Σήμερα τοβράδυ της Πέμπτης ξεκινά και επισήμως το 23ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου. Η αυλαία ανοίγει με το Μέλι του Τούρκου σκηνοθέτη Σεμίχ Καπλάνογλου. Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε ειδική προβολή του Μαχαιροβγάλτη, της νέας ταινίας του Γιάννη Οικονομίδη.

Αφιερώματα, πρεμιέρες και ένα διαγωνιστικό τμήμα με έντεκα ταινίες αποτελούν τον πυρήνα του «Πανοράματος» που διεξάγεται από τις 21 έως τις 31 Οκτωβρίου.

Συνολικά, περισσότερες από 100 ταινίες θα προβληθούν στους κινηματογράφους Απόλλων, Τριανόν και στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Στο διαγωνιστικό τμήμα συμμετέχουν έντεκα ταινίες, ανάμεσά τους και μία ελληνική (Η Ανταρσία της Κόκκινης Μαρίας). Οι υπόλοιπες συμμετοχές είναι οι εξής: Snap, Η παράξενη υπόθεση της Αντζέλικα, Les petits ruisseaux, The Ambulance, Chantrapas, Over Your Cities Grass Will Grow, Ο Άνθρωπος που θα έρθει, Κάποιες άλλες ιστορίες, Die Fremde, L’ uomo Nero.

Πρεμιέρα θα κάνουν επίσης στο Πανόραμα το Machete του Ρόμπερτ Ροντρίγκεζ με την καλτ φιγούρα Ντάνι Τρέχο, η νέα ταινία του Αμπάς Κιαροστάμι με τίτλο Γνήσιο Αντίγραφο, το Essential Killing του Γ.Σκολιμόβσκι -ο οποίος θα βραβευτεί από το Πανόραμα και πολλές άλλες.

Κατά τη διάρκεια του Πανοράματος οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν πλήθος αφιερωμάτων.

Το αφιέρωμα «Καθημερινός Φασισμός» περιλαμβάνει ταινίες των Ελία Καζάν, Λουί Μαλ, Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, Μπερνάρντο Μπερτολούτσι, ενώ αφιέρωμα γίνεται επίσης στο ιταλικό γουέστερν γνωστό και ως «σπαγγέτι γουέστερν».

Τον άγνωστο Σάμιουελ Φούλερ παρουσιάζει το Πανόραμα σε μια ρετροσπεκτίβα του έργου του Αμερικανού σκηνοθέτη.

Διάσημες τριλογίες έχουν, επίσης, την τιμητική τους στο Πανόραμα. Σε αυτές περιλαμβάνονται, ανάμεσα στα άλλα, τριλογίες (τρεις ταινίες που συνδέονται μεταξύ τους με κάποιον τρόπο) των Μασάκι Κομπαγιάσι, Αντρέι Βάιντα, Μπιλ Ντάγκλας, Τζον Γου, καθώς και η «τριλογία του Απού» του Σατιατζίτ Ρέι.

Οι «κλόουν» του σινεμά έχουν βρει επίσης τη θέση τους στο Πανόραμα. Πρόκειται για τους Μπάστερ Κίτον, Τσάρλι Τσάπλιν, Αδελφούς Μαρξ, Πίτερ Σέλερς, Ζακ Τατί, αλλά και τον σύγχρονο Ρομπέρτο Μπενίνι.

Το ελληνικό σινεμά έχει το δικό του αφιέρωμα με ταινίες της δεκαετίας του 1980. Από το Άρπα Κόλλα του Νίκου Περάκη, στην Πρωινή Περίπολο του Νίκου Νικολαΐδη, κι από εκεί στο τρυφερό Δέντρο που Πληγώναμε του Δήμου Αβδελιώδη και το Ρεπό του Βασίλη Βαφέα. Το αφιέρωμα συνοδεύεται από εικαστική έκθεση.

Παράλληλα, το Πανόραμα γιορτάζει τα 50 χρόνια Κυπριακής Δημοκρατίας με την προβολή του ντοκιμαντέρ Λεηλατώντας μια ματωμένη χώρα, ένα οδοιπορικό του συγγραφέα Βασίλη Βασιλικού στην Κύπρο.

Το «Πανόραμα» θα ρίξει αυλαία με την ταινία της Σοφία Κόπολα Somewhere, η οποία βραβεύτηκε πρόσφατα στο Φεστιβάλ της Βενετίας.