Ανθρωποκυνηγητό έχει εξαπολύσει η Ασφάλεια Αττικής για τον εντοπισμό του 51χρονου καρδιολόγου κ. Επαμεινώνδα Γερασιμόπουλου – εργάζεται στο ΙΚΑ Παγκρατίουο οποίος έπεσε θύμα απαγωγής προχθές το βράδυ έπειτα από ληστρική επίθεση στη βίλα του στη Βάρη. Οι αστυνομικοί εξέφραζαν χθες το βράδυ φόβους ότι ίσως ο γιατρός έχει πυροβοληθεί από τους τρεις ή ακόμη και περισσότερους απαγωγείς του. Δύο πολυτελή αυτοκίνητα του γιατρού με τα οποία είχαν διαφύγει οι δράστες βρέθηκαν χθες το μεσημέρι καμένα στην Εκάλη και στα λιμανάκια της Βάρκιζας. Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. μιλούν για μια πρωτοφανή υπόθεση που δείχνει το θράσος και την ελευθερία κινήσεων που έχουν αποκτήσει τους τελευταίους μήνες οι κακοποιοί, οι οποίοι εισβάλλουν σε σπίτια και κρατούν ομήρους τους ενοίκους τους προκειμένου να τους αρπάξουν όλα τα περιουσιακά στοιχεία τους. Σύμφωνα με την Αστυνομία, δύο άγνωστοι κουκουλοφόροι εισέβαλαν γύρω στις 11 το βράδυ της Πέμπτης στο σπίτι του 51χρονου γιατρού στη Βάρη από μια μπαλκονόπορτα τη στιγμή που έμπαινε στην κατοικία η σύζυγός του. Οι δράστες έδεσαν και φίμωσαν τη γυναίκα του και τα δύο παιδιά του- ένα αγόρι και ένα κορίτσι ηλικίας 10 και 11 ετών αντίστοιχα.

Μάλιστα, όταν αρχικά ζήτησαν από τη γυναίκα να τους πει πού κρύβονταν χρυσαφικά και εκείνη αρνήθηκε, χτύπησαν τα δύο παιδιά. Οι δύο άγνωστοι, οι οποίοι φορούσαν νάιλον ιατρικές κάλτσες επάνω από τα παπούτσια τους για να μην αφήνουν εντυπώματα, ερεύνησαν όλους τους χώρους, συγκεντρώνοντας χρυσαφικά, γούνες, ακόμη και μία τηλεόραση. Στη συνέχεια τα μετέφεραν σε όχημα έξω από το σπίτι, όπου τους περίμενε ένας ακόμη τουλάχιστον συνεργός ο οποίος, σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, ίσως να ήταν γυναίκα και με την οποία επικοινωνούσαν μέσω ασυρμάτου. Σ ύμφωνα με τις πρώτες καταθέσεις που συγκέντρωσαν οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., ο ένας από τους δράστες μιλούσε ελληνικά και ο άλλος «σπαστά», όμως στις μεταξύ τους συνεννοήσεις φαίνεται να μιλούσαν άλλη γλώσσα που πιθανόν ήταν γεωργιανά.

Περίπου μιάμιση ώρα μετά την εισβολή των δύο κουκουλοφόρων έφθασε στο σπίτι και ο κ. Γερασιμόπουλος, τον οποίο χτύπησαν οι δύο δράστες στην κουζίνα, όπου βρέθηκαν και κηλίδες αίματος. Τουλάχιστον για μία ώρα οι απαγωγείς τριγυρνούσαν στο σπίτι και συνομιλούσαν με τον 51χρονο καρδιολόγο.

Στη συνέχεια βγήκαν από την κατοικία και έφυγαν με τα δύο αυτοκίνητα της οικογένειας που βρίσκονταν στο πάρκινγκ. Η σύζυγος του γιατρού κατάφερε να λυθεί γύρω στις 4 τα ξημερώματα και ειδοποίησε τον αδελφό της και τις διωκτικές αρχές. Αμέσως σήμανε συναγερμός στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. και άρχισαν αναζητήσεις σε όλη την Αττική και τους γύρω νομούς για τον εντοπισμό του καρδιολόγου και των δραστών.

Τα δύο οχήματα βρέθηκαν λίγες ώρες αργότερα από τους αστυνομικούς καμένα στην Εκάλη και στα λιμανάκια της Βάρκιζας. Στο ένα από τα αυτοκίνητα το κάθισμα του συνοδηγού, όπου πιθανόν οι δράστες είχαν βάλει τον γιατρό, ήταν κατεβασμένο. Σύμφωνα με μία εκδοχή, οι δύο κουκουλοφόροι στόχευαν να οδηγήσουν τον 51χρονο καρδιολόγο σε κάποιο ΑΤΜ τράπεζας προκειμένου να προχωρήσει σε ανάληψη μετρητών. Ο γιατρός δεν είχε μαζί του κάρτες ανάληψης μετρητών ή πιστωτικές και έτσι το σχέδιο των ληστών δεν υλοποιήθηκε. Μάλιστα η πρώτη έρευνα της Αστυνομίας έδειξε ότι δεν υπήρξε ανάληψη μετρητών από τους λογαριασμούς του ομήρου. Σύμφωνα με αυτήν την εκδοχή ίσως οι δράστες να αφήσουν κάποια στιγμή ελεύθερο τον γιατρό ή να μετατρέψουν τη ληστρική επιδρομή σε απαγωγή, απαιτώντας λύτρα για την απελευθέρωσή του.

