Αν οι Γιαπωνέζοι κάνουν πολύωρες ασκήσεις ζεν για να βελτιώσουν το χάρισμα της υπομονής, εμείς έχουμε έναν νοστιμότερο τρόπο: το τύλιγμα των ντολμάδων σε μικρούς, σφιχτούς κυλίνδρους, κάτι που απαιτεί λεπτότητα κινήσεων, προσήλωση και αίσθηση συμμετρίας. Εδεσμα λαοφιλές, μέλος της γαστρονομικής μας κουλτούρας που θέλει ένα τάπερ με ντολμαδάκια να μας ακολουθεί σε εκδρομές και […]
Ο χαλβάς Αργουδέλη παρασκευαζεται με βάση την ίδια, μυστική συνταγή από το 1925. Εκτός από χαλβά, η εταιρεία παράγει ταχίνι, λουκούμια, γλυκά κουταλιού και μια εξαιρετική βυσσινάδα. Δ. Γούναρη 21-23 (Στοά Πολίτου), Πειραιάς, τηλ. 210 4179 469 και 210 4174 597. *Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 9 Μαρτίου 2014.
Αγαπημένο μου ημερολόγιο, Διαβάζω πάλι την «Αφροδίτη» της Ιζαμπέλ Αλιέντε και ξαναθυμάμαι το αυτονόητο: οι μεγαλύτερες απολαύσεις της καθημερινότητας είναι ο έρωτας και το φαγητό, οι δύο κινητήριες δυνάμεις της Ιστορίας. Η ίδια η Αλιέντε μετανιώνει για τις χαρές της γεύσης και των συνευρέσεων που στερήθηκε από φιλαρέσκεια ή πουριτανισμό. Ερωτας λοιπόν και γεύση. Γιατί […]
ΥΛΙΚΑ 1 κλωναράκι θυμαριού 1 φύλλο δάφνης 4 κλωναράκια μαϊντανού 1 κλωναράκι σέλινου 2 κομματάκια πράσο (το πράσινο μέρος), περίπου 10 εκ. ΕΚΤΕΛΕΣΗ Στο ένα κομμάτι πράσου βάζουμε το θυμάρι, το δαφνόφυλλο, τον μαϊντανό και το σέλινο. Κλείνουμε με το άλλο κομμάτι και το δένουμε σφιχτά με σπάγκο. Αφήνουμε λίγο να εξέχει, ώστε να το […]
Φιλιά ακούγονται από τις κουζίνες. Φιλιά παθιασμένα, άλλοτε πεταχτά, παρατεταμένα ή κοφτά και συνήθως ρουφηχτά. Φιλιά προς την κατσαρόλα την ώρα που η κοτόσουπα λούζεται με αβγολέμονο. Προς τι, άραγε, όλος αυτός ο ρομαντισμός που πλανάται μέσα στις ομιχλώδεις από τους υδρατμούς κουζίνες; Μα, για να μην κόψει το αβγολέμονο, σύμφωνα με έναν παλιό, μαγειρικό […]
Πάνω από 20 είδη μανιταριών και περισσότερες από 50 ετικέτες κρασιού σε ένα εστιατόριο με θέμα τα μανιτάρια. Το cocktail bar, που φιλοξενείται στον κορμό ενός δέντρου, προτείνει κλασικά και καινούργια κοκτέιλ, αλλά και ιδέες βασισμένες στα ελληνικά αποστάγματα. {{{ moto }}} *Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014.
Γιαπωνέζικο σετ τσαγιού Ozaka που αποτελείται από μια πορσελάνινη τσαγιέρα με ανοξείδωτο μεταλλικό φίλτρο και 4 κούπες σε συσκευασία δώρου. Ο Δρόμος του Τσαγιού: Καψάλη 5, Κολωνάκι, τηλ. 210 7221 460, www.tearoute.gr
Η τρίτη γενιά της οικογένειας Μαρταβαλτζόγλου αναβιώνει ξεχασμένες γεύσεις, πειραματίζεται με καινούργια υλικά και δημιουργεί μια μεγάλη γκάμα ζυμαρικών με λαχανικά, μελάνι σουπιάς, ντίνκελ και μανιτάρια. {{{ moto }}} Πληροφορίες στο www.agrozimi.gr. *Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014.
Ο Δρόμος του Τσαγιού γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 2001 με την επιθυμία να βάλει φαντασία και τόλμη στη δημιουργία αρωματισμένων τσαγιών. Οι παλιές συνταγές λοιπόν ξαναγράφτηκαν δίνοντας καινούργια πνοή στη γεύση των τσαγιών και των βοτάνων. Συνδυάστηκε έτσι η μαντζουράνα και το τσάι του βουνού με το τριαντάφυλλο ή το αιθέριο έλαιο της μαστίχας Χίου […]
Ο Ιωάννης Σκουλάς στο Ηράκλειο Κρήτης είναι αμπελουργός τρίτης γενιάς και συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση στην περιοχή Μετόχι Παπαγιάννη Σκουλά. Η σουλτανίνα σταφίδα από τις Αμπελοδημιουργίες, δεν περιέχει θειώδη και συντηρητικά, ενώ η διεργασία για την παραγωγή της παραμένει βιολογική από την καλλιέργεια έως την αποξήρανση και τη συσκευασία. {{{ moto }}}
Από το κτήμα Βαφιά, στην Αμφίκλεια, στους πρόποδες του Παρνασσού, βιολογικής καλλιέργειας σπόροι από μη γενετικώς τροποιημένο καλαμπόκι για ποπ κορν που μπορείτε πολύ εύκολα να φτιάξετε στο σπίτι. Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε 1 κ.σ. βούτυρο και 2 κ.σ. σπόρους και κλείνουμε με το καπάκι μέχρι να «σκάσει» το καλαμπόκι. €3,80/500 γρ. […]
Οι Κρητικοί είναι ονομαστοί για τα παξιμάδια τους. Ενας εκ αυτών, ο Ντουρουντούς φτιάχνει στον φούρνο του κατσουνάκια, καβρουμαδάκια και ντακάκια. Δοκιμάστε το κατσουνάκι γραβιέρας σε σαλάτες, ως κρουτόν στη σούπα, με τυρί, αλλαντικά. {{{ moto }}} Το Παντοπωλείο της Μεσογειακής Διατροφής, Σοφοκλέους 1 & Αριστείδου 11, Αθήνα, τηλ.210 3628 738.
