Η κρίση κυοφορεί εκρήξεις

Μήπως η χρηματοπιστωτική και η οικονομική κρίση εκφυλιστούν σε βίαιες κοινωνικές εκρήξεις; Μήπως ο εμφύλιος πόλεμος είναι κυριολεκτικά για αύριο στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ ή και στην Ιαπωνία; Η τρομακτική αυτή πρόγνωση είναι πάντως το συμπέρασμα που βγάζουν οι ειδικοί του LΕΑΡ/Εurope 2002, μιας ευρωπαϊκής ομάδας σκέψης, στο τελευταίο τους δελτίο που δημοσιεύτηκε πρόσφατα. Στο κείμενο αυτό, στο οποίο εξετάζεται η προοπτική να εισέλθει η κρίση κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2009 σε μια φάση «παγκόσμιας γεωπολιτικής αποσύνθεσης», οι ειδικοί της ομάδας προβλέπουν ένα «γενικευμένο “ο σώζων εαυτόν σωθήτω”» στις χώρες που έχουν πληγεί από την κρίση.

Η κρίση κυοφορεί εκρήξεις | tovima.gr

Μήπως η χρηματοπιστωτική και η οικονομική κρίση εκφυλιστούν σε βίαιες κοινωνικές εκρήξεις;

Μήπως ο εμφύλιος πόλεμος είναι κυριολεκτικά για αύριο στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ ή και στην Ιαπωνία; Η τρομακτική αυτή πρόγνωση είναι πάντως το συμπέρασμα που βγάζουν οι ειδικοί του LΕΑΡ/Εurope 2002, μιας ευρωπαϊκής ομάδας σκέψης, στο τελευταίο τους δελτίο που δημοσιεύτηκε πρόσφατα. Στο κείμενο αυτό, στο οποίο εξετάζεται η προοπτική να εισέλθει η κρίση κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2009 σε μια φάση «παγκόσμιας γεωπολιτικής αποσύνθεσης», οι ειδικοί της ομάδας προβλέπουν ένα «γενικευμένο “ο σώζων εαυτόν σωθήτω”» στις χώρες που έχουν πληγεί από την κρίση.

Στη συνέχεια η αποσύνθεση αυτή θα κατέληγε σε λογικές σύγκρουσης ή, με άλλα λόγια, σε ημιεμφύλιους πολέμους. «Αν η χώρα σας ή ο τόπος σας βρίσκεται σε μια περιοχή όπου κυκλοφορούν μαζικά όπλα» – και από τις μεγάλες χώρες μόνο οι ΗΠΑ βρίσκονται σε αυτή την περίπτωση, λέει το LΕΑΡ-, «τότε ο καλύτερος τρόπος για να μπορέσετε να αντιμετωπίσετε αυτή τη διάλυση είναι να εγκαταλείψετε την περιοχή σας- αν μπορείτε».

Σύμφωνα με την οργάνωση αυτή, που έχει συγκροτηθεί από ανεξάρτητους ειδικούς που προέρχονται από διάφορους πολιτικούς, οικονομικούς και επαγγελματικούς χώρους της Ευρώπης και από διάφορους κλάδους, οι πιο επικίνδυνες περιοχές είναι αυτές που διαθέτουν τα πιο αδύναμα συστήματα κοινωνικής προστασίας.

Η κρίση θα ήταν λογικά σε θέση να προκαλέσει βίαιες λαϊκές εκρήξεις οι οποίες θα έβλεπαν την έντασή τους να επιδεινώνεται αν ταυτόχρονα υπήρχε ελεύθερη κυκλοφορία των όπλων. Από αυτή την άποψη, η Λατινική Αμερική αλλά και οι ΗΠΑ είναι οι περιοχές με τον μεγαλύτερο κίνδυνο. «Υπάρχουν 200 εκατ.όπλα σε κυκλοφορία στις ΗΠΑ και η κοινωνική βία έχει ήδη εκδηλωθεί μέσα από τις συμμορίες» επισημαίνει ο Φρανκ Μπιανκέρι, ο επικεφαλής της οργάνωσης. Οι ειδικοί του LΕΑΡ βρίσκουν μάλιστα ότι υπάρχουν ήδη στοιχεία φυγής πληθυσμών από τις ΗΠΑ προς την Ευρώπη, «στην οποία η άμεση φυσική επικινδυνότητα παραμένει περιθωριακή» εκτιμούν.

Πέρα από τις ίδιες τις ένοπλες συγκρούσεις, το LΕΑΡ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου που προέρχεται από ενδεχόμενες ελλείψεις σε ενέργεια, σε διατροφή, σε νερό, κυρίως στις περιοχές που εξαρτώνται από το εξωτερικό για να τροφοδοτηθούν, και συμβουλεύει να προβλεφθούν αντίστοιχα αποθέματα. Η αποκαλυπτική αυτή προοπτική θα μπορούσε ίσως να προκαλέσει μειδιάματα αν αυτή η «ομάδα σκέψης» δεν είχε προβλέψει, ήδη από τον Φεβρουάριο του 2006, με εντυπωσιακή ακρίβεια την έναρξη και την εξέλιξη της κρίσης. Πριν από τρία χρόνια η οργάνωση περιέγραφε έτσι την έλευση μιας «παγκόσμιας συστημικής κρίσης» που θα ξεκινούσε από μια παγκόσμια χρηματοπιστωτική μόλυνση από τον αμερικανικό υπερδανεισμό και θα ακολουθούσε η χρηματιστηριακή κατάρρευση, ιδιαίτερα στην Ασία και στις ΗΠΑ (κατά-50% ως-20% σε έναν χρόνο) και κατόπιν η έκρηξη του συνόλου της παγκόσμιας φούσκας ακινήτων στη Βρετανία, στην Ισπανία, στη Γαλλία, καθώς και στις αναδυόμενες χώρες. Ολα αυτά θα προκαλούσαν μια ύφεση στην Ευρώπη και μια «πολύ Μεγάλη Κρίση» στις ΗΠΑ. Θ α μπορούσε άραγε κανείς να συμπεράνει ότι η παγκόσμια κρίση θα μπορούσε να μετατραπεί και σε παγκόσμιο πόλεμο; «Τα προγνωστικά του LΕΑΡ είναι ακραίααλλά η κοινωνική βία αρχίζει πράγματι να αναδύεται» παραδέχεται η Λοράνς Μπουν, οικονομολόγος στην Βarclays.

Παραμένει μια ελπίδα, μια «τελευταία ευκαιρία», σύμφωνα με το LΕΑΡ, που θα εντοπιζόταν στην ικανότητα της Ομάδας των 20 (δηλαδή του G20), η οποία θα συνέλθει στις 2 Απριλίου στο Λονδίνο: Θα μπορούσε να υιοθετήσει ένα πρόγραμμα δράσης που να είναι «πειστικό και τολμηρό» ; Αλλά ούτε σε αυτή την περίπτωση ο κόσμος θα γλίτωνε οριστικά από τα δεινά του: γιατί οι ειδικοί της οργάνωσης δεν παραλείπουν να μας θυμίσουν ότι επίσης αναδύεται μια πολύ σοβαρή κλιματική κρίση…

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk