Λίγους μήνες πριν από τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, ο Γιουσέιν Μπολτ φρόντισε να γκρεμίσει ακόμη ένα τείχος στη γερμανική πρωτεύουσα. Μετά τον θρίαμβό του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου ο τζαμαϊκανός υπεραθλητής απέδειξε ότι ήταν, παραμένει και θα είναι για αρκετό καιρό ακόμη ο ταχύτερος άνθρωπος του πλανήτη καθώς στον τελικό των 100 μ. στο 12ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου που διεξάγεται στη γερμανική πρωτεύουσα συνέτριψε το περυσινό παγκόσμιο ρεκόρ του (9.69) με το εξωπραγματικό 9.58. Οπως ήταν λογικό, το πρόσωπο του Μπολτ κοσμούσε χθες τα πρωτοσέλιδα της συντριπτικής πλειονότητας των εφημερίδων σε ολόκληρο τον πλανήτη, όπου αναζητούνταν μια… εξήγηση.

«Συντάραξε και πάλι τον κόσμο. Εναν χρόνο μετά τον θρίαμβό του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνουο Μπολτ διέλυσε το ρεκόρ του εκτοξεύοντάς το στη στρατόσφαιρα» έγραψε η «Jamaica Gleaner» της πατρίδας του, ενώ τον ανεξερεύνητο κόσμο του Διαστήματος χρησιμοποίησε και η γαλλική «Figaro» για να περιγράψει το κατόρθωμα του τζαμαϊκανού σπρίντερ: «Από άλλον γαλαξία. Ο Μπολτ διέλυσε το ρεκόρ του και παρέμεινε ο βασιλιάς των σπριντ. Εναν χρόνο μετά το Πεκίνοο Μπολτ τοποθετεί τους αγώνες ταχύτητας σε άλλη διάσταση» . Η γαλλική αθλητική εφημερίδα «L΄ Εquipe» βρήκε… εξήγηση στην παραψυχολογία: «Πιο γρήγορος κι απ΄ τον χρόνο! Μια τρελή κούρσα, σαν παραίσθηση. Στον πολυαναμενόμενο αγώνα ο Τάισον Γκέι και ο Ασάφα Πάουελ ξεπέρασαν τον εαυτό τους, ωστόσο δεν ήταν αρκετό για να τερματίσουν μπροστά από τον εξωγήινο Μπολτ». Ο 22χρονος σπρίντερ δεν παρέλειψε να ψυχαγωγήσει το κοινό, όπως συνηθίζει πριν και μετά τους αγώνες του. Εκανε και πάλι τα «τρελά» κόλπα του πριν από την έναρξη του τελικού και στη συνέχεια έκανε έναν τρελό αγώνα «στον δικό του πλανήτη, εκεί όπου ουδείς θα μπορέσει να πλησιάσει», όπως έγραψε η ιταλική «Repubblica». Ο ίδιος, ο οποίος διαμήνυε ότι δεν είναι απόλυτα έτοιμος, υποστήριξε μετά την απίστευτη επίδοσή του ότι «μπορώ να τρέξω την απόσταση σε 9.40» υποσχόμενος νέες εκπλήξεις.

Ο βασιλιάς του Μονακό Αλβέρτος, ο οποίος παρακολουθούσε την κούρσα από τις θέσεις των VΙΡ του επιβλητικού Ολυμπιακού Σταδίου του Βερολίνου, χτυπούσε με το χέρι το μέτωπό του, ενώ αντίστοιχη αντίδραση είχαν και οι περισσότεροι διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι που δεν ήξεραν ποιο επίθετο θα μπορούσε να αντικατοπτρίσει καλύτερα το 9.58. Φανταστικό, μεγαλειώδες, μυθικό, απίστευτο; ή μήπως απίθανο, αλλόκοτο, τρελό; Η ολλανδική εφημερίδα «Volkskrant» θύμισε τις επιστημονικές μελέτες που ανέφεραν ότι ο άνθρωπος δεν θα μπορούσε να τρέξει ποτέ την απόσταση των 100 μ. σε χρόνο μικρότερο των 9.60 καθώς σε τέτοια ταχύτητα οι μύες θα έπρεπε να σκιστούν και τα κόκαλα να σπάσουν… Το «τέλειο» κατοστάρι

Ο αδιαφιλονίκητος βασιλιάς των σπριντ Γιουσέιν Μπολτ πανηγυρίζει περνώντας μπροστά από τον φωτεινό πίνακα που καταγράφει το εξωπραγματικό παγκόσμιο ρεκόρ στα 100 μ. που πέτυχε προχθές στο 12ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου στο Βερολίνο (RΕUΤΕRS)

