«Να κάνεις κάτι χωρίς να κάνεις τίποτε» είναι ωραίο και απροσδόκητο ως σύνθημα, αλλά μπορεί να έχει σχέση και με την πραγματικότητα; Ναι, αν πολλοί άνθρωποι συμφωνήσουν να κάνουν συγχρονισμένα από ένα μικρό (σχεδόν) «τίποτε» και κάποιοι άλλοι καταφέρουν να τα ενώσουν σε… κάτι.

Η αυλή ενός σχολείου ύστερα από κάποια ώρα, όταν φεύγουν τα παιδιά, μένει εντελώς άδεια. Πολλοί δήμοι και σύλλογοι έχουν σκεφθεί ότι είναι κρίμα αυτός ο χώρος να μένει αχρησιμοποίητος ώσπου να πέσει το σκοτάδι και διοργανώνουν κάποιες δραστηριότητες ή απλά αφήνονται οι πόρτες ανοιχτές για να παίζουν όσα παιδιά θέλουν. Μέσα στο σχολείο την ίδια ώρα βρίσκονται κάποια υπολογιστικά μηχανήματα που μένουν κλειστά ως την άλλη ημέρα το πρωί. Αυτά θα μπορούσαν, θεωρητικά τουλάχιστον, να είναι εξίσου ανοιχτά, όπως η αυλή του σχολείου, και μάλιστα να συνεχίσουν να εργάζονται αφού πέσει το σκοτάδι. Να είναι κομμάτια ενός τεράστιου δικτύου που δεν κουράζεται να προσφέρει υπηρεσίες επτά ημέρες την εβδομάδα στην έρευνα για προβλήματα των οποίων η λύση να ωφελεί ολόκληρο τον κόσμο. Καρκίνος, ΑΙDS, ελονοσία, θεωρίες για τη βαρύτητα. Αφορμή για τη δράση αυτή ήταν η απόφαση της ΙΒΜ να δημιουργήσει το Δίκτυο της Παγκόσμιας Κοινότητας (World Community Grid, WCD, http: //www.worldcommunitygrid.org/) ύστερα από την επιτυχία που γνώρισε μια μικρότερη προσπάθεια με σύνδεση πολλών υπολογιστών για να εντοπιστούν τα πιο κατάλληλα μόρια ουσιών που θα μπορούσαν να θεραπεύσουν την ευλογιά. Στο δίκτυο αυτό εντάσσεται όποιος το επιθυμεί και προσφέρει τον χρόνο που δεν εργάζεται για εκείνον ο υπολογιστής του σε δημόσια χρήση. Ως πέρυσι είχαν προσφερθεί περίπου 288.000 χρόνια υπολογιστικού χρόνου. Στην αρχή αυτό ήταν εφικτό μόνο για όποιον διέθετε Windows. Το 1995, με την πρωτοβουλία ενός ανθρώπου, του Ντέιβιντ Αντερσον, στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ δημιουργήθηκε το ΒΟΙΝC (Βerkeley Οpen Ιnfrastructure for Νetwork Computing), επεκτάθηκε σε υπολογιστές με άλλα λειτουργικά, όπως το Linux και το Μac, φθάνοντας τα 5,5 εκατομμύρια συνδεδεμένα μηχανήματα, και τώρα συζητείται η επέκτασή του στα κινητά τηλέφωνα (http: //www. technewsdaily. com/reviewsolar-walk-for-iphone-0503/).

Δεν πρόκειται για εύκολη δουλειά. Πέρα από το να υπερνικήσεις τη δυσπιστία των ανθρώπων να σου ανοίξουν τους υπολογιστές τους, πρέπει να φτιάξεις προχωρημένο λογισμικό που να μοιράζει δουλειά στους υπολογιστές και να συγκεντρώνει τα αποτελέσματα. Και να σκεφθείς χίλια πράγματα. Να δίνεις την ίδια δουλειά σε περισσότερα μηχανήματα και να συγκρίνεις τα αποτελέσματά τους για μεγαλύτερη αξιοπιστία, να μην ενοχλείται ο ιδιοκτήτης όταν εκείνος χρησιμοποιεί το μηχάνημά του. Κατεβάζεις και φορτώνεις ένα ειδικό λογισμικό, αυτό κάνει μια εκτίμηση των δυνατοτήτων του μηχανήματός σου ώστε να δώσει την κατάλληλη δουλειά χωρίς να το γονατίσει. Υπάρχει προδιαγραφή ώστε να μην αυξάνεται η απασχόληση της κεντρικής μονάδας πάνω από το 60%. Ελεγχος της θερμοκρασίας με ένα άλλο πρόγραμμα, το ΤΤhrottle, απαγόρευση να εργάζεται για περισσότερο από 3 δευτερόλεπτα στο 100% και αμέσως μετά πέφτει για λίγο στο 0%, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο χρόνος ώσπου να σκεφθούμε και να χτυπήσουμε την επόμενη λέξη είναι αιώνας για τον υπολογιστή και προλαβαίνει να κάνει πολλά. Πέρα από τα προγράμματα για την έρευνα του καρκίνου και των άλλων ασθενειών, υπάρχουν και προγράμματα εξαιρετικά διασκεδαστικά έως και συναρπαστικά, όπως το περπάτημα επάνω στην επιφάνεια της Σελήνης και η καταγραφή των διαφόρων κρατήρων και αντικειμένων (βλ. τη διεύθυνση http://www.moonzoo.org/how-to-take-part). Δείτε τα, αξίζουν.

