Aμεσα δημοπρατούνται όλα τα απαιτούμενα έργα αναβάθμισης του διυλιστηρίου Οινοφύτων και μεταφοράς νερού από τον Μόρνο στις κοινότητες που υδροδοτούνται με το προβληματικό νερό της περιοχής πέριξ του Ασωπού, με χρηματοδότηση του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Η ανακοίνωση του υπουργείου ήρθε μετά το θόρυβο που προκλήθηκε από την κοινοποίηση της πρώτης φάσης των αποτελεσμάτων Μελέτης Θνησιμότητας του Παρατηρητηρίου Υγείας Οινοφύτων, που διενεργήθηκε σε 5.842 άτομα, τα τελευταία 11 χρόνια.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι θάνατοι κατοίκων της ευρύτερης περιοχής από καρκινογενέσεις εμφανίζονται ανησυχητικά αυξημένοι (κατά 14% περισσότεροι στα Οινόφυτα, σε σχέση με τους υπόλοιπους κατοίκους στη Βοιωτία), γεγονός το οποίο συνδέεται με τη χρήση νερού, εμπλουτισμένου με εξασθενές χρώμιο.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η επιστημονική υπεύθυνη της μελέτης, καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κυρία Αθηνά Λινού, τόνισε πως θεωρεί ασφαλές το συμπέρασμα ότι «οι συνθήκες ζωής στην περιοχή, την περίοδο εκείνη, οδήγησαν σε σημαντική αύξηση του καρκίνου» και εξήγησε πως «το είδος των καρκίνων, στους οποίους παρατηρείται η αύξηση -εκτός από εκείνον του πνεύμονα- καταδεικνύει την κατανάλωση νερού, επιβαρυμένου με αυτόν τον τοξικό παράγοντα».

Η κυρίαΛινού υπογράμμισε ότι «για να είμαστε 100% σίγουροι, θα πρέπει η μελέτη να συνεχιστεί και να συμπεριληφθούν σε αυτήν κοντινά συγγενικά πρόσωπα των ανθρώπων, που εμφάνισαν καρκίνο. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τα επαγγέλματα, που έκαναν, αν κάπνιζαν, αν κάποιοι από αυτούς έπιναν μόνον εμφιαλωμένο νερό, ή έκαναν μπάνιο με το μολυσμένο νερό. Έτσι μόνο θα εξειδικευθεί το εύρημα τα επόμενα χρόνια».

Το θέμα του προβληματικού νερού ετέθη στη Βουλή στα μέσα Ιουλίου, όταν η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κατερίνα Περλεπέ – Σηφουνάκη, υπέβαλε σχετική ερώτηση προς την αρμόδια υπουργό.

Η κυρία Τίνα .Μπριμπίλη, υπογραμμίζοντας «το ευαίσθητον του ζητήματος» μιας και αφορά δημόσια υγεία, σημείωσε πως «δεν υπάρχει διαχωρισμός του εξασθενούς με το ολικό χρώμιο. Μιλάμε για ολικό χρώμιο πάντα γιατί είναι πάρα πολύ δύσκολο να το ξεχωρίσουμε από το εξασθενές και να δούμε από τι προέρχεται αυτό».

Ο υπουργός μίλησε για την πρόθεση της κυβέρνησης να οργανώσει μία συνάντηση επιστημόνων σε διεθνές επίπεδο, προκειμένου να διαπιστωθούν οι επιπτώσεις του εξασθενούς χρωμίου και αν αυτό μπορεί να υπολογισθεί ξεχωριστά από το ολικό στο πόσιμο νερό.

Με την ανακοίνωσή του, την σήμερατο ΥΠΕΚΑ έκανε γνωστό ότι η συγκεκριμένη επιστημονική συνάντηση έχει ορισθεί για τον Οκτώβριο.

Ο αντιδήμαρχος Οινοφύτων, κ. Γιάννης Νίκας, μιλώντας στο ΑΠΕ, δήλωσε ότι «εμείς, ως δημοτική αρχή, μόλις παραλάβαμε πριν τρία χρόνια, κάναμε αναλύσεις στο νερό και ανακαλύψαμε ότι περιείχε εξασθενές χρώμιο» και συμπλήρωσε ότι «από εκεί και πέρα, έγιναν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες και αυτή τη στιγμή πίνουμε νερό από τον Μόρνο, το οποίο δεν έχει κανένα πρόβλημα».

Σε ερώτηση σχετικά με παράπονα που διατύπωναν οι κάτοικοι σχετικά με το νερό, κατά το παρελθόν, ο κ. Νίκας είπε:

«Ξέραμε στο παρελθόν ότι το νερό είχε νιτρικά, τα οποία δεν είναι επικίνδυνα, αλλά όχι εξασθενές χρώμιο. Το χρώμιο ανακαλύφθηκε πριν τρία χρόνια ακριβώς και η δημοτική αρχή προέβη στις απαιτούμενες ενέργειες, προκειμένου να αποκατασταθεί το πρόβλημα».

Ο κ. Νίκας, κλείνοντας, ξεκαθάρισε, ότι «βάσει των χημικών αναλύσεων, το νερό που πίνουν σήμερα οι κάτοικοι στα Οινόφυτα, είναι μια χαρά».