Η «καμπύλη του τοξότη» προδίδει τη… βουτιά χωρίς σύνορα

Η «καμπύλη του τοξότη» είναι το στοιχείο που προδίδει τους… βουτηχτές του σύγχρονου ποδοσφαίρου, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη του Πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ! Οι ψυχολόγοι κκ. Πολ Μόρις και Ντέιβιντ Λιούις, οι οποίοι διενήργησαν την εκτεταμένη έρευνα προκειμένου να ανακαλύψουν τις διαφορές ανάμεσα σε έναν ποδοσφαιριστή που παίζει θέατρο και κάποιον άλλον που ανατρέπεται από τον αντίπαλο, δημοσίευσαν τα αποτελέσματά τους στην επιθεώρηση «Journal of Νonverbal Βehaviour» σημειώνοντας ότι η «καμπύλη του τοξότη»- η πορεία των.

Η «καμπύλη του τοξότη» είναι το στοιχείο που προδίδει τους… βουτηχτές του σύγχρονου ποδοσφαίρου, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη του Πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ! Οι ψυχολόγοι κκ. Πολ Μόρις και Ντέιβιντ Λιούις, οι οποίοι διενήργησαν την εκτεταμένη έρευνα προκειμένου να ανακαλύψουν τις διαφορές ανάμεσα σε έναν ποδοσφαιριστή που παίζει θέατρο και κάποιον άλλον που ανατρέπεται από τον αντίπαλο, δημοσίευσαν τα αποτελέσματά τους στην επιθεώρηση «Journal of Νonverbal Βehaviour» σημειώνοντας ότι η «καμπύλη του τοξότη»- η πορεία των… ιπτάμενων ποδοσφαιριστών με τα χέρια σηκωμένα, τις παλάμες ανοιχτές προς τον ουρανό, το προτεταμένο στήθος και τα πόδια λυγισμένα- εμφανίζεται μόνο στις περιπτώσεις που κάποιος επιχειρεί να ξεγελάσει τον διαιτητή!

«Δεν συμβαίνει σε όλες τις περιπτώσεις που κάποιος κάνει θέατρο, ωστόσο βιομηχανικά δεν υπάρχει ούτε μία περίπτωση να ανατραπεί κάποιος ποδοσφαιριστής και να… εκτοξευθεί με αυτόν τον τρόπο στον αέρα» εξήγησε ο κ. Μόρις, συμπληρώνοντας ότι σε μια πραγματική πτώση «τα χέρια ενστικτωδώς πηγαίνουν προς τα κάτω, προκειμένου να προστατεύσουν το σώμα, είτε προς τα πλάγια, για να επανακτηθεί η χαμένη ισορροπία». Παράλληλα οι δύο ερευνητές δεν παρέλειψαν να υπογραμμίσουν ότι «όσο ανόητη κι αν είναι αυτή η συμπεριφορά, οι παίκτες προσπαθούν να ξεγελάσουν τον διαιτητή και ελπίζουν ότι με αυτό το υστερικό πέσιμο θα κερδίσουν την προσοχή του, δείχνοντάς του παράλληλα πόσο σκληρό ήταν το… μαρκάρισμα που δέχτηκαν. Το εκπληκτικό είναι ότι αυτή η συγκεκριμένη συμπεριφορά δεν αποτελεί “προνόμιο” κάποιου πρωταθλήματος. Είναι μια βουτιά χωρίς σύνορα». Στην προσπάθειά τους να ενημερώσουν τους διαιτητές και τις επαγγελματικές λίγκες για την ανακάλυψή τους, οι κκ. Μόρις και Λιούις συμπληρώνουν ότι «ακόμη κι αν κάποιος παίκτης που βουτάει δεν λυγίσει τελείως το κορμί του, από τη στιγμή που θα έχει τα χέρια του πιο ψηλά από το ύψος των ώμων, είναι ξεκάθαρο ότι επιχειρεί να ξεγελάσει τον διαιτητή. Ισως θέλουν να δείξουν ότι η σύγκρουση ήταν τόσο ισχυρή που κατέρρευσαν ακόμη και οι αυτόματοι μηχανισμοί προστασίας του σώματός τους».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αθλητισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk