Ο Σύλλογος Αστρονομίας «Αστρολάβος» είναι ο πρώτος σύλλογος Αστρονομίας που ιδρύθηκε στην Ηπειρο, πριν από 10 χρόνια, και είναι το 8ο παράρτημα της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος του Βόλου που έχει βραβευτεί από την Ακαδημία Αθηνών για το πλούσιο έργο της και την προσφορά της στη διάδοση της Αστρονομίας. Σκοπός του συλλόγου είναι η διάδοση των αστρονομικών γνώσεων και η μετάδοση του μεγάλου μηνύματος της Αστρονομίας, που δεν είναι άλλο πέρα από την ταπεινοφροσύνη σε ένα χαοτικό Σύμπαν. Ωστόσο, ο Σύλλογος Αστρονομίας της πόλης μας έχει και όραμα να μυήσει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους στα μυστικά του ουρανού και στο να αποκαλύψει την αξεπέραστη ομορφιά του Σύμπαντος.
Η δράση του συλλόγου είναι πολυεπίπεδη και διεπιστημονική συνδυάζοντας την Αστρονομία με την Ιστορία, την Αρχαιολογία και τη Μουσική. Για τον σκοπό αυτόν έχει κατά καιρούς προσκαλέσει στην πόλη μας σημαντικούς επιστήμονες και διακεκριμένες προσωπικότητες που γοήτευσαν με τις ομιλίες τους το κοινό.
Προτεραιότητα του συλλόγου είναι όμως και οι μαθητές. Πραγματοποιούνται σε σχολεία της περιοχής δράσεις οι οποίες βοηθούν τα παιδιά να κατανοήσουν την πολυπλοκότητα του Σύμπαντος, πώς δουλεύουν τα τηλεσκόπια και εισάγουν τη μαθητική κοινότητα στον μαγικό κόσμο της Αστρονομίας. Πολλές φορές η εμπειρία των μαθητών είναι βιωματική, όπως στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Αρτας. Τρία χρόνια νωρίτερα, την ημέρα της Εαρινής Ισημερίας, τα παιδιά πραγματοποίησαν, με τη βοήθεια μελών του συλλόγου, το πείραμα του Ερατοσθένη και υπολόγισαν με επιτυχία την περίμετρο της Γης.
Επίσης, έχουμε στην πόλη μας υπέροχες Αστροβραδιές οι οποίες πολλές φορές συνδυάζονται και με μουσική. Μέσω των τηλεσκοπίων υπάρχει η δυνατότητα παρατήρησης του Κρόνου με τους υπέροχους δακτυλίους του, της φωτεινής και απαστράπτουσας Αφροδίτης, του Δία με τους δορυφόρους του καθώς και πολλών αστερισμών. Παράλληλα, πραγματοποιείται και Ουρανογραφία από τα μέλη του συλλόγου, η οποία συνδυάζει τον εντοπισμό των αστερισμών στον έναστρο ουράνιο θόλο και τους μύθους που αναφέρονται σε αυτούς από τους αρχαίους Ελληνες.
Αξέχαστη θα παραμείνει η βραδιά την οποία ο αείμνηστος καθηγητής Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Σειραδάκης, παρουσίασε, στον αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Αρτας, ένα ακριβές αντίγραφο του Μηχανισμού των Αντικυθήρων. Ως γνωστόν, είναι η πρώτη υπολογιστική μηχανή, η οποία στην αρχαιότητα ονομαζόταν Σφαίρα και αργότερα Πίναξ, δηλαδή κάτι σαν αρχαίο tablet.
Τα σεμινάρια
Ο Σύλλογος Αστρονομίας όμως έχει και εκπαιδευτικό έργο. Μέλη του συλλόγου πραγματοποίησαν στο Επιμελητήριο Αρτας σεμινάρια Αστρονομίας, συνδέοντας τους νόμους της Φυσικής, τα διαστημικά ταξίδια, τα Μαθηματικά και τη Χημεία των πλανητών. Μπροστά στα μάτια ενός ενθουσιώδους κοινού αποκαλύφθηκαν μυστικά του Σύμπαντος, είδαμε το μεγάλο Big Bang σε φουτουριστική απεικόνιση και ταξιδέψαμε μακριά στο αχανές Σύμπαν.
Καλεσμένοι του συλλόγου υπήρξαν εξαιρετικοί επιστήμονες που επισκέφθηκαν την πόλη μας και αποτελούν για εμάς τους μαθητές θετικά πρότυπα καθώς μας δίδαξαν πως με σκληρή δουλειά μπορούν να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι μας. Τέτοιο φωτεινό παράδειγμα αποτέλεσε ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, ο καθηγητής Αστροφυσικής Σταμάτης Κριμιζής, ο οποίος μας μίλησε για τα τρία σημαντικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχουμε στη ζωή, τα τρία Α: Αξιολόγηση, Αξιοκρατία, Αριστεία.
Η γνώμη μου είναι πως στο γενικό πλαίσιο της διαμόρφωσης του χαρακτήρα των νέων είναι και η ευρύτερη παιδεία την οποία πρέπει λαμβάνουν, πέρα από τα πλαίσια της σχολικής γνώσης. Η Αστρονομία είναι μια επιστήμη η οποία σου ανοίγει νέους ορίζοντες, σε κάνει να δεις τον κόσμο με άλλη ματιά και σε βοηθά να διαπλάσεις μια πιο ολοκληρωμένη προσωπικότητα.
Ανυπομονώ για την επόμενη φορά που θα στρέψουμε τα τηλεσκόπια του Συλλόγου Αστρονομίας «Αστρολάβος» ψηλά στον Ουρανό. Ισως εάν κοιτάξω προσεκτικά να δω το αστέρι όπου κατοικεί ο παιδικός ήρωάς μου. Ο Μικρός Πρίγκιπας…