Ενας μεγάλος της δημοσιογραφίας




Ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη και οι άνθρωποί του θρηνούν από χθες το απόγευμα την απώλεια ενός μεγάλου δημοσιογράφου, ενός σημαντικού, βαθιά μορφωμένου και καταξιωμένου ανθρώπου: του Λέοντος Καραπαναγιώτη, αντιπροέδρου της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΔΟΛ και εκδότη των «Νέων», που απεβίωσε σε ηλικία 74 ετών.


Ως πριν από λίγους μήνες ο Λέων Καραπαναγιώτης κυκλοφορούσε ανάμεσά μας, γεμάτος ζωή, ανθρωπιά και χιούμορ, με σταθερή παρουσία στα δρώμενα, έτοιμος να καθοδηγήσει, να σχολιάσει, να βοηθήσει, να χαριτολογήσει. Ως τελευταία έκανε παραγγελίες βιβλίων που μόλις είχαν κυκλοφορήσει στο εξωτερικό, διηγείτο σε κάποιους νεότερους προβλήματα που αντιμετώπιζε «Το Βήμα» σε εποχές όχι και τόσο ομαλές, όταν εκείνος ήταν διευθυντής του.


Σχεδόν 50 χρόνια δούλεψε ο Λέων Καραπαναγιώτης στον ΔΟΛ, τα μισά και περισσότερα στο «Βήμα». Πρωτοήλθε στην εφημερίδα αυτή το 1956, μόλις επέστρεψε στην Αθήνα από λαμπρές σπουδές στην Ελβετία και στη Γαλλία. Γιος οικογενείας πολιτευομένων στον δημοκρατικό χώρο ­ ο πατέρας του Βύρων ήταν επί σειράν ετών βουλευτής Λέσβου των Φιλελευθέρων και χρημάτισε υπουργός τις δεκαετίες του ’30 και του ’40 ­ ο Λέων βρέθηκε μαζί με τους γονείς του στο Κάιρο στη διάρκεια της Κατοχής και η γερή γυμνασιακή μόρφωση των σχολείων του αιγυπτιώτικου Ελληνισμού ήταν μια σταθερή βάση σε όλη τη μετέπειτα επαγγελματική ζωή του. Τα πρώτα του κείμενα στην εφημερίδα δεν αναφέρονταν σε πολιτικά ή στα εθνικά και κοινωνικά προβλήματα που κυριαρχούσαν στην Ελλάδα τη δεκαετία του ’50. Κινηματογραφική κριτική ήταν η εισφορά του και μάλιστα ανώνυμη, καλυμμένη πίσω από τη ρουμπρίκα «Το Κουαρτέτο». Σε αυτό το κουαρτέτο μετείχαν τρεις ακόμη πρωτόβγαλτοι στη δημοσιογραφία, που θα αναδεικνύονταν αργότερα και αυτοί σε άλλους τομείς της.


Ο νεαρός δημοσιογράφος πέρασε ωστόσο πολύ γρήγορα στο διπλωματικό ρεπορτάζ, ένα είδος σχεδόν άγνωστο εκείνη την εποχή. Και, φυσικά, διέπρεψε αμέσως. Οπως κάποτε του είπε ο Ευάγγελος Αβέρωφ, «Λέων, εσύ καθιέρωσες αυτό το είδος στην Ελλάδα». Καθώς διπλωματία και πολιτική είναι συγκοινωνούντα δοχεία, ο Καραπαναγιώτης δεν άργησε να περάσει στο πολιτικό ρεπορτάζ. Στα μέσα της δεκαετίας του ’60 είναι πλέον προσωπικότητα στον τότε κλειστό κύκλο του πολιτικού ρεπορτάζ και ο καφές που συνήθιζε να παίρνει τα πρωινά στο τότε «Μπραζίλιαν» της οδού Βουκουρεστίου γινόταν πάντοτε πόλος συγκέντρωσης δημοσιογράφων, πολιτευομένων και, όχι σπανίως, υπουργών. Ο Καραπαναγιώτης δεν ήταν μόνο πηγή είδησης, ήταν ­ και κυρίως αυτό ­ εκείνος που θα ανέλυε και θα σχολίαζε σωστά, θα εκτιμούσε και θα συνδύαζε πληροφορίες αξιολογώντας και την προέλευσή τους.


Μανιώδης αναγνώστης ξένων εφημερίδων και πολιτικών περιοδικών σε μια εποχή που αυτά ήταν δυσεύρετα στην Αθήνα, ο Καραπαναγιώτης δεν είχε δυσκολία να τοποθετήσει τις ελληνικές πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις στον διεθνή ορίζοντα αλλά και να επισημάνει τις επιπτώσεις που μια κίνηση στον διεθνή χώρο μπορούσε να έχει στα ελληνικά πράγματα.


Τον Σεπτέμβριο του 1963, μέσα στο νεόκοπο δημοκρατικό κλίμα που δημιουργούν η απομάκρυνση της Δεξιάς από τη διακυβέρνηση και η είσοδος του Κέντρου στην εξουσία, ο Καραπαναγιώτης αναλαμβάνει διευθυντής συντάξεως στο «Βήμα» με διευθυντή τον Ανδρέα Δημάκο, θέση την οποία θα διατηρήσει ως τον Φεβρουάριο του 1973, οπότε αναλαμβάνει διευθυντής της εφημερίδας, και τον Αύγουστο του 1974, με τη μεταπολίτευση, εκδότης. Αναβαθμίζει την ποιότητα της εφημερίδας και το περιεχόμενό της, και «Το Βήμα» γίνεται το έγκυρο έντυπο της μεταπολιτευτικής δημοκρατικής παράταξης. Τον Απρίλιο του 1982 αναλαμβάνει διευθυντής στα «Νέα» ύστερα από την υπουργοποίηση του διευθυντή τους Γιάννη Καψή. Είκοσι χρόνια έμεινε διευθυντής των «Νέων» ο Καραπαναγιώτης, οδηγώντας την εφημερίδα σε συνεχείς δημοσιογραφικές επιτυχίες και καθιερώνοντάς την στην πρώτη θέση κυκλοφορίας των απογευματινών εκδόσεων. Το 2002 αποσύρεται από τη διεύθυνση των «Νέων». Αναλαμβάνει ως εκδότης τους, εκλέγεται μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΟΛ και αντιπρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του.


Ως πριν από λίγα χρόνια ο Λέων Καραπαναγιώτης δίδασκε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, έδινε διαλέξεις σε στρατιωτικές σχολές και επιστημονικά κέντρα ερευνών. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τού απένειμε προ τεσσάρων ετών παράσημο και περγαμηνή για τη συνεχή συνεισφορά του στην προώθηση της ορθής ενημέρωσης και δύο πανεπιστήμια τον ανεκήρυξαν εταίρο τους. Κατά καιρούς μέλος αρκετών διοικητικών συμβουλίων πνευματικών ιδρυμάτων, ο Καραπαναγιώτης αισθανόταν ιδιαίτερη ικανοποίηση για τη θετική ανταπόκριση που είχε στο κοινό η Τηλεόραση της Βουλής, στο διοικητικό συμβούλιο της οποίας ήταν μέλος.


Ο Λέων Καραπαναγιώτης ήταν παντρεμένος με την Ελένη Βαλαωρίτου, με την οποία απέκτησε δύο θυγατέρες.