NANOΝΕWS

Γιατί οι αράχνες δεν πιάνονται στον ιστό τους; Η ερώτηση δεν είναι και τόσο χαζή, ειδικά αν σκεφθεί κανείς ότι οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει να δώσουν τελική απάντηση. Γνωρίζουμε ότι οι αράχνες διαθέτουν αδένες από τους οποίους εκκρίνεται η πρωτεΐνη που χρησιμοποιείται για την κατασκευή του ιστού. Ο ιστός αποτελείται από τεντωμένα μέρη (αυτά που φεύγουν ακτινωτά από το κέντρο προς την περιφέρεια) και ελαστικά μέρη (τα σπειροειδή) τα οποία διαθέτουν και κόλλα πάνω στην οποία προσκολλώνται τα θύματα.

ΧΑΖΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Γιατί οι αράχνες δεν πιάνονται στον ιστό τους;

Η ερώτηση δεν είναι και τόσο χαζή, ειδικά αν σκεφθεί κανείς ότι οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει να δώσουν τελική απάντηση. Γνωρίζουμε ότι οι αράχνες διαθέτουν αδένες από τους οποίους εκκρίνεται η πρωτεΐνη που χρησιμοποιείται για την κατασκευή του ιστού. Ο ιστός αποτελείται από τεντωμένα μέρη (αυτά που φεύγουν ακτινωτά από το κέντρο προς την περιφέρεια) και ελαστικά μέρη (τα σπειροειδή) τα οποία διαθέτουν και κόλλα πάνω στην οποία προσκολλώνται τα θύματα. Σύμφωνα με μια θεωρία, οι αράχνες παράγουν αντίδοτο στην κόλλα και έτσι είναι προστατευμένες. Ωστόσο το αντίδοτο αυτό δεν έχει βρεθεί. Ετσι, κατ΄ άλλους επιστήμονες οι αράχνες δεν πιάνονται στον ιστό τους γιατί τον υφαίνουν με τέτοιον τρόπο ώστε να μένουν έξω από αυτόν. Παρατηρήστε μια αράχνη επί το έργον. Ισως βρείτε εσείς τη λύση του μυστηρίου…

ΟΙ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ
Τα κορν φλέικς του Πίτερ Παν «Δεν είναι ποτέ αργά να απολαύσεις την παιδική ηλικία» ήταν το συμπέρασμα επιστημονικών ερευνών γύρω από τις προτιμήσεις κάποιων καταναλωτών. Και διάφορες εταιρείες το αξιοποίησαν εκπληκτικά καλά. Ο,τι άρεσε σε κάποιον όταν ήταν μικρός συχνά του αρέσει και όταν μεγαλώσει. Με τη δυσκολία για να βρουν δουλειά πολλοί άνθρωποι αργούν να φύγουν από το πατρικό τους σπίτι και μένοντας εκεί συμπεριφέρονται περίπου σαν παιδιά. Τρώνε παιδικά μπισκότα, λούζονται με παιδικό σαμπουάν, μυρίζουν σαν μπέμπηδες. Ο μέσος όρος ηλικίας όσων παίζουν βιντεοπαιχνίδια, από 18 ετών που ήταν τη δεκαετία του ΄90, τώρα είναι στα 28. Αν και πέφτει ο αριθμός των παιδιών στην Ευρώπη, οι εταιρείες παιδικών τροφών εξακολουθούν να μην έχουν κάμψη στις πωλήσεις τους. Ναι, όποιος θα ήθελε πολύ να είχε μπροστά του τώρα μια μωρουδιακή μπισκοτόκρεμα δεν είναι πλέον καθόλου μόνος.

Η ΦΡΑΣΗ
«Είναι του γλυκού νερού» Πολύ συχνά, όταν αμφιβάλλουμε για τις ικανότητες κάποιουκυρίως γιατρού ή δικηγόρουσυνηθίζουμε να λέμε ότι είναι «του γλυκού νερού». Η αρχή της φράσης κρατάει από τον καραβοκύρη του γλυκού νερού, δηλαδή εκείνον που ταξιδεύει μονάχα στα ποτάμια και στις λίμνες και είναι ανίκανος να ταξιδέψει σε ανοιχτή θάλασσα.

ΠΑΡΟΙΜΙΑ
Ο φούρνος είναι αποκαής Μια φράση που αναφέρεται στις σκιαθίτικες παροιμίες τις συγκεντρωμένες στο υπέροχο τετράτομο πόνημα του πατρός Γ. Ρήγα «Σκιάθου λαϊκός πολιτισμός». Οταν λοιπόν έλεγαν για κάποιον ότι είναι «φούρνος αποκαής» αναφέρονταν είτε σε έναν που είχε πιει ώσπου να μεθύσει και αφού συνερχόταν λίγο αρκούσε ένα ποτηράκι για να ξανακυλήσει είτε για κάποιον που, αφού είχε εξοργιστεί και καλμάρει λίγο, αρκούσε μια κουβέντα για να τον ξανακάνει έξαλλο. Ολα αυτά δεν ήταν άλλο από μια υπέροχη μεταφορά της εμπειρίας ότι ένας φούρνος, εκ κατασκευής με μεγάλη θερμοχωρητικότητα, αφού πυρακτωθεί, μετά έστω και αν μείνει για λίγο σβηστός κρυώνει πολύ αργά και αρκεί πλέον μια μικρή φωτιά για να τον επαναφέρει σε υψηλή θερμοκρασία. Αυτός είναι ο φούρνος ο αποκαής!

Η ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
www.globalconflicts.eu/gettingstarted Υπάρχουν και τα λεγόμενα serious games, τα σοβαρά παιχνίδια, όχι όμως με την έννοια του πληκτικού. Ούτε πρόκειται για σοβινιστικά «patriot games». Ο καθηγητής της Ιστορίας μπορεί, αφού περιηγηθεί πρώτα ο ίδιος τον χώρο, να επιλέξει κάποιο γεγονός όπως η διαμάχη Παλαιστινίων- Ισραηλινών και μέσα από ένα βιντεοπαιχνίδι οι μαθητές και οι μαθήτριές του να μάθουν πολύ περισσότερα πράγματα απ΄ ό,τι ξεφυλλίζοντας βαριεστημένα το βιβλίο της Ιστορίας. Μια ευκαιρία τώρα που τα πρωτάκια του Γυμνασίου θ΄ αποκτήσουν και το δικό τους… μηχανάκι.

soufleri@dolnet.gr

algaldadas@yahoo.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk