Κοινωνίας των (δε)κάτων, που διοργανώνει το φεστιβάλ για δεύτερη συνεχή χρονιά σε συνεργασία με το Δήμο Τήνου, το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου και το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού.

Έχουν προσκληθεί και θα παραβρεθούν εκτός απροόπτου, απ’ το εξωτερικό, οι Φερνάντο Αραμπάλ (Ισπανία), Σαάντι Γιουσέφ (Ιράκ), Γιαχσίν Γουάνγκ (Κίνα), Τζέφρι Κάρσον (ΗΠΑ), Τόμικα Μπάγισιτς (Κροατία), Βίντα Ογκνιένοβιτς (Σερβία), Μέρι Ο’ Μάλεϊ (Ιρλανδία), Αμίρ Ορ (Ισραήλ) και Φερεϋντούν Φαριάντ (Ιράν). Απ’ την Ελλάδα στην Τήνο θα βρίσκονται η Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, ο Γιάννης Δάλλας, ο Δημήτρης Καλοκύρης, η Δήμητρα Κολλιάκου, η Ιωάννα Μπουραζοπούλου, ο Δημήτρης Νόλλας, ο Πέτρος Τατσόπουλος και ο Τεύκρος Μιχαηλίδης (εκπροσωπώντας και την Κύπρο).
Στόχος του φεστιβάλ είναι να καταστεί η Τήνος τόπος συνάντησης της σύγχρονης παγκόσμιας λογοτεχνίας, ένα νησί όπου η Δύση συναντά την Ανατολή, ο Βοράς το Νότο, το Αιγαίο τη Μεσόγειο, η Ευρώπη την Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Οι διοργανωτές λένε πως επιπλέον πρόκειται για μια «πολυεθνική, πολυπολιτισμική γιορτή με απώτερο σκοπό και μακροπρόθεσμο στόχο να καταστεί η Ελλάδα, και συνεπακόλουθα η Τήνος, τόπος και προορισμός πνευματικού/καλλιτεχνικού τουρισμού». Οι συγγραφείς θα διαβάσουν κείμενά τους στη γλώσσα τους (θα υπάρχει μετάφραση για το κοινό) με σκοπό τη γνωριμία της ελληνικής με άλλες σύγχρονες λογοτεχνίες του κόσμου σε ένα πνεύμα εξωστρέφειας και ανταλλαγής.
«Θα αποφύγουμε τα λάθη και τις παραλείψεις τις περσινής χρονιάς» επισημαίνει ο Ντίνος Σιώτης που βλέπει το φεστιβάλ πλέον να καθιερώνεται. «Δεν είναι λίγο πράγμα για ένα μικρό νησί όπως η Τήνος αυτό που συμβαίνει» συνεχίζει επισημαίνοντας τον ενθουσιασμό των τοπικών αρχών αλλά και του ντόπιου επιχειρηματικού κόσμου που στηρίζει οικονομικά «αυτή την άλλη όψη της πνευματικότητας του νησιού, όχι μόνο την ξεκάθαρα θρησκευτική» συνδυασμένη φυσικά με στοιχεία του τοπικού χαρακτήρα του νησιού, όπως μουσική και χορευτικά συγκροτήματα.
Ειδικότερα, το μεσημέρι του Σαββάτου 31 Ιουλίου 2011, θα υπάρξει συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τους συγγραφείς και το κοινό στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού ενώ θα προβληθεί και η διάρκειας 60 λεπτών ταινία του «μεγάλου αστεριού του φετινού φεστιβάλ Φερνάντο Αραμπάλ» με τον χαρακτηριστικό τίτλο για τον ισπανό σουρεαλιστή «Η τέχνη του να είσαι ο Αραμπάλ».
«Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί και του χρόνου κατά 95%, έχουμε εξασφαλίσει όλα τα χρήματα και τις χορηγίες που είναι απαραίτητες γι’ αυτό» προαναγγέλλει την ευχάριστη εξέλιξη ο Ντίνος Σιώτης. Την επόμενη χρονιά φιλοδοξία των υπευθύνων είναι το φεστιβάλ να γίνει ακόμα πιο «ανοικτό». Θα στηθεί μια μεγάλη εξέδρα στην κεντρική πλατεία, στο λιμάνι, όπως έχει ήδη συμφωνηθεί με το Δήμο Τήνου ούτως ώστε το πολιτιστικό αυτό γεγονός να κατακλύσει ολόκληρο το νησί.

Κύριος οικονομικός χορηγός του Φεστιβάλ ο ΟΠΑΠ.

Περισσότερες πληροφορίες και το αναλυτικό πρόγραμμα στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ, www.tinoslitfestival.com
Τα πεπραγμένα του περσινού Φεστιβάλ μπορείτε να τα δείτε στο: https://issuu.com/society_of_dekata/docs/first_tinos_international_literary_festival_procee