Η μελισσοκομική μονάδα Μελίγυρις βρίσκεται στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου Κρήτης. Ψυχή της μονάδας είναι ο Μανόλης Στεφανάκης, ο οποίος κατάγεται από μια οικογένεια με παράδοση στη μελισσοκομία από το 1920. Τοποθετεί τα μελίσσια του σε επιλεγμένες περιοχές που χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερη χλωρίδα. Ετσι παίρνει ποικιλιακά μέλια που αναδεικνύουν τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά του κάθε αγριοβότανου. Αν δεν […]
Τα Μανιτάρια Ξάνθης είναι μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση που δραστηριοποιείται στην παραγωγή και μεταποίηση καλλιεργούμενων και άγριων ποικιλιών μανιταριών, εδώδιμων και φαρμακευτικών. Στη χάρτινη σακουλίτσα του ριζότο θα βρείτε 4 είδη άγριων μανιταριών, ρύζι καρολίνα, κρεμμύδι, σκόρδο και μαϊντανό. Η μανιταρόσουπα περιέχει 3 είδη άγριων μανιταριών από τα όρη της Ροδόπης και είναι έτοιμη σε […]
Από βιολογικές ελιές που παράγονται από τα ελαιόδενδρα στις Ροβιές της Εύβοιας και επεξεργάζονται με την παραδοσιακή φυσική ελληνική μέθοδο (ωρίμανση σε φυσική άλμη). Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι ελιές να διατηρούν τα ευεργετικά συστατικά τους και να μην χάνονται όπως γίνεται με τις ελιές που επεξεργάζονται με την ισπανική μέθοδο (εμβάπτιση σε διάλυμα καυστικής […]
Πρόκειται για μια creme de miel από 100% ανεπεξέργαστο μέλι πορτοκαλιάς, χωρίς πρόσθετα, χρώματα ή συντηρητικά, που παράγει η εταιρεία Μελίτιμον στην Κορινθία. Με μια απολύτως φυσική διαδικασία που δεν αλλοιώνει τη σύσταση και τα θρεπτικά συστατικά του μελιού δημιουργείται αυτή η εξαιρετικά φίνα σε υφή και ιδιαίτερα αρωματική κρέμα, που μπορεί να καταναλωθεί όπως […]
Μετά το Εδεσµατολόγιον της Σµύρνης, του Πόντου, της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, των Βλάχων, ήρθε και η σειρά της Πελοποννήσου από µια συγγραφέα που κάθε βιβλίο της ξεχειλίζει από συναίσθηµα. Εκτός από τις συνταγές – και σε αυτό το βιβλίο – θα βρούµε πληροφορίες λαογραφικού ενδιαφέροντος, ιστορικά στοιχεία, αναφορές εθίµων µε γαστρονοµικό και µη περιεχόµενο και […]
Σε αυτό το βιβλίο μαγειρικής η Ναταλία Δραγούμη μοιράζεται αγαπημένες συνταγές που συγκέντρωσε από φίλους, γνωστούς και συνεργάτες της: μυστικά για εναλλακτικό πρωινό, υγιεινό δεκατιανό, βραδινό, ιδέες για παιδικά πάρτι, κάλεσμα σε τσάι, λαχταριστές τούρτες, γλυκά της γιαγιάς, γρήγορα σνακ για κρασί, νόστιμες σαλάτες. «Η γεύση, η μυρωδιά, η αφή είναι κάποιες από τις αισθήσεις […]
Ο Αλέξανδρος Γιώτης ήταν ένας άνθρωπος µε πάθος και σπινθηροβόλο πνεύµα. Επαιρνε φωτιά και ύστερα από λίγο έσταζε µέλι, κυρίως όταν µίλαγε για τα αγαπηµένα του θέµατα, το φαγητό και τη δηµοσιογραφία. Το τελευταίο βιβλίο του, που µόλις εκδόθηκε, είναι η περιπέτεια ενός ανθρώπου που ψάχνει να βρει τον δρόµο του στην τέχνη της µαγειρικής. […]
H Νταϊάνα Κόχυλα μας προσκαλεί σε ένα εμπνευσμένο γαστρονομικό ταξίδι, σε μια πανδαισία χρωμάτων και φρέσκων, γευστικών υλικών με συνταγές τόσο αφοπλιστικά απλές, όσο και η ελληνική και η μεσογειακή παραδοσιακή κουζίνα. Στις σελίδες του «Μεζέ» ανακαλύπτουμε ιδέες για νοστιμότατα κεφτεδάκια, υπέροχες σάλτσες, πιάτα θαλασσινών, πιτάκια, πιάτα με κρέας και πολύχρωμες σαλάτες. Απολαύστε τους με […]