algaldadas@yahoo.gr

ΤΑ ΟΚΤΩ ΠΙΟ ΔΙΑΣΗΜΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
ΑΠΟ ΤΑ περίπου 70 πιο εκτεταμένα ερευνητικά προγράμματα που χρησιμοποιούν την προσφερόμενη συλλογική και κατανεμημένη μνήμη έχουν ξεχωρίσει προς το παρόν οκτώ.Το πιο γνωστό,το πιο παλιό και αυτό με τη μικρότερη επιτυχία είναι βέβαια το SΕΤΙ@home, αυτό που ψάχνει για εξωγήινα όντα έχοντας ξεκινήσει από το 1999.

Τα υπόλοιπα επτά είναι:

1. Εinstein@home: Δημιουργήθηκε για να ερευνήσει αν πραγματικά υπάρχουν τα κύματα βαρύτητας εξαιτίας της κίνησης των μαζών που προέβλεπε πριν από 100 χρόνια ο Αϊνστάιν στη θεωρία του.Ακόμη αυτό το ερώτημα δεν απαντήθηκε αλλά στον…δρόμο,χάρη στους σχετικούς και εκτεταμένους υπολογισμούς,ανακαλύφθηκε μια νέα μορφή Ράδιο-Πάλσαρ,όπου με τον όρο Πάλσαρ στην Αστρονομία εννοούμε τα υπέρπυκνα υπολείμματα γιγαντιαίων άστρων που περιστρέφονται με τεράστιες ταχύτητες και εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητικές ακτίνες σαν τεράστιοι φάροι στο Διάστημα.Θεωρήθηκε ως η πρώτη τεράστια αστρονομική ανακάλυψη που οφείλεται στη συλλογική προσφορά μνήμης από τους πολίτες όλου του κόσμου.

2. Μalariacontrol.net: 45.000 άνθρωποι από το 2005 δίνουν χρόνο από τους υπολογιστές τους για να καταγραφούν συμπτώματα και να χαρτογραφηθούν τρόποι αντίδρασης στο πρόβλημα της ελονοσίας.

3. Folding@home: 200.000 υπολογιστές είναι συνδεδεμένοι σε ένα ερευνητικό πρόγραμμα που προσπαθεί να εξηγήσει το πώς αποκτούν οι πρωτεΐνες το πολύπλοκο αυτό σχήμα που θυμίζει ένα μπερδεμένο και σφιχτό κουβάρι.Αυτό θα βοηθήσει στην ανακάλυψη νέων φαρμάκων.

4. Climateprediction.net: Είναι το πιο μεγάλο πρόγραμμα (μέσα σ΄ αυτό υπάρχουν επτά μικρότερα) και ίσως το πιο φιλόδοξο,αφού προσπαθεί να ενσωματώσει κάθε πληροφορία απαραίτητη για να γίνουν προβλέψεις ως προς την εξέλιξη του κλίματος στη Γη.Ηδη με τη βοήθεια 50.000 υπολογιστικών μηχανημάτων έχουν παρακολουθήσει όσο αυτό ήταν δυνατόν εξελίξεις από τον Μεσαίωνα ως σήμερα και έχει προβλεφθεί μια άνοδος της μέσης θερμοκρασίας μεγαλύτερη (δυστυχώς) απ΄ όσο δίνουν άλλα μικρότερα προγράμματα.

5. Quake-Catcher Νetwork: Περίπου 1.000 υπολογιστικά μηχανήματα σκορπισμένα σε ολόκληρο τον κόσμο παίζουν και τον ρόλο σεισμογράφου (τον μεγαλύτερο κατανεμημένο του είδους) στέλνοντας στην Καλιφόρνια πολύτιμα στοιχεία σχετικά με τις αναταράξεις του εδάφους. Χρησιμοποιεί τα επιταχυνσιόμετρα των φορητών ή μπορείς να αγοράσεις με περίπου 40 ευρώ ένα που να προσαρμόζεται σε θύρα USΒ.

6. Virtual Ρrairie: 4.500 υπολογιστές δημιουργούν έναν τεράστιο εικονικό «βοσκότοπο» συνδεδεμένο με ό,τι συμβαίνει στα λιβάδια των Μεσοδυτικών Πολιτειών (Μidwest). Παρακολουθείται η εξέλιξη κάθε φυτού,η συνύπαρξή τους και ελπίζεται ότι θα συγκεντρωθούν πληροφορίες και για φυτά που δίνουν βιοντίζελ.

7. AQUΑ@home: 6.000 μηχανήματα κάνουν τις πρώτες προσπάθειες στον τομέα των Κβαντικών Υπολογιστικών Μηχανημάτων.Προσομοιώνονται τρόποι υπολογισμού λύσεων προβλημάτων με τεράστιες απαιτήσεις και τρόποι αναγνώρισης εικόνων και σχημάτων,μια αδυναμία από παλιά των υπολογιστών να λειτουργήσουν με την ευελιξία του ανθρώπινου ματιού.