Οπως ανέφεραν άλλοι ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., «ίσως ο καρδιολόγος πυροβολήθηκε μέσα στο σπίτι. Ο πυροβολισμός δεν ακούστηκε γιατί τα όπλα που έφεραν οι δράστες πιθανόν να είχαν σιγαστήρα. Υπάρχει για αυτό σχετική μαρτυρία. Είναι πιθανόν λοιπόν να μεταφέρθηκε τραυματισμένος ή νεκρός σε απομονωμένη περιοχή. Το γεγονός ότι δεν έχει εντοπισθεί για πολλές ώρες αλλά και ότι δεν υπάρχει επικοινωνία των δραστών με την οικογένεια του θύματος μάς αποθαρρύνει…».

Για την εξιχνίαση της υπόθεσης ήδη κινείται η διαδικασία άρσης απορρήτου, αλλά και η αρωγή σχετικού συστήματος καταγραφής κλήσεων που διαθέτει η ΕΥΠ. Ακόμη ερευνάται η επαγγελματική δραστηριότητα του ιατρού και έχει αρχίσει έρευνα επί του πελατολογίου του.

Τρία στοιχεία που προβληματίζουν την Αστυνομία

ΕURΟΚΙΝΙSSΙ/ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Αστυνομικοί έξω από τη βίλα του 51χρονου καρδιολόγου, τον οποίο απήγαγαν την περασμένη Πέμπτη δύο άγνωστοι κουκουλοφόροι

Σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. προκύπτουν τρία σημαντικά ερωτήματα σχετικά με την υπόθεση της Βάρης.

1Ημεγάλη διάρκεια, περίπου τρεις ώρες, παραμονής των δραστών μέσα στο σπίτι. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εξέτασαν τους φακέλους επτά παρόμοιων επιθέσεων με εισβολές κακοποιών σε σπίτια για να ληστέψουν και στη συνέχεια να αρπάξουν πολυτελή ΙΧ, αλλά και να οδηγήσουν τους ιδιοκτήτες τους σε γειτονικά ΑΤΜ προκειμένου να προχωρήσουν, με την απειλή όπλων, σε αναλήψεις μετρητών. Μάλιστα μία από αυτές τις επιθέσεις είχε σημειωθεί προ ολίγων μηνών στο Κορωπί, δηλαδή σχετικά κοντά στον χθεσινό στόχο των κακοποιών. Σε κανένα λοιπόν από αυτά τα περιστατικά οι δράστες δεν έμειναν μέσα στο σπίτι περισσότερο από πέντε- δέκα λεπτά, γιατί το αντίθετο θα ήταν για αυτούς «μεγάλο ρίσκο».

2Η ληστρική επιδρομή έχει αντιφατικά στοιχεία. Από τη μία πλευρά έχει στοιχεία εξαιρετικής οργάνωσηςσυντονισμένες ενέργειες, ασύρματοι, αποφυγή δημιουργίας ιχνών- που παραπέμπει σε «εγκληματική οργάνωση υψηλών στόχων» και από την άλλη, οι δράστες έκλεψαν… ηλεκτρικές συσκευές και γούνες σαν τυχαίοι διαρρήκτες!

3Ζητούμενο είναι ακόμη γιατί οι δράστες στόχευσαν τη συγκεκριμένη οικογένεια. Το ενδιαφέρον τους εστιάστηκε στην οικιακή βοηθό της οικογένειας που κατάγεται από τη Γεωργία και η οποία είχε μεταβεί- με ολιγοήμερη άδεια- στην πατρίδα της. Εκείνο που κέντρισε το ενδιαφέρον των αστυνομικών είναι ότι σχεδόν αμέσως μετά την απελευθέρωσή της η γυναίκα του ιατρού τηλεφώνησε στην οικιακή βοηθό στη Γεωργία, χωρίς να διευκρινίζεται ποιο ήταν το περιεχόμενο της συζήτησης. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. επικοινώνησαν με την οικιακή βοηθό, η οποία δήλωσε ότι δεν έχει καμία εμπλοκή με το συμβάν. Ωστόσο οι αστυνομικοί ζήτησαν στοιχεία για το οικογενειακό και το προσωπικό της περιβάλλον, προκειμένου να αντλήσουν στοιχεία που να οδηγήσουν στην εξιχνίαση της υπόθεσης.