Πόσα πήρε ο Λαναράς

Η μεγάλη κόντρα ξεκίνησε όταν αποφασίστηκε να δοθεί νέο δάνειο ύψους 25 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 80% εγγυημένο από το Ελληνικό Δημόσιο για την επαναλειτουργία των εργοστασίων της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας. Τα 25 εκατ. ευρώ έρχονται να προστεθούν στα 37 εκατ. ευρώ που ήδη έχει λάβει ο όμιλος τα δύο τελευταία χρόνια από τις πιστώτριες τράπεζες, τα οποία έχουν και αυτά την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Σύμφωνα με το σχέδιο της υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας …

Η μεγάλη κόντρα ξεκίνησε όταν αποφασίστηκε να δοθεί νέο δάνειο ύψους 25 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 80% εγγυημένο από το Ελληνικό Δημόσιο για την επαναλειτουργία των εργοστασίων της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας. Τα 25 εκατ. ευρώ έρχονται να προστεθούν στα 37 εκατ. ευρώ που ήδη έχει λάβει ο όμιλος τα δύο τελευταία χρόνια από τις πιστώτριες τράπεζες, τα οποία έχουν και αυτά την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Σύμφωνα με το σχέδιο της υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κυρίας Λούκας Κατσέλη, θα επαναλειτουργήσουν σε πρώτη φάση τα Κλωστήρια Ροδόπης και Μαρώνειας μαζί με μια μικρή μονάδα στη Νάουσα, ενώ για τη δεύτερη φάση έχει τοποθετηθεί σύμβουλος ώστε να εξετάσει την αποδοτικότητα τριών επενδυτικών σχεδίων για εξυγίανση του ομίλου.

Αυτά αφορούν τη διαχείριση αποβλήτων στα Οινόφυτα, τη δημιουργία εμπορικών και τουριστικών υποδομών στη Νάουσα και τη συμμετοχή σε θεσμικού τύπου επενδύσεις, άμεσα συνδεδεμένες με την ανάπτυξη του κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας.

Ο όμιλος Λαναρά από το 2004 ως σήμερα έχει λάβει δάνεια άνω των 200 εκατ. ευρώ και απευθείας από τις τράπεζες και με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, αλλά δεν κατάφερε να ορθοποδήσει. Μάλιστα η πρακτική της κρατικής παρέμβασης είχε στηλιτευθεί κατ΄ επανάληψη, όχι μόνον από ανταγωνιστές αλλά και από άλλους τραπεζίτες.

Σημειώνεται ότι ο κ. Θ. Λαναράς και οι συν αυτώ έχουν παραιτηθεί από τη διοίκηση της εταιρείας και οι μετοχές που διατηρεί ο κάποτε κύριος μέτοχος είναι ενεχυριασμένες, ενώ η μετοχή της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας έχει διαγραφεί από το Χρηματιστήριο. Η επιχείρηση αναβίωσης της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας δεν είναι εύκολη υπόθεση, αφού αρκετές οφειλές προς τρίτους έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, ο όμιλος είχε τζίρο το 9μηνο του 2009 μόλις 1,7 εκατ. ευρώ, αρνητικά ΕΒΙΤDΑ 24 εκατ. ευρώ, χρειάζεται επειγόντως αύξηση κεφαλαίου, αφού τα ίδια κεφάλαια είναι αρνητικά, και έχει κατακλυστεί από αγωγές εργαζομένων που ζητούν αποζημιώσεις για καταχρηστικές απολύσεις, εκ των οποίων κάποιες έχουν γίνει δεκτές από το Πρωτοδικείο Βέροιας και το Εφετείο Θεσσαλονίκης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Courchevel – Παρίσι – Ντουμπάι Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Γαλλία με περισσότερα από 300.000 κρούσματα ημερησίως, σκέφτεται να «κατηφορίσει» από την Courchevel... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk