ΑΓΚΥΡΑ Με αρκετούς ακραίους χαρακτηρισμούς, είτε με υπερβάλλοντα ενθουσιασμό είτε με έντονο σκεπτικισμό, υποδέχθηκαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. «Είναι ξεκάθαρο ότι ο λαός αναζητεί ένα πιο δημοκρατικό καθεστώς, προς μεγάλη απογοήτευση της κεμαλικής πολιτικής ελίτ, η οποία τα τελευταία χρόνια καταδυνάστευε τον λαόχρησιμοποιώντας ολοένα πιο αυταρχικούς τρόπους διακυβέρνησης» σημειώνει ο Ιχσάν Νταγκί, αρθρογράφος της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας «Ζαμάν». Και τονίζει χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα: «Το αποτέλεσμα αποδεικνύει περίτρανα ότι όσοι λυμαίνονται την πολιτική, ακαδημαϊκή και επιχειρηματική ζωή του τόπουείναι ανίκανοι να διαβλέψουν τις νέες δυναμικές που διαμορφώνονται εντός της τουρκικής πολιτικής σκηνής». Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο έτερος αναλυτής της «Ζαμάν» Μπουλέντ Κενές, ο οποίος επισημαίνει : «Ξεκινώντας από σήμερα [χθες] ο λαός θα πρέπει να αρχίσει να απαιτεί ριζικές πολιτικές αλλαγές. Το νέο Σύνταγμα σημαίνει ότιγια πρώτη φορά στην ιστορία του τουρκικού κράτουςόλοι ανεξαιρέτως θα είναι ίσοι απέναντι στη δικαιοσύνη και στους νόμους».

Αντιθέτως, ο αρθρογράφος Γιαβούζ Μπαϊντάρ, επίσης της «Ζαμάν», είναι πιο επιφυλακτικός απέναντι στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, εκφράζοντας τις επιφυλάξεις του σχετικά με το μέλλον της χώρας. «Μένει να δούμε πώς θα διαμορφωθεί η πολιτική Ερντογάν όσον αφορά το κουρδικό ζήτημα» υποστηρίζει με σκεπτικισμό ο τούρκος αναλυτής, επισημαίνοντας ότι πλέον είναι στο χέρι του τούρκου πρωθυπουργού να βάλει τη χώρα σε έναν ευρωπαϊκό δρόμο.

Η «Χουριέτ» στο κύριο χθεσινό της άρθρο σημειώνει: «Αν και διαφωνούμε με αρκετές από τις προτεινόμενες συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, υπερισχύει η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο για την Τουρκία».

«Ανεξαρτήτως του τελικού αποτελέσματος, η Τουρκία παραμένει εξίσου μπερδεμένη όσο και χθες [προχθές]. Μέσα σε μία νύχτα δεν λύθηκαν όλα τα προβλήματα ως διά μαγείας» θεωρεί η τουρκική εφημερίδα, καταλήγοντας με νόημα: «Η σημασία του δημοψηφίσματος υπερτιμήθηκε από πολλές πλευρές και όσοι τρέφουν μεγάλες προσδοκίεςενδέχεται μελλοντικά να απογοητευθούν».