Κόκορας μαγειρευτός στο Συμπόσιο


Ερεχθείου 46, τηλ. 9225.321


Εμ κόκορας, εμ Μανιάτης. The wild thing. Από το χωριό Σκουτάρι ένας πετεινός μελαχρινός, σκληρός και εύγευστος. Τον ψήνουν σε χαμηλή χαμηλή φωτιά για ώρες. Με μια τομάτα και γλυκό κρασί. Και με πολύ καλό extra παρθένο ελαιόλαδο, μανιάτικο επίσης, από τα κτήματα της Βικτώριας. Της γαλανομάτας, φιλόξενης σερβιτόρας που καίει καρδιές με το γουβάκι στο πιγούνι της. Οικογενειακό ρεστοράν το Συμπόσιο, σας περιποιείται σπιτικά.


Το κρασί της εβδομάδας


Θαλασσίτης 2000


Ο Θαλασσίτης σάς αρέσει ή όχι. Σε κάθε πάντως περίπτωση θα αναγνωρίσετε την έντονη ιδιοτυπία του. Συνιστά εξάλλου ένα κομβικό γεγονός, ένα σημείο σύγκρισης και αναφοράς για όλα τα κρασιά της Σαντορίνης. Παράγεται από την ποικιλία Ασσύρτικο στον αυτόρριζο αμπελώνα της Επισκοπής σε κλιτύς με μεγάλη κλίση. Παλιά κλήματα, 70χρονα και χαμηλή στρεμματική απόδοση δίνουν ως αποτέλεσμα ένα νευρώδες κρασί με υπογραμμισμένη οξύτητα και διακριτικές μυρωδιές «τσιμπημένων» εσπεριδοειδών. Ανακόπτει την ιωδιούχο λιπαρότητα θαλασσινών και οστρακόδερμων αλλά κολακεύει κι ένα απαλό φρικασέ.


φευ:


Στα ύψη η κοντούλα


Το καλύτερο αχλάδι του ντουνιά. Σκληρό με εκείνο το στυφό σθένος, έξοχα γλυκό μα διόλου φλύαρο και πλαδαρά λιγωτικό, κοκκώδες στην υφή και πόσο ευγενικά αρωματικό! Η τσουπωτή κοντούλα με το ιδιότυπο ενιαίο κοτσανάκι της εμφανίζεται στην αγορά για λίγες μόνο εβδομάδες. Η ζήτησή της μεγάλη. Και η τιμή της κυμαινόμενη. Δηλαδή, από 550 δρχ. ως 2.500 δρχ. το κιλό. Δεν θυμάμαι πότε ξανάδα τέτοια διαφορά. Στη λαϊκή αγορά του Βύρωνα βρήκα το αχλαδάκι προς 850 δρχ. το πρωί. Γύρω στις 2 το μεσημέρι προς 550 δρχ. Σε υπαίθριο μανάβικο του Χαλανδρίου 2.300 δρχ. Στο Α-Β Βασιλόπουλος της Φιλοθέης 2.250 δρχ. και στον Cartier οπωροπώλη Ideal της πλατείας Κολωνακίου 2.500 δρχ. Οι καλύτερες; Στο Α-Β. Το Ideal έπεται και μόνο νωρίς το πρωί θα βρείτε θαυμάσια όντως φρούτα. Γιατί όμως η ιλιγγιώδης διαφορά; επέμεινα. Μα δεν είναι ίδιες κοντούλες, μας αποκρίθηκαν. Εκείνες της λαϊκής ήσαν απλώς μικρότερες αλλά εξίσου νόστιμες και τραγανές. Η Αγορανομία ελέγχει τις τιμές;


Παγωμένα χαμπέρια


Τούτο το καλοκαίρι απολαύστε παγωτό καϊμάκι. Το σαλέπι που κυκλοφορεί στην αγορά υπήρξε πολύ καλής ποιότητος. Δεν ξέρω πόσοι φιλότιμοι, μερακλήδες ζαχαροπλάστες το ξεχωρίζουν και το πληρώνουν, ωστόσο διατίθεται. Πειραματίστηκα στο σπίτι φτιάχνοντας παγωτό με την εύχρηστη μηχανή Krups που σας συστήνω ενθέρμως. Σαλέπι από τα βουνά της Ροδόπης και της Ηπείρου βρήκα στο Ελιξίριον της οδού Ευριπίδου. Στο μεταξύ ο ευγενικός ιδιοκτήτης της εταιρείας Kayak μου έστειλε διάφορα παγωτά της μεγάλης γκάμας τους προκειμένου να απαλειφθεί παλαιότερη κακή εντύπωση. Μας άρεσε η βάση του εκμέκ και το κακάο. Λόγου πάντως εμπεσόντος θέλω να πω ότι η χρήση κομματιών κουβερτούρας είναι λάθος. Και δυστυχώς η μόδα έχει παντού απλωθεί. Για να αισθανθούμε τη σοκολάτα προαπαιτείται υψηλή θερμοκρασία κοντά σ’ εκείνη του στόματος. Αλλιώς μέσα στο παγωτό γεύεσθε ένα κρυσταλλοποιημένο χαλίκι του οποίου τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά βρίσκονται σε χειμερία νάρκη.


* Παγωτομηχανή Krups στο κατάστημα Μπενρουμπή.