Το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού με το οποίο εγκρίνεται η σύσταση Ιδρύματος Ερευνών, Μουσικής, Τεχνών και Επιστημών Ευάγγελου Παπαθανασίου δίχασε κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Αιχμή της διάστασης που προέκυψε χθες στη Βουλή ήταν η ύπαρξη οικήματος ιδιοκτησίας του διεθνούς φήμης μουσουργού επί της οδού Διονυσίου Αρεοπαγίτου (μπροστά από το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης), την απαλλοτρίωση του οποίου ζητεί το ΠαΣοΚ, αλλά και κυβερνητικοί βουλευτές, ώστε να μην εμποδίζεται η απρόσκοπτη θέα προς τον Παρθενώνα. Κατά την αξιωματική αντιπολίτευση, ενδεχόμενη εγκατάσταση του υπό σύσταση ιδρύματος στο εν λόγω κτίριο δεν θα επιτρέπει την κατεδάφισή του. Μάλιστα ο κ. Τ.Χυτήρης κατηγόρησε τον υπουργό Πολιτισμού κ. Γ.Βουλγαράκη για τη σπουδή του να φέρει προς ψήφιση το παρόν νομοσχέδιο λίγο πριν από την ολοκλήρωση των εργασιών του μουσείου και τα εγκαίνιά του.

Υπέρ της απαλλοτρίωσης του κτιρίου, όπως και ενός ακόμη που βρίσκεται δίπλα του, τάχθηκαν και βουλευτές της ΝΔ όπως ο κ. Ι.Ιωαννίδης, ο οποίος ωστόσο επέρριψε ευθύνες στο ΠαΣοΚ διότι δεν το έπραξε επί των ημερών του. Ενώ ο κ. Ευ.Βενιζέλος πρότεινε εφόσον το ΔΣ του μουσείου και οι αρμόδιοι αρχιτέκτονες κρίνουν ότι χρειάζονται και άλλες απαλλοτριώσεις, να γίνουν. Από την πλευρά του, πάντως, ο κ. Βουλγαράκης απάντησε στις ενστάσεις των βουλευτών ότι, ανεξαρτήτως του αν το επίμαχο ακίνητο ανήκει σε ίδρυμα ή σε φυσικό πρόσωπο, «αν θεωρηθεί πως ενοχλεί,τότε το ΥΠΠΟ είναι σε θέση να το απαλλοτριώσει». Κατέστησε εξάλλου σαφές ότι το κτίριο «δεν σχετίζεται με το Ιδρυμα» και ότι, ακόμη και αν σχετιστεί, «για την πολιτεία είναι αδιάφορο».

Η κριτική του ΠαΣοΚ επεκτάθηκε και στο θέμα της σύστασης του εν λόγω Ιδρύματος στο οποίο παρέχονται απαλλαγές και πλεονεκτήματα- όπως και σε αντίστοιχα ιδρύματα. Ο βουλευτής του κόμματος κ. Γ.Λιάνης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η χώρα έχει και άλλα μεγέθη,μεγαλύτερα του Βαγγέλη Παπαθανασίου τον οποίο βεβαίως τιμούμε γιατί είναι σημαντικός» , αλλά, όπως τόνισε, η πολιτεία δεν έχει δείξει ανάλογη ευαισθησία και σε άλλες περιπτώσεις, όπως η ίδρυση ενός Μουσείου Μάνου Χατζιδάκι ή Βασίλη Τσιτσάνη, αλλά και του Μ. Θεοδωράκη, η Ορχήστρα του οποίου κινδυνεύει να κλείσει.

Το ΠαΣοΚ καταψήφισε τελικώς το σχέδιο νόμου, ενώ υπερψήφισε τροπολογία με την οποία μονιμοποιούνται οι 55 εργαζόμενοι του Οργανισμού Ανέγερσης Μουσείου της Ακρόπολης.