Ο Γιουσέιν Μπολτ ξανάγραψε τα βιβλία των σπριντ σε όλα τα επίπεδα. Ακόμη και σε θέματα συμπεριφοράς, καθώς σε σχέση με τους προηγούμενους ανταγωνιστές στην κούρσα της μιας ανάσας, όπως ο Καρλ Λιούις με τον Μπεν Τζόνσον ή τον Λίντφορντ Κρίστι , ο τζαμαϊκανός σπρίντερ χαιρέτησε τον απερχόμενο παγκόσμιο πρωταθλητή και μεγάλο αντίπαλό του Τάισον Γκέι πριν και μετά το πέρας του αγώνα. Στο θέμα της διατροφής παρέμεινε το ίδιο… αδιόρθωτος. Πέρυσι είχε εκπλήξει τους πάντες δηλώνοντας ότι πριν από τον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων είχε φάει κοτομπουκιές σε γνωστή αλυσίδα ταχυφαγείων. «Ο Ασάφα (σ.σ.: Πάουελ) μου είπε ότι εδώ στο Βερολίνο δεν έχει κοτομπουκιές, ωστόσο κατάφερα να βρω και έφαγα αρκετές για μεσημεριανό» δήλωσε χωρίς ίχνος ντροπής ο αθλητής που περνάει τον ελεύθερο χρόνο του παίζοντας ηλεκτρονικά παιχνίδια με τους φίλους του και ακούγοντας μουσική ρέγκε.

Οπως και ακριβώς έναν χρόνο νωρίτερα, έτσι και στο Βερολίνο ο ύψους 1,93 μ. Μπολτ διένυσε την απόσταση των 100 μέτρων σε 41 δρασκελισμούς. Αρκετά λιγότερους απ΄ ό,τι χρειάστηκαν οι αντίπαλοί του. Αυτό που του χάρισε το απίστευτο παγκόσμιο ρεκόρ όμως ήταν η εκκίνησή του, την οποία βελτίωσε σημαντικά σε σχέση με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μολονότι είχε τον τρίτο χειρότερο χρόνο αντίδρασης από τους οκτώ φιναλίστ, ο Μπολτ κατάφερε στα πρώτα 20 μέτρα να πάρει προβάδισμα, το οποίο διεύρυνε στα τελευταία μέτρα της κούρσας. Οι ειδικοί διέγνωσαν μάλιστα ότι έκανε λάθος μόλις στο δεύτερο βήμα, ωστόσο η απίστευτη κλάση του τού επέτρεψε όχι απλώς να το διορθώσει αλλά να τερματίσει με το βλέμμα στραμμένο προς τον ηλεκτρονικό πίνακα για να… απολαύσει τον χρόνο του! Στη διάρκεια της κούρσας έτρεξε με μέση ωριαία ταχύτητα 37,58 χλμ./ώρα, ενώ στα πρώτα 50 μ. η ταχύτητά του ήταν 34,42 χλμ./ώρα και στα δεύτερα 50 μ.

41,38 χλμ./ώρα.

Είναι ο πρώτος σπρίντερ στην Ιστορία που βελτιώνει τρεις συνεχόμενες φορές το παγκόσμιο ρεκόρ στα 100 μ. Το σερί του ξεκίνησε στη Νέα Υόρκη τον Μάιο του 2008 (9.71), συνεχίστηκε στη «Φωλιά του Πουλιού» στο Πεκίνο (9.69) και βελτιώθηκε ακόμη περισσότερο την περασμένη Κυριακή (9.58). «Είμαι ακόμη μικρός για να θεωρήσω τον εαυτό μου θρύλο» δήλωσε ο Τζαμαϊκανός, ο οποίος μετά την περυσινή επιτυχία του εκτόξευσε τα έσοδά του στα 5 εκατ. ευρώ ετησίως.

Και τώρα τι; Υπάρχει κάποιος που μπορεί να σταματήσει τον τζαμαϊκανό υπεραθλητή στα 200 μ.,

τα προκριματικά των οποίων αρχίζουν σήμερα (ο τελικός είναι την Πέμπτη), ή στο αγώνισμα στο οποίο θεωρείται ακόμη καλύτερος απ΄ ό,τι στα 100 μ. ο Μπολτ θα καταφέρει να συνταράξει για δεύτερη φορά τον πλανήτη; «Στα 200 μ. είναι ακόμη πιο καλός» είπε ο προπονητής του κ. Γκλεν Μιλς. Μια δήλωση που μοιάζει περισσότερο με… απειλή!